IOC truer de kinesiske værter

Ifølge Jacques Rogge skal nogle konkurrencer under OL måske udskydes på grund af luftforurening.

»Vi er klar« stod der i går skrevet på de skilte, som kinesere på Den Himmelske Freds Plads - også kaldet Tiananmen-pladsen - brugte til at markere, at der nu kun er ét år til De Olympiske Lege i Beijing. Foto: David Gray/Reuter Fold sammen
Læs mere

Især de senere dage er luftforureningsproblemer blevet et stort tema, når det handler om De Olympiske Lege i Beijing næste år. Og hvis de kinesiske arrangører ikke selv har anset forureningen som et stort problem, så er de tvunget til det nu. For da Jacques Rogge, præsident for Den Internationale Olympiske Komité, IOC, i går besøgte den kinesiske millionby i forbindelse med, at der præcis var et år til, at Legene begynder, var det med en meget alvorlig melding.

Jacques Rogge erklærede nemlig, at visse begivenheder ved OL på grund af smog risikerer at blive afviklet på et senere tidspunkt under OL.

»Det giver ikke problemer, når det handler om begivenheder, der ikke tager så lang tid, men i cykling kan der bliver tale om at udskyde nogle konkurrencer til et senere tidspunkt eller måske en anden dag,« udtalte den belgiske IOC-præsident, der ikke uddybede sine udtalelser, men som ikke tidligere er kommet med så kontant en melding i denne henseende.

Ifølge Wang Junyan, som er direktør for cykel-konkurrencerne ved OL, kan det ikke komme på tale at ændre på programmet, som forlængst er fastlagt

»Men Rogge har med sin udtalelse fortalt os, at vi skal arbejde hårdere for at løse miljøproblemerne,« siger hun til BBC.

Ellers havde Jacques Rogge generelt ros til kineserne, der fra mange sider har været udsat for en del kritik især på grund af problemer med at overholde menneskerettighederne op til dagen i går.

»Jeg har aldrig før set forberedelser på dette niveau,« lød det blandt andet fra Jacques Rogge.

Selv vejret er kineserne i gang med at bearbejde i håb om, at det kan hjælpe på luftforureningsproblemerne. Således begyndte man i sidste måned at opsende specielle raketter, som kan få skyer til at forsvinde, og i de sidste måneder frem mod OL, vil man få folk til at køre mindre i bil.

De kinesiske OL-værter afholdte i går også en storslået ceremoni, der gav en lille forsmag på, hvilket enormt show der bliver tale om, når Legene går i gang den 8. august 2008. Men den del har alle nu altid været sikre på, at kineserne nok havde ave styr på.

Legene slutter den 24. august.