Historisk triumf for Roger Federer

For fjerde gang i træk er Roger Federer strøget til tops i den mest traditionskåring af årets sportsudøvere i verden.

Roger Federer vandt i år tre Grand Slam-turneringer samt den afsluttende Masters Cup. Foto: Ted Aljibe. Fold sammen
Læs mere

Igen i år blev det Roger Federer og Justine Henin, der løb med titlerne som henholdsvis årets sportsmand og sportskvinde i verden.

Det var tredje gang, at Justine Henin blev kåret, mens Roger Federer blev kåret for fjerde gang, hvilket er flere gange end nogen anden har prøvet.

Det er det tyske sportsnyhedsbureau ISK, der står bag kåringen, der med hele 61 år på bagen er verdens ældste af sin karakter, og den bygger på stemmer fra hele verden.

Hvert land repræsenteres af ét medie, som må stemme på i alt fem navne hos såvel mændene som kvinderne, og Danmark repræsenteres af Berlingske Tidende, som havde Michael Phelps på førstepladsen hos mændene og Marta hos kvinderne.

Men det er bestemt ingen overraskelse, at det i stedet for blev de to tennisstjerner, der strøg til tops.

Berlingske Tidende havde dem begge på en andenplads, men da de befinder sig i en sportsgren, der får langt større bevågenhen end svømning og fodbold, for kvindernes vedkommende, har de - som nogle af de foregående år - fået mange stemmer, alene fordi de i forvejen er store og velkendte stjerner, som konstant er i medierne rundt om i verden.

Pudsigt nok blev Marta endda overgået Birgit Prinz, som godt vandt VM, men det var Marta, der blev kåret til VMs bedste, og som specielt ved slutrunden viste et niveau, man ikke tidligere har oplevet hos kvinderne.

To Grand Slam-sejre
Når Justine Henin, som i år har vundet to Grand Slam-turneringer, nu tre gange er endt på førstepladsen - hviket ikke er overgået - skyldes det også, at konkurrencen hos kvinderne de senere år ikke har været den største.

Selv om belgieren har tre titler i denne kåring, hvilket tildels ikke er overgået og tildels er mere end nogen anden kvindelig tennisspiller, regnes hun historisk set endnu heller ikke for at være på niveau med tennislegender som Steffi Graf, Chris Evert og Martina Navratilova.

Anderledes er det med Roger Federer, der i år blandt andet har vundet Australian Open, Wimbledon og US Open.

Schweizeren er ved at etablere sig som alle tiders bedste mandlige tennisspiller, og han har både i år og nogle af de foregående haft masser af konkurrencer fra andre historisk store navne som Lance Armstrong, Tiger Woods og førnævnte Michael Phelps, der i år vandt hele syv guldmedaljer ved VM.

Dermed er Roger Federer også ved at klatre højt op ad listen over alle tiders største sportsmænd, hvor de fleste typisk har navne som Muhammad Ali, Pelé og Carl Lewis som nogle af de øverste.