Homofobi-kampagne skal gøre op med genstridig jargon

Homofobiske tilråb er et problem både på og uden for banen, understreger alle parter i dansk fodbold.

DBU, Spillerforeningen og Divisionsforeningen er gået sammen i kampen mod homofobi i dansk fodbold. Spilleren Mathias Zanka Jørgensen har tidligere berettet om homofobiske tilråb, rettet mod ham, fra tilskuertribunen. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- "Jesper, han er gay (homoseksuel, red.) olé olé". "Alle fra Viborg er bøsser".

Ovenstående er to eksempler på slagsange fremført i forbindelse med fodboldkampe i den danske superliga.

De blev præsenteret på video, da Kulturudvalget og Ligestillingsudvalget onsdag havde indkaldt interessenter til høring om homofobi i fodbold på Christiansborg.

Det skete i kølvandet på, at Dansk Boldspil-Union (DBU), Spillerforeningen og Divisionsforeningen lancerede en fælles kampagne mod homofobi i dansk fodbold.

- Vi må anerkende og have fokus på, at problemet findes i både top- og breddefodbold samt blandt fans, siger Spillerforeningens direktør, Mads Øland.

Han talte på vegne af spillerne og holdt oplæg i stedet for landsholdsspilleren Mathias "Zanka" Jørgensen, der ikke kunne få fri fra onsdagens træning i FC København.

Fænomenet findes både på og uden for banen, men er ikke nødvendigvis forbundet med homofobi, lød det i flere oplæg. Oftest er det nærmere en form for jargon, når udtryk som "bøsserøv" og "svans" flyver igennem i luften.

Randers FC-direktør Michael Gravgaard henviste til en episode i egen klub, hvor en spiller havde kaldt en anden spiller for "svanset", fordi denne i hans optik havde tendens til at falde meget let.

- Man må skelne mellem personlig hetz og jargon. Og her var tale om jargon. Men resultatet kan være det samme, siger Gravgaard.

I forbindelse med fodboldkampe har dommeren ansvaret for at skride til konsekvens i tilfælde af upassende sprogbrug både blandt spillerne, men også fra tilskuerpladserne.

Men for superligadommeren Anders Poulsen er det aldrig kommet dertil.

- Vi kan udvise spillere for upassende sprogbrug, men skal skelne mellem om noget er personligt, eller om det er jargon. Hvornår er det for meget?

- Vi kunne i princippet sagtens vise de fleste spillere ud allerede i første halvleg, siger Anders Poulsen.

Tilråb fra fans på tilskuerpladserne er endnu sværere at slå ned overfor.

- Vi vil meget gerne hjælpe, men har svære betingelser. Vi er fire dommere og kan ikke have megen fokus på tilråb, når vi skal have øjne på kampen, forklarer dommeren.

Rasmus Trenskow, der er formand for Danske Fodbold Fanklubber, anerkender problemet med tilråbene, men de er typisk ikke ment homofobisk.

- Afsenderne tænker det ikke som homofobi. "Det er jo bare et tilråb. Spillerne er jo ikke homoseksuelle," vil de sige, hvis man beder dem om at stoppe. Der er sådan én flokmentalitet, der har været på stadioner i over 30 år.

- Men det kan støde homoseksuelle væk, og der skal være plads til alle, pointerer Rasmus Trenskow.

Ligeledes kan tilråbene få homoseksuelle til at stoppe med at spille fodbold, påpeger Carsten Friis Overby, formand fra Pan Idræt.

Han bruger "Peter" som eksemplet på en ung spiller, der vælger at stoppe, når han finder ud af, at han tiltrækkes af sit eget køn.

- Er der plads til mig i dette miljø? Han tvivler på, om han vil få støtte fra lederne, hvis han springer ud som homoseksuel, eller om lederne vil sige, at tilråb er en jargon, som man ikke skal tage så tungt, eksemplificerer Carsten Friis Overby.

I DBU, hvor man har ambitioner om en stor medlemsfremgang de kommende år, er det en dårlig nyhed.

- Vi har en nultolerance over for diskrimination. Det handler om kampagne, oplysning og kommunikation, og vi vil alliere os med Amnesty International for at komme bredere ud, siger DBU-formand Jesper Møller.

Randers-direktør Michael Gravgaard mener, at alle klubber vil bakke op om tiltag, men indrømmer samtidig, at man ikke har gjort noget proaktivt.

- I alle klubledelser handler det om at vende hver en krone for at skabe den stærkest mulige trup, men vi ønsker selvfølgelig homofobi til livs.

- Men vi har brug for penge til kampagner. Det koster meget at ændre på tingene, påpeger Gravgaard.

Så er den givet videre til udvalgene, der havde indkaldt til høring for at blive klogere på problemstillingen.

/ritzau/