Hvaffor et kompleks? Tak for guld!

Den fantastiske håndfuld, Lotte Friis, Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen, Pernille Blume og yngstepigen Mie Ø. Nielsen, er den bedste danske svømmegeneration nogensinde, og at de nu alle sammen kan kalde sig olympiske medaljevindere.

Mie Ø. Nielsen, Rikke Moller Pedersen, Jeanette Ottesen og Pernille Blume vinder bronze i holdkappen. Fold sammen
Læs mere
Foto: DOMINIC EBENBICHLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er mindre end to døgn siden, jeg sad ved tasterne og forholdt mig til Jeanette Ottesens tanker om danskernes manglende vindermentalitet. Var de virkelig sådan? Jeg ringede til sportspsykologer og spurgte dem. Det var de heldigvis ikke så sikre på, og som Niels Rossing fra Aalborg Universitet sagde, var det "en hård dom."

Men, tilføjede han, og det lød plausibelt, kunne man måske godt tale om en manglede selvtillid inden for enkeltstående idrætsgrene, for når man havde betragtet holdkammerater have succes eller fiasko, kunne man blive smittet i henholdsvis positiv og negativ retning.

Med Lotte Friis' medalje fra 2008 som den eneste siden Benny Nielsens fra 1988, kunne det da godt se ud, som om der var noget galt, når vi var vant til at se de danske svømmere sætte rekorder og hente medaljer ved EM og OL.

Læs den evt. her.

Og så vandt Pernille Blume guld på 50 meter fri, inden hun sammen med Mie Ø. Nielsen, Jeanette Ottesen og Rikke Møller Pedersen fik bronze omkring tre kvarter senere.

For første gang siden 1948 vandt Danmark to olympiske svømmemedaljer ved de samme Olympiske Lege, og hverken vindermentaliteten eller det olympiske kompleks virkede længere ret alvorligt. For nu at sige det mildt.

I stedet virkede det helt evident, at selvtillid kunne smitte, da holdkappen mindre end en time efter Pernille Blumes sejr smilende stod og ventede på at komme ud til deres fire gange 100 meter.

Jeg kunne ikke andet end at tænke på Niels Rossings sammenligning med den engelske mile: Aldrig havde nogen løbet den på under fire minutter, og i ni år havde verdensrekorden været 4:01.

Da den i 1954 endelig blev slået, skete det yderligere to gange inden for to måneder. Af to forskellige løbere. Når det umulige sker en gang, tror andre på, det kan ske igen.

Pernille Blume fortalte efterfølgende om det, da hun gengav sine holdkammeraters glæde, da hun kom ind i omklædningsrummet efter at have vundet guld.

»De var helt oppe at køre og gav mig ny energi,« som hun sagde.

Måtte det ende som en historisk selvtillid som Danmark kan tage med videre.

For sandt er det jo, at den fantastiske håndfuld, Lotte Friis, Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen, Pernille Blume og yngstepigen Mie Ø. Nielsen, er den bedste danske svømmegeneration nogensinde, og at de nu alle sammen kan kalde sig olympiske medaljevindere.

Tillykke til de fem og til dansk svømning i det hele taget.