Hvad man kan lære ikke at gøre af Real Madrid

benjaminblog
Benjamin Munk Lund er sportsredaktør på Berlingske Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Dette skal nok komme til at handle om Superligaen. Men man kan ikke skrive om fodbold i dag uden at skrive om lørdagens El Clásico i spansk fodbold, rivalopgøret mellem Real Madrid og FC Barcelona.

Alle, der oplevede Barcelona ødelægge Real med 4-0 på eget græs, er vist enige om, at der blev hamret en milepæl ned i græsset på Bernabéu, som rager så højt op, at vi kommer til at referere og vende tilbage til den igen og igen.

Fodbold i klubber som Barcelona og Real Madrid er også politik. Det er dagsordener i både højre og venstre. Lørdag aften viste betydningen af at skærme holdet og dets træner mod al støjen. Kampen viste, hvad det gør ved et fodboldhold, om det står på et fundament af afklarethed og stabilitet, eller om det ikke gør.

Det gør FC Barcelona. Det gør Real Madrid ikke.

Real Madrids ret så nye manager, fodboldteknokraten Rafael Benítez, gik under med et skib, hvor man blev oprigtigt i tvivl om, hvorvidt han selv havde sat sejlet. Stillede han det hold, han selv troede på, eller følte han et pres fra omgivelserne for at gøre det hele mere offensivt, end hans forsigtig-attitude ellers byder ham?

Det var ind med alle de stjerner, der kunne skrabes sammen, og det var farvel til al den defensive balance, som Benítez midt i det halvkedelige udtryk er en sikker eksponent for. Det blev et sammenbrud af dimensioner. Fansene viftede med deres hvide lommetørklæder, de dømte præsident Florentino Pérez færdig. Og nede på græsset stod en manager, som aldrig var drømmen i Madrid, men som endte som løsningen i en klub, der åbenbart ikke rummer tålmodighed og derfor fyrede Carlo Ancelotti i sommerpausen, selv om han stadig havde sit omklædningsrum med sig.

Det tyder intet på, at Benítez har. Internationale medier rapporterede i går, at Cristiano Ronaldo angiveligt i pausen var røget direkte til præsident Florentio Pérez og havde stillet et ultimatum: ’Det er Benítez eller mig!’

Det er voldsomme kampe at bakse med, og mens vi venter på fortsættelsen i Madrid, synes jeg, det er værd i sådan en snesjasket superligarunde at sige, at det klæder ledelserne i de danske topklubber over en bred kam, at de på lange stræk agerer mere begavet end ledelsen i Real Madrid.

Trænerne vil formentlig stadig synes, at tålmodigheden er for kort og fyringerne for mange i dansk fodbold. Men der er, siden Keld Bordinggaard for godt tre år siden blev fyret, kun fyret syv trænere i Superligaen. Syv på 36 måneder. Og det er rimeligt at sige, at det virker.

Det danske mesterskab i FC Midtjylland i sidste sæson var i høj grad bygget på Glen Riddersholms arbejde med holdet over mange år. Randers er blevet subtophold i hænderne på Colin Todd gennem flere år. Brøndby er blevet nummer fire og tre under Thomas Frank og er lige nu tættere på toppen. FC København venter stadig tålmodigt på resultater fra Solbakken, og jeg tror ikke, at det er urimeligt at sige, at meget af successen i AaB de senere har handlet om de rolige hænder i ledelsen af klubben.

Det giver masser af mening, at man i OB netop har satset på et sæt af de hænder, der virkede så godt i Aalborg ved at hente Kent Nielsen til klubben. Det har været alt fra forfærdeligt til fantastisk at kigge på OB, siden Kent Nielsen kom til. Fredag mod FC Midtjylland spillede fynboerne på lange stræk en fremragende kamp, men måtte (igen) se det, der skulle have været en sejr, forsvinde mellem fingrene på målmand Koval, der i én person er hele billedet på OBs efterår: ustabilt.

Nu kostede han sejren for OB mod et FC Midtjylland-hold, der igen lignede en forsamling fodboldspillere, for hvem det ikke kan blive julepause hurtigt nok. Mesterskabsdampene, som kendetegnede FCM, er væk lige nu, og derfor skal man bare overleve efteråret uden at sætte for meget til i forhold til FCK.

FCM fik venlig hjælp til det projekt fra sine værste fjender, naboerne fra Viborg, som i dag leverede så helstøbt en fodboldkamp og hentede 0-0 i Parken mod FCK, at man får lyst til at være dumdristig og sige, at Viborg ikke kan komme i nedrykningsproblemer i denne sæson.