I skyggen af de gamle drenge

Badminton er en af de sportsgrene, hvor Danmark ikke fostrer lige så store talenter som tidligere. Men til glæde for især dansk badminton er Peter Gade stadig på toppen.

Hvem skal tage over efter Peter Gade? Det er efterhånden mange år siden, det spørgsmål blev stillet for første gang. Forståeligt nok, for efter flere årtier, hvor Danmark bortset fra korte perioder har haft store stjerner i herresingle, er det bestemt ikke sikkert, at der, når Peter Gades karriere er forbi, findes en dansk herresingle i den øverste top af verdenseliten.

P.t. er den 18-årige Jan Ø. Jørgensen det bedste bud på en, der om nogle år kan spille med om de store titler. Men det er endnu for tidligt at vurdere, hvor langt hans talent rækker. Heldigvis for dansk badminton stopper Peter Gade tidligst efter OL i 2008, og forhåbentlig er hans motivation til den tid ikke brugt op, så han fortsætter yderligere et par år.

Der er godt nok mange, der nu i flere år har følt, »det bliver aldrig rigtig til noget med ham, Peter Gade«. Det skyldes først og fremmest de enorme forventninger, der kom til ham i kølvandet på hans gennembrud. Men med gårsdagens sejr i den første Super Serie-turnering nogensinde fik Peter Gade så tydeligt vist, at han fortsat er blandt verdens allerbedste.

Det er imidlertid ikke kun i badminton, at Danmark har svært ved at producere talenter på samme niveau som tidligere.

Det samme er eksempelvis tilfældet i fodbold. Selvfølgelig dukker der hele tiden nye talenter op, som sikrer A-landsholdet er vist niveau.

Men det er tvivlsomt, om landsholdet nogensinde igen vil være befolket med så store navne som i 1980erne og 1990erne. Spillerne fra dengang fylder også fortsat rigtig meget i mange danskeres bevidsthed, ikke mindst spillere som Brian og Michael Laudrup, som til evig tid have en ganske særlig position i danskernes fodboldhjerter. Derfor er det ganske naturligt, at der, som nævnt på den modsatte side, nu kommer en TV-film eller TV-serie om Laudrup-familien. Og den skal nok blive set af rigtig mange.Der kommer nok aldrig en TV-serie om familien Gade, medmindre han som Finn Laudrup både får børn og børnebørn med et særligt talent. Det skal dog siges, at der allerede er mindst en parallel. Finn Laudrups kone, Lone, var eksempelvis håndboldspiller, hvilket Peter Gades kone, Camilla, også er.

Indtil videre har Peter Gade kun et barn, Nanna på to år, så der går en del år, inden man ved, om hun kan noget specielt med en ketsjer.

Men selv om Peter Gade lige nu er det klart største danske badmintonnavn, står han i det historiske lys fortsat i skyggen af tidligere danske stjerner, primært Morten Frost og Erland Kops. Ikke kun fordi de opnåede flere store sejre end ham, men især fordi badminton tidligere var meget større i danskernes bevidsthed.