Historien om bloddoping

Bloddoping er den mest effektive måde at forøge blodets evne til at optage ilt. Læs her hvad bloddoping er.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bloddoping er en måde at forbedre blodets evne til at optage ilt til musklerne. Eksperter regner med, at man med bloddoping kan opnå en forbedring i kroppens iltoptagelse på otte procent.

Otte procent lyder måske ikke af meget. Men en cykelrytter, der i forvejen er i god form, skal være tilfreds, hvis han i løbet af blot et år kan forøge blodets iltoptagelse med én procent.

Simpel metode

Bloddoping fungerer i simple træk ved, at man udtager sit eget eller en anden persons blod med samme blodtype, hvorefter man skiller de røde blodlegemer fra og fryser dem ned til senere brug.

Når man har brug for et ekstra boost op til et løb, sprøjter man blodet tilbage i kroppen. De mange ekstra røde blodlegemer bevirker øjeblikkeligt, at ens iltoptagelse forøges betragteligt.

Bloddoping blev forbudt tilbage 1985, efter det kom frem, at en stor del af de amerikanske idrætsudøvere til de olympiske lege året før havde benyttet sig af bloddoping.

EPO afløste bloddoping

Finn Mikkelsen, sekretariatschef i Anti Doping Danmark, forklarer, at brugen af bloddoping faldt betydeligt, da EPO blev mere og mere almindeligt op gennem halvfemserne. EPO har samme effekt for ens iltoptagelse som bloddoping og er langt lettere at benytte sig af, da det ikke kræver besværlige og risikable blodtransfusioner.

- Men siden EPO-testen blev introduceret for år tilbage, har vi set en stigning af brugen af bloddoping igen, fortæller Finn Mikkelsen.

Bloddoping kan spores

Det er dog blevet væsentligt sværre at slippe af sted med bloddoping. Siden 2004 har den internationale antidopingorganisation WADA testet for bloddoping.

Testen fungerer meget forenklet ved, at man undersøger overfladen på hver enkelt blod-legemer. Hvis de skiller sig ud for hinanden, kan man fastslå, at blodet i kroppen stammer fra to forskellige personer.

Ulempen er at det stadig er umuligt at fastslå, hvorvidt man har bloddopet sig selv med sit eget blod.

Læs her om bloddoping med eget blod - også kaldet autolog transfusion.