IOC afstår fra totalforbud mod russiske atleter til OL

Der bliver intet totalforbud mod deltagelse af russiske atleter til OL i Rio. Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har i stedet besluttet, at det bliver op til de enkelte internationale sportsforbund, om de vil udelukke russiske atleter i de respektive sportsgrene, som det allerede er sket i atletik.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI KADOBNOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Sjældent har en beslutning i sportens verden været ventet med så stor spænding, som Den Internationale Olympiske Komités (IOC) afgørelse om, hvorvidt samtlige russiske atleter skal udelukkes fra OL i Rio de Janeiro, som begynder om 12 dage.

Og efter et møde søndag eftermiddag har IOCs ledelse besluttet, at der ikke bliver en kollektiv udelukkelse af samtlige russiske atleter til OL i Rio, men at russiske atleter kan deltage, hvis de kan bevise, at de er »rene« ved at leve op til en række kriterier.

Det bliver op til de enkelte internationale sportsforbund i de respektive sportsgrene, om de på den baggrund anser de russiske atleter som »rene« eller ej - og dermed om de kan deltage eller ej. Det Internationale Atletikforbund (IAAF) har allerede udelukket de russiske atletikudøvere fra OL.

»De internationale sportsforbund skal udføre individuelle analyser af hver enkelt atlets antidoping-historie, og kun kigge på pålidelige og tilstrækkelige, internationale test,« hedder det blandt andet i beslutningen fra IOC.

Dermed vil det først i løbet af de kommende 12 dage stå klart, hvor mange af de 387 russiske atleter, som Rusland ønsker at sende til OL, der reelt får lov til at deltage.

Enhver atlet, der tidligere er dømt for doping eller sat i forbindelse med doping i de mange rapporter om doping i russisk sport, får ikke lov til at deltage.

IOC kommer nu i skudlinjen

Mens beslutningen vil vække jubel i Rusland, der havde frygtet et ydmygende totalforbud, vil der nu komme heftig kritik af IOC og IOC-formand, Thomas Bach, personligt for ikke at være seriøs nok i bekæmpelsen af doping, som Thomas Bach ellers officielt har gjort til sin topprioritet sammen med kampen mod korruption.

En lang række rapporter har nemlig afsløret en omfattende statsstyret doping i Rusland. Senest den såkaldte McLaren-rapport, der i mandags løftede sløret for, hvordan det russiske sportsministerium direkte har styret dopingprogrammet.

Det fik IOC til at udelukke den russiske sportsminister, Vitalij Mutko, fra at overvære OL i Rio, og Thomas Bach sagde i tirsdags, at rapporten viste »et chokerende og hidtil uset angreb på sportens integritet og på De Olympiske Lege.«

»IOC vil derfor ikke tøve med at tage de hårdest mulige sanktioner mod individer og organisationer involveret,« lød det fra Bach.

Mange har presset på for udelukkelse

Beslutningen har været længe undervejs, og antidopingmyndigheder i en lang række lande, herunder de internationale antidopingmyndigheder (WADA), har lagt pres på IOC for en udelukkelse af Ruslands Olympiske Komité og dermed en kollektiv udelukkelse af russiske atleter.

I forvejen har Det Internationale Atletikforbund (IAAF) allerede udelukket russiske atletikudøvere fra alle internationale konkurrencer, herunder OL, som følge af den omfattende doping i Rusland.

Presset på IOC blev yderligere skærpet i torsdags, da Den Internationale Sportsdomstol (CAS) afviste en klage fra 68 russiske atletikudøvere, som ikke er blevet taget i doping og derfor mener, at de straffes uretfærdigt for andres urene spil.

Netop hensynet til den enkelte sportsudøvers rettigheder er årsagen til, at IOC ikke vil skride til kollektiv udelukkelse, men at det i stedet bliver nu op til de enkelte sportsforbund, om de helt eller delvist vil udelukke russiske atleter fra OL, som IAAF har gjort.

I et fælles brev til Thomas Bach fra 14 landes antidopingmyndigheder, herunder Anti Doping Danmark, blev det i onsdags understreget, at alt andet end en udelukkelse af Rusland ville være »langt fra de hårdest mulige sanktioner.«

I brevet foreslås det, at der samtidig straks oprettes et udvalg, der kan give russiske atleter lov til at deltage i OL under neutralt flag, hvis de kan vise, at de er »rene« og ikke har været i nærheden af det russiske dopingprogram.

Det russiske flag vil vaje i Rio

Neutralt flag bliver der imidlertid ikke noget af. De russiske atleter, der får grønt lys til at deltage, vil marchere ind under det russiske flag. Ifølge beslutningen fra IOC strider forslaget om en »neutral atlet« mod selve de grundlæggende idéer i De Olympiske Lege.

Det danske IOC-medlem Poul-Erik Høyer, der selv vandt OL-guld i badminton i 1996, har været blandt fortalerne for, at den enkelte russiske atlet skal have mulighed for at stå frem og bevise sin uskyld, så »rene« russiske atleter kan komme med til OL, selv om han er »skuffet« over den udbredte doping i Rusland, som rapporterne har afsløret.

»Det, som jeg er fortaler for, er, at de atleter, der er rene, dem skal vi undgå at ramme. De rene skal sorteres fra, for der findes også nogle, som har gjort det på den rigtige måde. Men dem, der har forbrudt sig mod reglerne, de skal selvfølgelig stå til ansvar for det,« sagde Poul-Erik Høyer tidligere på ugen til DR.

Bachs bånd til Putin

Thomas Bach kan selv se frem til at blive en mand i skudlinjen nu for sine russiske forbindelser. Bach vandt selv OL-guld i fægtning i 1976, og netop Det Internationale Fægte-Forbund (FIE) har russiske Alisjer Usmanov i spidsen, og mangemilliardæren Usmanov har skudt masser af sine penge i fægtesporten.

Nyhedsbureauet AP har op til søndagens beslutning gennemgået Bachs »langvarige sportslige og personlige bånd« til Rusland. AP kalder Usmanov for en »Putin-allieret«, ligesom Bach ifølge AP har været på »jævnlige besøg« i Rusland - også efter vinter-OL i russiske Sotji i 2014, der nu er i centrum for den omfattende dopingskandale. Desuden er Bach bestyrelsesformand for det tyske selskab Weinig, der sælger maskiner til trævareindustrien i blandt andet Rusland.

Hvilke internationale sportsforbund, der vil tillade russiske atleter, vil stå klart i løbet af de kommende 12 dage.