»I stedet for at bruge sin fritid på at spille Playstation, har han lært at tale kinesisk«

Bronzevinder Viktor Axelsen har imponeret ved at gennemføre et interview på kinesisk efter kun to års undervisning i mandarin. Det er kendetegnende for hans dedikation.

2016 Rio Olympics - Badminton - Men's Singles - Bronze Medal Match - Riocentro - Pavilion 4 - Rio de Janeiro, Brazil - 20/08/2016. Viktor Axelsen (DEN) of Denmark celebrates winning his match against Lin Dan (CHN) of China. REUTERS/Marcelo del Pozo FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. Fold sammen
Læs mere

Det er ikke så meget bronzemedaljen, som Viktor Axelsen sikrede sig ved at besejre de seneste otte års regerende olympiske mester, Lin Dan, der har fået den unge dansker til at gå viralt på de sociale medier.

I klippet, der bliver spredt over det hele, står den ret danskudseende 22-årige mand og taler et tilsyneladende fejlfrit kinesisk, mens han har overskud til indimellem at kigge sig lidt åndsfraværende, men alligevel helt nærværende, rundt i hallen og bryde ud i et grin over et eller andet den kinesiske interviewer siger.

Det har kun taget ham to år at blive så god til mandarin, og for TV 2 Sportens badmintonekspert, Jim Laugesen, er det et eksempel på, hvorfor Viktor Axelsen har opnået så stor succes.

»Når han sætter sig noget for, så gennemfører han det. Han er ekstremt dedikeret, og i stedet for at bruge sin fritid på at spille Playstation, har han lært at tale kinesisk. Det er et smart træk. Badminton er kæmpestort i de asiatiske lande, og hvis han har brug for adspredelse fra badminton i sin hverdag, er det fornuftigt at vælge noget, han kan bruge, når karrieren slutter,« siger Jim Laugesen.

Viktor Axelsen får hver dag undervisning over Skype af en privatlærer fra Beijing, når træningen er overstået. Der er både en kortsigtet og langsigtet plan med det.

»Jeg ved, hvor stor en sport badminton er i Kina, og samtidig er Kina en voksende økonomi. Så det gav god mening at kaste sig ud i det. Det gør mig også mere interessant i forhold til sponsorer,« sagde han forleden til DR sporten.

Hans privatlærer har givet ham et kinesisk navn der kan oversættes til »konkurrence-mindede-stille-og-rolige-drage«. Det passer ifølge Jim Laugesen ret præcist til Viktor Axelsen.

»Han har selvfølgelig et enormt talent for badminton, men vi producerer mange talentfulde spillere i Danmark. Det afgørende er hans ekstreme dedikation til træningen. Han gør alt for at opnår de mål, han har med sin sport. Han er bygget af det helt rette stof i forhold til, hvordan man skal prioritere sit liv, hvis man vil helt til tops,« siger Jim Laugesen.

Det har altid kendetegnet ham fortæller Viktor Axelsens far Henrik Axelsen.

»Lige siden han blev født, har han været totalt fokuseret på opgaven. Hvad enten det har været at lære at cykle, spille badminton eller gå til købmanden, så gik han 100 procent ind i det. Vi bor 200 meter fra badmintonhallen i Odense, og han gik aldrig i fritidsordning. I stedet tog han ned i hallen og ventede på, at der var en at spille med. Det kunne være en pensionist eller motionist eller en på hans egen alder. Det var ligegyldigt. Hvis der ikke var nogen at spille mod, spillede han med sig selv op ad muren.« siger Henrik Axelsen.

Begge fødder på jorden

Da Viktor Axelsen blev ældre og klassekammeraterne fandt vej ind i ungdomslivet ved at spille computer sammen hele natten, afslog han, fordi han skulle til morgentræning, og i det hele taget kan han give indtryk af at være lidt af en enspænder.

Han bor i Valby i København, som han kom til som 17-årig, og da han blev interviewet af BT sidste år, havde han endnu ingen nære venner i hovedstaden. Livet består, som han foretrækker det, af træning, undervisning i kinesisk og rejser rundt i hele verden til diverse turneringer. I det hele taget er der temmelig stor forskel på, hvordan han er på og uden for banen. Han har selv sagt, at han har dræberøjne, når han spiller, mens han mest bare er en glad dreng uden for banen.

Jim Laugesen mener, at han minder om tidligere koryfæer som Morten Frost og Peter Gade i sin træningsvilje, og han spår, at han har kvaliteterne til at nå helt til tops og blive verdens bedste badmintonspiller ved OL om fire år i Tokyo.

»Han er meget offensiv i sit spil og er god til at forhindre modstanderen i at regne slaget ud med gode maskeringer, og så er han meget stærk i baglinjespillet. Han har måske manglet fysikken, men det har han arbejdet på i de senere år, og det har for alvor bragt ham op blandt de fem bedste spillere i verden. Om fire år vil nogle af dem foran ham være stoppet, og hvis han fortsætter udviklingen kan han nå helt til tops,« siger Jim Laugesen.

Viktor Axelsen har længe været en kendt spiller på den internationale scene. Allerede som 16-årig blev han den første ikke-asiatiske spiller til at vinde U19-verdensmesterskabet, selv om han var oppe mod asiatiske spillere, der var to år ældre end ham. Men den tidlige succes er ikke steget ham til hovedet.

»Han er i bund og grund en rigtig god dreng med begge ben på jorden. Han har på ingen måde tabt sig selv i sin succes. Han er altid et fair og venligt menneske,« siger Jim Laugesen.