IOC: Transkønnede skal kunne deltage ved OL uden en kønsskifteoperation

Med ændrede retningslinjer vil IOC tillade transkønnede at deltage ved OL uden en forudgående kønsskifteoperation.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) vil nu tillade, at transkønnede kan deltage ved OL, selv om de ikke har fået lavet en kønsskifteoperation. Retningslinjerne er blevet ændret forud for sommerens OL, der finder sted i Rio de Janeiro i Brasilien. Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAMIL ZHUMATOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Transkønnede atleter skal kunne deltage ved De Olympiske Lege og andre internationale sportsbegivenheder, selv om de ikke har fået foretaget en kønsskifteoperation. Sådan står der nu i retningslinjerne fra Den Internationale Olympiske Komité (IOC). Komiteen bekræftede søndag, at ordlyden er blevet ændret, så den holder trit med de generelle gældende videnskabelige, sociale og juridiske bestemmelser på området. Det skriver nyhedsbureauet AP ifølge The Guardian.

Justeringen af retningslinjerne, der har karakter af anbefalinger og ikke regler, kommer forud for sommerens OL i Rio de Janeiro i Brasilien, og hos IOC håber man, at de opdaterede anvisninger vil være til gavn for både OL og forbund, der varetager andre internationale sportsbegivenheder.

»Jeg tror ikke, der er mange forbund, der har regler, som definerer deltagerberettigelsen for transkønnede personer,« siger IOC's medicinske direktør, Dr. Richard Budgett ifølge The Guardian og tilføjer:

»Det her skulle give forbundene mod og motivation til at iværksætte reglerne.«

Operationskrav bortfalder

De nu forhenværende IOC-retningslinjer, som blev vedtaget i 2003, krævede, at atleter, som skiftede køn fra mand til kvinde, skulle få lavet en kønsskifteoperation og efterfølgende modtage hormonel behandling i to år for at få lov til at konkurrere som kvinde.

Ændringerne betyder, at en operation ikke længere er påkrævet. Således kan kvinder, der er født som mænd, dyste som kvinder, hvis de blot kan dokumentere, at testosteronniveauet i kroppen er faldet til under 10 nmol pr. liter blod, 12 måneder før deres første sportsaktion som kvinde.

Kvinder, der foretager kønsskifte, kan imidlertid frit stille op i mandlige konkurrencer.