Himmel og helvede

Fodboldhistorie: Fra at være minutter fra et dansk mesterskab i 1980 har Næstveds bedste fodboldhold i de seneste mange år været mest kendt for nedrykninger, elendigt fodboldspil og millionunderskud. Holdets manglende succes påvirkede byens indbyggere så meget, at borgmesteren uden tøven bruger ord som »manglende selvværd« i Næstved by. Det naturlige samlingspunkt var væk. Men en purung spillertrup under ledelse af den gamle supertekniker Erik Rasmussen er ni spillerunder inde i den ny sæson på vej til at bringe optimismen tilbage både i klubben og byen. Og nu tør man igen drømme om Superligaen i landets 12. største by.

NÆSTVED

»Pas på Aabech, pas på Aabech,« skriger Næstvedtræner Torben Storm og farer panisk hen mod sidelinien. Men lige lidt hjælper det. Sekundet efter har Hans Aabech headet bolden i nettet og udlignet Næstveds føring til 1-1. Dermed er KB danske mestre i sæsonen 1980.

Torben Storm vender på en tallerken i slaggergruset, bøjer nakken og gemmer sit sønderknuste ansigt mellem hænderne. Sidste spillerunde, de sidste minutter - så tæt på et mesterskab har kun Ebbe Sand og Schalke 04 været i sidste sæson, da Bayern München stjal guldet på et frisparksmål i overtid mod Stig Tøfting og HSV.

Præcis dér - på Næstved Stadion - foran mere end 20.000 tilskuere, indskrev den sydsjællandske traditionsklub sig evigt i de danske fodboldannaler. Storms udbrud alene i et kapitel for sig.

Selv byens - og dengang en af landets største byggematadorer, Bøje Nielsen - var for en sjælen gangs skyld mødt op på stadion på Rolighedsvej. Med sig havde han, stor i slaget som sædvanlig, løftet om en ny tribune, hvis mesterskabet kom i hus. I sorgens time kompenserede han i stedet med en betalt træningslejr til rejse til mere varme himmelstrøg i Sydeuropa.

Såret efter Aabech-målet er aldrig helet siden i Næstved. Bortset fra sølvmedaljerne i 1988 spillede klubben en beskeden rolle i dansk topfodbold indtil nedrykningen fra Superligaen i 1996.

Derefter gik det stærkt, derouten forsatte med nedrykning til 2. division i 1999, og året efter holdt man med nød og næppe Danmarksserien stangen ved at klare nedrykningsfrisag i sidste spillerunde.

Deroutens årsag

Årsagen til Næstveds fodboldmæssige fald er indlysende for klubbens direktør igennem ti år, Uffe Nielsen. Boldklubben kom ud af 1989 med et underskud i størelsesordenen fire-fem millioner. Der blev truffet aftaler med kreditorerne, men i dag 12 år efter, mangler klubben stadig at tilbagebetale halvanden millioner kr. af den gamle gæld.

»Status er, at vi stadigvæk driver vores fodbold i et selskab, der ikke er solvent. Og jeg skal da også være ærlig og sige, at vi kæmper for at leve op til de krav, der er stillet af DBU for at drive kontraktfodbold - altså kvoten der skal være mellem egenkapital og løn. Men den gamle gæld gør, vi hele tiden skal tjene penge bare for at opretholde den nuværende lønsum,« siger Uffe Nielsen. Næstved har for nærværende 15 spillere på lønningslisten, hvoraf de lavestlønnede indkasserer et symbolsk beløb på 1.000 kr. om måneden mens de højestlønnede ifølge Uffe Nielsen tjener »en halv snes tusinde«. Fælles for kontrakter er, at de tegnes på årsbasis. Det sker fordi direktøren ikke vil risikere at stå med uforholdsmæssigt store lønudgifter, hvis holdet mod forventning skulle rykke ned i Danmarksserien.

I indeværende sæson opererer Næstved med budgetterede indtægter i størrelsesordenen toogenhalv million kr. Et beløb der til sammenligning var tre gange så stort, da holdet endnu var repræsenteret i den landets bedste række.

Uffe Nielsen, der samtidig er erhvervsdirektør i Næstved, har siden sin tiltrædelse haft den politik, at betaling af regninger går forud for sportslige ambitioner og visioner. De undgåelige følgevirkninger deraf har været, at de to nedrykninger hver især kostede et helt førstehold.

»Gælden har tynget visionerne,« erkender direktøren, »men herude på landet har vi modsat andre dele af landet tradition for at betale vores regninger, og det går altså forud for de sportslige ambitioner. Så den gamle gæld har også lagt store forhindringer i vejen for, at vi kunne udvikle os sportsligt, til det vi gerne ville,« fortæller Uffe Nielsen.

Men der er håb forude. Den sportslige fremgang har betydet, at Næstved i de seneste tre uger har lavet to mellemstoresponsorater, og så sent som i sidste uge steg antallet af medlemmer i erhvervsklubben med yderligere to medlemmer.

Også holdets topscorer Anders Clausen, der ved siden af fodbolden er ansat til at sælge klubben til lokale virksomheder og andre potentielle sponsorer, har mærket, at de positive resultater har en positiv afsmitning på erhvervslivets velvilje overfor klubben.

»Når jeg kører rundt til de forskellige virksomheder og sponsorer, modtager de mig med langt mere åbne arme, end de gjorde førhen. Og de er helt klart mere villige til at lægge en skilling i kassen nu,« bekræfter den 24-årige topscorer.

Det er syv år siden, at Næstved har nydt det privilegium at føre an i en fodboldrække. »Man kunne håbe på, at det symboliserer, at de syv magre år er ovre nu,« håber direktør Uffe Nielsen med et forsigtigt grin.

Den nye succes

Den øjeblikkelige stemning i Næstved Boldklub, der så tidligt som i 1928 var Sjællands største, er lige så høj, som den er forståelig.

»Vi ligger nummer 1, Vi ligger nummer 1, Vi ligger nummer 1, Vi ligger nummer 1...« står der skrevet med stolte, tykke bogstaver og tal på klubbens hjemmeside under referatet af sidste søndags udebanesejr over Nørresundby. Ni runder inde den ny sæson topper de purunge, nederlagsvante Næstvedspillere (holdet har en gennemsnitsalder på 21 år) 2. division.

»Det er jo nogle år siden, at det er gået godt i Næstved. De unge spillere har jo været meget igennem. Siden de kom op som seniorer har det været nedgang hele vejen. Også sidste år, der var min første sæson i Næstved, var de igennem en hård sæson rent mentalt, fordi det heller ikke gik så godt. Men der er ikke nogen tvivl om, at drengene er på rette vej nu,« mener den nuværende Næstved-træner, Erik Rasmussen, der bakkes op af sin topscorer.

»Man kan da helt klart mærke, at vi ligger nummer et. Det er det, vi har håbet på i så lang tid. Men jeg vil sige, at vi trods de mange nederlag stadigvæk formåede at være meget positive, fordi vi var vant til at tabe et par kampe i træk. Førstepladsen styrker vores selvtillid og gejsten på holdet, så det er sjovt at komme til træning i øjeblikket,« siger Anders Clausen, der siden sommer har været i søgelyset hos Superligaklubberne Vejle og OB og den ambitiøse 1. divisionsklub Farum.

Anders Clausen tilskriver Næstveds markante fremgang to faktorer: dels at truppen som helhed er blevet modnet, og dels Erik Rasmussen. Indtil Rasmussen kom til Næstved, havde klubben været igennem tre trænerskift på små fire år, som alle var meget defensivt indstillet. Den spillestil har den tidligere så elegante landsholdsspiller ikke overraskende ændret radikalt, således at Næstved nu i stedet satser på det selvsamme offensive, underholdende og tekniske fodboldspil, Rasmussen i sin egen karriere var landets primære eksponent for.

»Før jeg kom til havde de hele tiden fået at vide, at de skulle stå tilbage på banen og sparke den ad helvede til. Det var altså hele tiden en kamp for overlevelse. Jeg synes, at der var relativt mange talenter i truppen, mange der kunne noget med en bold - altså kreative spillertyper - og det var så det, jeg ville satse på, samtidig med at jeg udviklede dem taktisk og konditionsmæssigt,« forklarer Erik Rasmussen.

By påvirket af nedtur

For byen Næstved har fodbold og sport generelt al almindelighed spillet en hovedrolle. Spørger man Næstveds borgmester Henning Jensen (A), er han heller ikke et øjeblik i tvivl om, at Næstveds bedste fodboldhold altid har haft en meget stor og helt speciel betydning for byen. Udadtil som flagskibet, der satte byen på landkortet og sikrede omtale i landsdækkende medier. Og i selve Næstved en endnu mere vital betydning som samlingspunkt og primært samtaleemne. Alle talte om fodbold, og derfor var holdets resultater til enhver tid grundlaget for stemningen og selvværdet i byen.

»Mens det gik skidt, kunne man virkelig mærke, at der var et mismod, der bredte sig i byen. Holdet var ikke længere samtaleemne og det naturlige samlingspunkt for folk. Og da der samtidig kom det forsvarsforlig, der gjorde, at vi ikke længere skulle have Garderhusarerne mere, var stemningen i byen i det hele taget i bund,« husker borgmesteren.

»Man kan uden tvivl sige, at der røg noget selvværd i byen. Tænk på at vi altid var på tipskuponen i gamle dage. Tænk på alle diskussionerne op til Brøndby og FCK kom på besøg på stadion. De er væk,« husker borgmesteren vemodigt.

Mens fodbolden var stillet på vågeblus var det i stedet byens gamle rolle som handelscentrum, der blev byens og det omkringliggende oplands omdrejnings- og samlingspunkt. Som i mange andre provinsbyer af samme størrelse (der bor ca. 50.000 indbyggere i Næstved Kommune), dukkede der stor- og megacentre op i udkanten af byen, som spilede en stor rolle i igen at gøre Næstved til det store handelscentrum på Sydsjælland.

Man prioriterede IT-udvikling til byens borgere, som fik et enormt boost, da man fandt ud af, at de gamle, nedgravede Stofa-TV-kabler (antenneforening) også kunne bruges til at transportere data. I dag er Næstved således en af landets førende »online«-byer.

Tilbage til fodbolden. Da det så sortest ud omkring årsskiftet 1999/2000 hvor Næstved lå til nedrykning fra 2. division, tog den fodboldglade borgmester sammen med en række af byens øvrige spidser sagen i egen hånd. De oprettede kriseforeningen »Glæd Næstved«, der havde til formål at samle penge ind til at hente forstærkninger udefra til den trængte klub.

»Det var sådan noget med at gå rundt med raslebøsser på stadion, det gjorde jeg også selv. Vi fik i løbet af ret kort tid rejst kr. 150.000, som vi gav klubben, der købte fire nye spillere. Og der er også en af deres rigtig gode spillere, som »Glæd Næstved« nu har købt til dem. Det kan godt være, at foreningen skal holde op, nu da det går godt,« siger Henning Jensen, der som privatperson støtter klubben med kr. 1.000 for sit medlemsskab af businessklubben. »Men det er mere for at sige: »I har byens støtte,« påpeger borgmesteren.

Kommunen har ikke støttet fodboldklubben direkte med midler, som det for nylig var på tale i f.eks. Lyngby-Taarbæk. Men Henning Jensen har intet imod at indrømme, at klubbens leje af stadion m.v. »dog er meget fordelagtig«.

Fusion og Superliga

Det er torsdag aften. På en afsidesliggende træningsbane i udkanten af byen forbereder Erik Rasmussen den unge Næstvedtrup til dagens topopgør mod Boldklubben Skjold, der trænes af den tidligere FCK-spiller Lars Højer Nielsen.

»Det er mod Skjold, vi får at se, hvor vi står,« siger Anders Clausen, »det er nu det gælder for alvor«.

Bolden er med hele vejen igennem de 90 minutter. Det er tydeligt at se, at Erik Rasmussen prioriterer legen. I forhold til hans egen karriere dog med langt højere tempo og intensitet. Under spillet til to mål søger spillerne hele tiden førstegangsafleveringen, er den ikke mulig, går de selv med den største selvfølgelighed.

»Sort hold, kom nu lidt op i tempo, I er bagud 0-4,« skriger Rasmussen efter veteranen Frank Hougaard på 38 har nettet for fjerde gang.

Tempoet siger til trænerens synlige tilfredshed. I lange perioder nøjes han med at belønne spektakulære, tekniske detaljer med positive tilråb.

Efter træningen udtages truppen til kampen mod Skjold. »En meget homogen trup,« siger Rasmussen efterfølgende i omklædningsrummet, »men det er klart, at Anders Clausen, angrebskollega Karsten Johansen, anfører og midtbanegeneralen Henrik hansen, forsvarskrumtappen Thomas Mikkelsen er enormt vigtige for holdet,« fortsætter træneren.

Da Erik Rasmussen tiltrådte forud for sidste sæson var målet avancement til 1. division i løbet af hans to-årige kontrakt, der udløber næste sommer. Oprykning er stadig målet her kort inde i hans indtil videre sidste sæson. Lykkes det, vil direktør Uffe Nielsen formegentlig forsøge at hente ny kapital til klubben, således at det bliver muligt at tilknytte spillerne på halvtidskontrakter.

Næstveds langsigtede mål er at stabilisere sig i 1. division. Selvfølgelig vil man gerne op i den øverste række og bide skeer med de nuværende Superligaklubber, men det kræver ifølge Uffe Nielsen, at Næstved fusionerer med nogle af de omkringliggende klubber på Syd- og Vestsjælland.

»Jeg vil lige sige, at vi skal passe på det der med Superliga. Sådan en sæson som Sønderjylland havde sidste år med nederlag hele tiden, kan godt tage enhver gnist ud af et hold, så vi skal ikke op for enhver pris. Når det er sagt, så kræver en Superligaklub kræver i store træk en 400.-500.000 mennesker, og i Vestsjællands og Storstrøms amter har vi netop ca. 500.000 mennesker tilsammen. Geografisk taler vi om et areal fra Odden til Nakskov, der i så fald skal slås sammen. Men jeg arbejder jo med regionaludvikling i det daglige som erhvervschef, og derfra ved jeg, at det er stort set umuligt. På kortere sigt ville det eneste realistiske være, hvis de tre store byer: Næstved, Ringsted og Slagelse, fandt sammen og byggede et stadion på en mark mellem de tre byer. Det er det der skal til, mener Nielsen.

For nærværende er Næstved-direktøren dog mere optaget af det forslag, der ligger fra SAS-liga klubberne om en ny struktur med 10 hold i Superligaen og 1. division.

»Ud fra det forslag er vores fodboldfremtid helt afhængig af, at vi kommer med i de to første rækker, hvis det bliver gennemført. For mig at se er vores »naturlige« plads i hierarkiet er mellem de 10-15 bedste hold i Danmark, og det har noget at gøre med at Næstved er den 12. største by i Danmark,« afslutter Uffe Nielsen.

I eftermiddag kl. 13.00 spiller Næstved på hjemmebane topopgør i 2. division mod rækkens nummer fire, Boldklubben Skjold.