Hvidt i verdensklasse

Med en redningsprocent på 50 havde Kasper Hvidt lørdag aften sin store andel i, at Danmark nåede en plads i kvartfinalen. Berlingske Tidende har på den baggrund talt med tre håndboldeksperter om den danske keepers kvaliteter.

»Det så ud, som om han var mere fokuseret. Mere rolig,« siger TV2s ekspertkommentator Bent Nyegaard om Kasper Hvidts præstation i kampen mod Rusland. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

MANNHEIM: Da Kasper Hvidt i sidste minut af overlevelseskampen mod Rusland parerede ellers scoringssikre Eduard Koksharovs straffekast, følte man det næsten som en selvfølgelighed. For keeperen med klubbase i spanske Portland San Antonio var i den kamp i en klasse for sig.

Det skortede da heller ikke på topkarakterer i diverse medier efterfølgende.

En af dem, der var helt oppe og ringe, var TV2s ekspertkommentator Bent Nyegaard.

»Jeg har tilladt mig at give Kasper Hvidt et 13-tal for præstationen mod Rusland. 13 indikerer måske, at man har taget alle bolde, men det, jeg synes, der var specielt mod russerne, var, at Kasper tog de vigtige bolde. Hver eneste gang, det danske hold var virkelig presset, havde han en stor redning. Derfor var det en ekstraordinær præstation,« fastslår Bent Nyegaard.

TV2-kommentatoren lægger dog ikke skjul på, at han er blandt dem, der har været kritisk over for Kasper Hvidt.

»Jeg synes, Kasper har haft travlt med så ufatteligt mange ting. Det har været en mod- eller en medspiller eller en time out, hvor han har været meget aggressiv. Det er der principielt ikke noget galt med, hvis du samtidig står godt på mål. Peter Schmeichel gik også rundt og råbte ad alle mennesker, og jeg tror da, at det ind imellem irriterede hans medspillere voldsomt. Men der var alligevel en accept af det, for den store stod altså fantastisk på mål. Sådan som jeg så Kasper Hvidt i starten af turneringen og også tidligere, synes jeg, det gik ud over hans spil. Hans redningsprocenter var ikke landsholdsværdige. Jeg synes også, det gik ud over hans målmandsstil. Jeg kan i hvert fald finde eksempler inde i mit hoved, hvor jeg tænkte, Kasper, med den stil du har, hvorfor er du så ikke de rigtige steder? Hvorfor kommer dine udfald, eller de figurer du laver, for tidligt? Jeg synes, han var ved at falde sammen. Derfor var min kritik: Hold kæft og stå på mål. Og brug så den mere ro til at komme tilbage.«

Vandt ventedueller

Den efterlyste ro hos den danske keeper kom ifølge Bent Nyegaard i kampen mod Rusland.

»Han for ikke rundt alle mulige steder og skulle forklare sig til A, B og C. Jeg tror ikke, han fik klappet de andre så meget i røven, som han plejer. Og det så ud, som om han var mere fokuseret. Mere rolig. I hvert fald i mange situationer, hvor en målmand har brug for at vente. For eksempel i nærskuddene. Da vandt han de der ventedueller. Hvis han er på vej mod det niveau, så ser det godt ud,« roser Nyegaard.

Chefen på TV2 Sporten, Morten Stig Christensen, er ikke bleg for at løfte Kasper Hvidt op på højeste niveau.

»Jeg synes godt, man kan støve prædikatet »verdensklasse« af. En ting er den meget høje redningsprocent på 50 i så vital en kamp, som den mod Rusland. Men det er ikke lige gyldigt, hvilke redninger, det er. For du kan ikke læse i statistikken, hvornår redningen foregår, eller om det er en friløber. Men min vurdering er, at Kasper Hvidts indsats var i allerhøjeste klasse,« siger Morten Stig.

Paraderne nede

Hans gamle landsholdsmakker, Per Skaarup, mener at kunne forklare, hvorfor Kasper Hvidt toppede mod russerne.

»Jeg tror, han til daglig i sin klub er vant til at spille bag et helt anderledes og meget mere parerende forsvar, der dækker og skærmer dele af målet af, når der bliver skudt. Kasper skal reelt i mange situationer på klubholdet tage nogle bolde i et mål, der kun er halvdelen eller to tredjedele så stort. Når man så kommer ind på et landshold, hvor forsvaret står helt anderledes, da hverken Lars Jørgensen eller Joachim Boldsen er de helt store paradespillere, skal man lige vænne sig til det. Det er først nu, han er ved at vænne sig til den anderledes stil. Og jeg tror faktisk, at han vil holde niveauet i resten af turneringen,« siger Per Skaarup.

Holder den forudsigelse stik, er Hvidt godt på vej til at spille sig til en plads blandt verdens bedste. I hvert fald i nogles opfattelse.

»Med det niveau, han lagde mod Rusland, er han i top tre ved dette VM. Lidt bredere mener jeg også, at Kasper Hvidt er en af topmålmændene i verden. Ligamæssigt leverer han jo toppræstationer konstant. Det, vi har savnet lidt, er, at han hen over en slutrunde leverede den der gode, stabile indsats, hvor der er peaks på de rigtige tidspunkter,« siger Morten Stig Christensen.

Ikke en Schmeichel

Per Skaarup er nogenlunde på linie med sin gamle forsvarspartner.

»På hans klubhold, synes jeg faktisk, at Kasper figurerer som en af de bedste i verden. Så ud fra det, han har præsteret her ved VM i Tyskland, og ud fra hans præstation til daglig i klubben, så synes jeg godt, at man kan placere ham i top fem-seks stykker i verden.

Bent Nyegaard er lidt mere forbeholden:

»For mig er han ikke en verdensklassemålmand. Kasper har lovet for meget gennem for lang tid. Det er klart, at når Danmark vinder bronze ved EM, så har Kasper også stået godt. Men i sådan en sammenligning skal vi over til Peter Schmeichel igen. Hvis Schmeichel har spillet 100 landskampe, så har han stået de 85 af dem på toppen. Hvis Kasper har stået i 100 landskampe, så har de 40 været på toppen. Der er fanden til forskel. Men kommer han ind i den rytme, han er på vej ind i nu, så regner jeg ham helt deroppe i top fem-seks stykker,« lyder det fra Bent Nyegaard.

Selv om Kasper Hvidt tilhører eller er tæt på verdenselitens top, skal der mere til, hvis han også skal indtage en plads i dansk håndbolds hall of fame sammen med fortidens største målmænd, Mogens Jeppesen og Erik Holst.

»Hvis Kasper kommer op på det niveau, han har vist, og han spiller dette VM og OL, vil han komme op, hvor man vil huske ham lige så godt, som vi alle husker Erik Holst og Mogens Jeppesen. Men jeg synes ikke, han har fortjent en plads dér endnu. Hvis du skal derop, skal du stå lige så mange brandkampe, som Mogens Jeppesen gjorde. Eller også skal du i en VM-finale som Erik Holst,« siger Bent Nyegaard.

Legenders x-faktor

Morten Stig Christensen mener også, der skal mere end én god slutrunde til at forme en legende.

»Men hvis Kasper til det næste VM, eller hvis vi kvalificerer os til OL, leverer det samme niveau, synes jeg, vi begynder at nærme os. Men til legendestatus hører der jo også andre ting. Mogens Jeppesen havde, ud over at han var en fantastisk god målmand, en folkelig appel. Han var fuldstændig som alle andre danskere. Man kan næsten sammenligne det med bokseren Brian Nielsen. Der er sådan en x-faktor, som spiller med, og som gør folk til legender. Hvis de har en skræmmende attitude, hvis de har folkelig appel, eller hvis de er lidt særegne. Det er med til at skabe legender. For der har jo været mange meget dygtige målmænd gennem tiden, som aldrig vil blive rubriceret som legender.«

Per Skaarup påpeger helhedens betydning.

»Det at være og blive en legende kræver nogle præstationer ikke bare af ham, men også af holdet. Bliver man nummer 17 hver gang, er det lige meget, hvordan en keeper har stået. Tingene skal gå op i en højere enhed. Men er Kasper med til at bringe holdet frem til en fjerdeplads eller en medalje, så tror jeg, der er gode chancer for, at Kasper Hvidt vil gå ind i rækken af håndbold-målmænd-legender. Sker det ikke, kan han lige så hurtigt glide ud, som alle os andre.«