Hvem stopper denne mand?

Tilsyneladende ingen. Roger Federer tog endnu et stort skridt i retning af at blive alle tiders bedste tennisspiller, da han genvandt titlen i Melbourne uden at afgive et sæt.

Roger Federer. Foto: Barbara Walton Fold sammen
Læs mere

»Han er en stor mester, der spillede godt i dag, i hele turneringen og i hele sit liv.«

I nederlagets stund var Fernando Gonzales både en underfundig og ærlig mand. Vel kunne den tapre chilener være yderst tilfreds med egen indsats i finalen mod Roger Federer, men reelt var han uden chance mod en veloplagt schweizer, der kun brugte to timer og 20 underholdende minutter på at vinde sin 10. Grand Slam titel.

7-6 (7/2), 6-4, 6-4 siger de tørre tal, der også afslører, at spændingen var størst i første sæt, hvor Gonzales sågar havde to sætbolde.

I timerne efter Federers triumf, der bringer ham meget tæt på at være alle tiders bedste tennisspiller, diskuterede eksperter og tennisfans verden over, om denne fantastiske schweizer overhovedet er til at bremse.

Hvem kan stoppe denne mand, blev der spurgt? Ikke fordi vi har det mindste imod ham, men det hele kan altså også blive for komplet. Der må gerne kunne ydes lidt mere modstand, end vi har oplevet de sidste to uger i Melbournes sommervarme, hvor Federer for at understrege sin suverænitet ikke afgav et eneste sæt.

Sidst det kunststykke blev leveret i en Grand Slam turnering var, da Björn Borg i 1980 - også i 1980, fristes man til at skrive - blev kongen af det røde grus på Roland Garros i Paris.

Men lige nu synes det umuligt at hive en eventuel værdig udfordrer til Federers trone op af posen. Gonzales tror selv han kan blive det, men der vil givetvis gå nogle år. Rafael Nadal er naturligvis også en mulighed og i England peger de selvfølgelig på Andy Murray, men så er den vist heller ikke længere.

Ingen McEnroe
Der findes heller ikke en fremstormende mand nede i juniorernes rækker, der - som den unge John McEnroe gjorde det for mange år siden, da han ud af ingenting og som kvalifikationsspiller stormede i semifinalen i Wimbledon - pludselig kan indtage scenen og bryde den schweiziske dominans.

Spørgsmål nummer to ude i den store tennisverden var selvfølgelig, om Federer nu bør betegnes som alle tiders bedste. Den slags vil altid være særdeles subjektivt, men der var ingen nævneværdige protester, da Berlingske Tidende inden Australian Open havde ham på andenpladsen på tidernes top-10. Kun overgået af Pete Sampras, der godt nok var lidt kedelig, men immervæk vandt 14 Grand Slams, hvilket ikke er overgået.

Selv svarer Federer oftest med et skuldertræk, når han bliver spurgt, men i går var der almindelig enighed om, at vinder han French Open om et par måneder, er der ikke meget mere at snakke om. Så vil han i en meget, meget lang fremtid blive husket som »Roger den Største«.

Federer har været i 11 Grand Slam finaler. Den eneste han har tabt var netop i Paris, hvor han sidste år blev fældet af Nadal, men hvor der er dømt mulighed for revanche senere på året.

Efter sejren i går sagde han, at det havde været mere vanskeligt, end det måske så ud ved TV-skærmene verden over:

»Jeg er glad for, det er overstået, da Gonzales gjorde det meget vanskeligt for mig. Specielt i første sæt pressede han mig til det yderste. Jeg missede et par slag og straks var han over mig. Det var blevet en helt anden match, hvis han havde vundet det sæt og måske derfor havde turdet satse mere,« sagde en glad schweizer, der dog hurtigt tilføjede, at han aldrig var i tvivl om, at vil ende med at vinde kampen.

Afgjort i tiebreak
Gonzales, der på sin vej til finalen imponerede ved at besejre Lleyton Hewitt, Nadal, James Blake og Tommy Haas, var enig i, at afgørelsen reelt faldt i den tiebreak som Federer vandt 7-2:

»Kampen var givetvis blevet anderledes, hvis jeg havde vundet, men måske havde jeg alligevel tabt i fire sæt,« filosoferede en mand, der fik latteren til at runge over Rod Laver Arena, da han - som man nu engang skal - takkede turneringens sponsorer for »den check jeg får om lidt.«

Mere alvorlig blev han bagefter, da han blev spurgt om, hvorvidt han er manden, der kan stoppe det schweiziske lokomotiv: »Jeg tror, jeg kan blive nummer et i verden, men jeg må være klar til at udnytte, hvis Roger får en mindre nedtur. Han er jo på vej til at blive den bedste nogensinde, men naturligvis kan han besejres,« sagde den slagne. Om han mente det vides ikke.

Bliver til OL 2012
Er du genial? blev Federer spurgt.

»Jeg er vel den bedste tennisspiller i verden lige nu, så du kan kalde mig genial, fordi jeg udspiller mine modstandere også på mine dårlige dage.«

Hårdt arbejde eller talent?

»En pæn blanding af begge dele.«

Lover du os, at du ikke pludselig trækker dig tilbage som Björn Borg gjorde?

»Man kan aldrig vide, men jeg tror det ikke. Jeg regner i hvert fald med at spille frem til De Olympiske Lege i 2012, hvor der bliver spillet på Wimbledon. Det er meget stort mål for mig, ligesom jeg gerne vil vinde flere Grand Slams end Pete Sampras.«

Selv med et par dårlige sæsoner vil du om fem år vel være oppe på 40 Grand Slam titler?

»Jeg forstår, hvad du mener. Det føles rart at være halvvejs,« lød mesterens sidste ord i denne omgang. www.blick.ch/sport/tennis/artikel54667

Schweizerne jubler over Federer.