Himmelstormerne

Getafe CF har givet sin store, men indtil fornyelig aldeles anonyme soveby syd for Madrid, identitet. Den 30 år gamle klub har de seneste sæsoner bidt sig fast i den gode ende af Primera División.

Michael Laudrups nye hjemmebane, Coliseum Alfonso Pérez, er opkaldt efter hans gamle holdkammerat i Real Madrid. Mange vil sikkert huske den vævre angriber, der var kaldet til noget stort, indtil en knægt ved navn Raúl González sendte ham ud i reservebænkens mørke. I stedet blev det til en pæn karriere i Real Betis afsluttet med et par diskrete år i FC Barcelona.

Ikke desto mindre var Alfonso Pérez, da Getafe Club de Fútbol i 1998 indviede et nyt stadion med plads til 17.000 tilskuere, selvskrevet som »gudfar«. Den tidligere spiller, et barn af byen, var simpelthen det største, man dengang kunne forestille sig på de kanter.

Fåår senere overtog industrimanden Ángel Torres en klub på fallittens rand, der hang uhjælpeligt fast i den spanske tredjedivisions søle. Men med en anden lillebyklub, Villarreal, som forbillede har Torres på fåår ført Getafe CF til debut i den fornemste række.

Her har »los azulones« (nærmest »de totalt blå«) de seneste sæsoner bidt sig fast i spansk fodbolds bedre middelklasse med to niendepladser og en Copa del Rey-finale, der, skønt den blev tabt til Sevilla CF, giver adgang til næste sæsons UEFA-cup.

Getafe CF fik sit nuværende navn i 1983. Forløberen, der blev stiftet i 1976, kaldte sig uden hæmninger Peña Madrista de Getafe, Real Madrids fanklub i Getafe, og forbindelserne til de store naboer fra byen er stadig tætte.

Præsident Ángel Torres er kendt som glødende Real Madrid-tilhænger, og han har da også håndplukket sine trænere blandt tidligere hvide stjerner. Før Bernd Schuster stod nuværende Valencia-træner Quique Sánchez Flores i spidsen for holdet.

De var begge relativt uprøvede, da Torres gav dem chancen. Også i den forstand har Michael Laudrup en typisk Getafe-profil, og han kan bygge videre på et kollektiv uden de helt store stjerner.

Holdets bærende kræfter fra sidste sæson, topscoreren Güiza, Casquero og »Pato« Abbondanzieri på mål bliver alle i klubben, der forstærkes med angriberne Ushe fra Huelva og Kepa fra Sevilla samt den argentinske forstopper »Cata« Díaz fra Boca Juniors.