I orden med fleksibel forskerordning

Regeringens forslag om at forlænge forskerordningen med op til fem år, kan gøre de nuværende regler mere fleksible. Vigtigst er det at bibeholde muligheden for at tiltrække kompetente kræfter til danske topklubber.

Jesper Grønkjær, der er en af de spillere, der spiller på en såkaldt forskerordning, ses her i en kamp mod OB. Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere

Hvor tykt skal der smøres på brødet?

Eller rettere: Vil du udnytte din skattefordel over en periode på tre år eller udvide den til fem år.

Står det til regeringen, vil forskere og højtlønnede eliteidrætsfolk selv kunne bestemme deres skattemæssige vilkår. Som reglerne er nu, lyder det lempelige skattetryk på 25 procent plus yderligere otte procent i arbejdsmarkedsbidrag, mens man over en fem-årig periode skal betale 33 procent i grundsats. En betingelse er det dog, at månedslønnen er på mindst 60.100 kr., hvis man skal slippe med en drøm af en skattebillet.

Nogen revolution i forhold til det eksisterende system er der således ikke tale om, hvis det nye lovforslag om den såkaldte forskerskat vedtages. Men en revision er ikke af vejen.

»Jo bedre og mere fleksible forhold desto bedre. Set i det lys er det fint at have mulighed for at skrive kontrakter på en fem-årig periode, men det vigtigste er dog, at forskerordningen er der, fastslår sportsdirektør Jens Ørgaard fra SAS-ligaklubben FC Midtjylland.

Ikke en chance
Den ambitiøse klub fra det midtjyske har først i år gjort brug af forskeordningen og har i øjeblikket tre spillere på skattebegunstiget kontrakt.

»Uden muligheden for at kunne tilbyde de vilkår, forskerordningen giver for at tjene en god løn, ville vi ikke have haft en chance for at tiltrække spillere udefra,« erkender Ørgaard.

Også AaB-sportsdirektør Lynge Jacobsen har været tilfreds med at kunne lokke profiler til limfjordsbyen.

»Det er en klar fordel at have en forskerordning. Om det nye lovforslag er bedre end det gældende, har jeg svært ved at sige, men jeg vil ikke stemme imod. I AaB ville vi ikke have kunnet tiltrække nogle af vores største profiler uden den gældende ordning.«

Bedste hold
AaB står over for en meget vigtig opgave, når holdet i UEFA-cuppen møder italienske Sampdoria.

Og man arbejder med en bruttotrup, hvoraf en »fem-seks stykker«, ikke er tynget af den normale danske skattelovgivning.

»Akkurat som de modstandere, vi er oppe imod, skal vi altså forsøge at stille med det bedst mulige hold. Og dansk fodbold er bare ikke sådan indrettet, at vi i et væk kan rekruttere folk fra Hjallerup og Sæby. Vi er nødt til også at hente stærke udlændinge til klubben, men vi skal ikke have 25 af dem rendende rundt,« pointerer Lynge Jacobsen.

Mads Øland, formand for Spillerforeningen, er tilfreds med at man nu vil underkaste ordningen et serviceeftersyn.

»Fodbold er nok en af de brancher, hvor der først kan opstå problemer, hvis der kommer for mange udlændinge til landet, som måske endda er billigere i drift end de danske. Derfor kan man godt overveje, om man skal skærpe kravene og lave en ordning, som er målrettet brancher, hvor man i særlig grad har brug for udenlandsk kompetence,« siger Øland.

Ifølge Skatteminsteriet tal, benyttede 137 personer fra sportens verden sig sidste år af forskerordningen. Heraf var de 68 fodboldspillere.