IOC vil fjerne bokseforbund fra OL i Tokyo

Den Internationale Olympiske Komité vil have boksning på OL-programmet uden forbundet Aibas indblanding.

Boksning skal fortsat være en del af OL-programmet ved det næste OL i Tokyo næste år, men det skal være uden involvering fra Det Internationale Amatørbokseforbund (Aiba).

Sådan lyder et forslag fra Den Internationale Olympiske Komités (IOC) eksekutivkomité onsdag.

Således ønsker IOC at suspendere det korruptionsanklagede forbund fra at kunne arrangere konkurrencer med olympisk status.

»Dagens beslutning er truffet med tanke på udøverne og boksningen som idræt. Vi ønsker, at bokserne skal kunne udleve deres drøm om at deltage ved OL i Tokyo i 2020,« siger IOC-præsident Thomas Bach.

Forslaget skal nu til endelig afstemning på en kongres i schweiziske Lausanne fra 24. til 26. juni.

IOC satte i december godkendelsen af OL-kvalifikationen på pause, blokerede for billetsalg til boksekampe og test af bokseanlæg i Tokyo.

Desuden blev al officiel kontakt mellem Aiba og organisationskomitéen bag Tokyo-legene indstillet, mens et IOC-panel skulle undersøge Aiba i forhold til ledelse, økonomi og etik.

I november blev den usbekiske forretningsmand Gafur Rakhimov valgt til ny Aiba-præsident, selv om han er sat i forbindelse med organiseret kriminalitet.

Det afviste han på det kraftigste, men i marts valgte han dog at træde midlertidigt til side.

Boksning kom på OL-programmet i 1904 og har siden været med hver eneste gang - på nær i Stockholm i 1912, fordi sporten var forbudt i Sverige.

/ritzau/