Her er spillerne der snart kan være fortid i FCK

Ståle Solbakken varsler hvid tornado og en udrensning i FCKs trup til næste sæson efter at have pudset sølvtøjet.

Ståle Solbakken kræver, at hans spillere præsterer, hvis de vil have en fremtid i FC København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knapt var opgøret mod OB fløjtet af, før træner og sportschef Ståle Solbakken lagde præmissen klar, hvis man som spiller vil gøre sig håb om en fremtid i klubben. Der skal præsteres, og det er ikke nok at være et navn, hvis man ikke er det af gavn.

FCKs brasilianske midtbanemand, Claudemir, var en af de navngivne spillere, der stod for skud. Men efter eget udsagn har Solbakken givet klar besked til nogle af de profiler, som burde være kulturbærende og have brede skuldre både på og udenfor banen. Spillere, som går forrest, viser karakter og sørger for, at holdet ikke falder sammen, som det er sket mange gange i den netop overståede sæson.

- Ståle Solbakken vil i højere grad komme til at sætte sit eget præg på sammensætningen af truppen for tydeligt at signalere, at det er ham, der bestemmer. Som sportschef har han alle muligheder for at kunne gøre det. Det bliver måske mere udskiftning end udrensning, men denne sæson har generelt været én lang redningsaktion. Da Ståle blev hentet tilbage til FCK, havde de tre point for seks kampe, så han har haft svært ved helt at sætte sit eget aftryk på holdet, mener Grønkjær, som forstår grunden til, at Claudemir er kommet negativt i træner-søgelyset. 

- Det er forståeligt nok med den sæson, han har haft. Claudemir har været tre år i klubben og var virkelig god, da han havde William Kvist som midtbanemakker. Men han har ikke taget ansvar i denne sæson, og det er det, Ståle efterlyser hos mange af sine spillere. Claudemir kan ikke være sikker på at være i start-elleveren, hvis han bliver i FCK, mener Grønkjær.

En hindring for processen i FCK er, at det kan være svært at sælge spillere, som har underpræsteret over tid. Det er med andre ord svært at forestille sig 10 nye navne snige sig ind ad næste transfervindue.

- Hverken Claudemir, Marvin Pourié eller Mostafa Abdellaoue har gjort sig interessante for andre klubber med deres præstationer, så de bliver svære at sælge i næste transfervindue, konstaterer Erik Rasmussen, der ser landsholdskeeper Stephan Andersens entré i FCK som begyndelsen til enden for svenske Johan Wiland, som med sine 33 år trods alt har flere sæsoner i sig på målmandsposten. 

- At man henter Stephan Andersen til klubben må være et udtryk for, at Johan Wiland skal sælges, så snart muligheden byder sig. Hvis man altså kan sælge ham, funderer Rasmussen.

Med et spillerbudget, som ifølge FC Københavns direktør Anders Hørsholt kun kommer til at stige med ti procent hvert år de næste tre sæsoner, bliver der ikke tale om en tilbundsgående hovedrengøring med frit valg på alle hylder. Der bliver snarere tale om en kvalificeret pletrens, vurderer Grønkjær. FCK har for længst bebudet tilgang af den 21-årige argentiner Franco Mussis fra Gimnasia la Plata, der sammen med den 29-årige norske landsholdsspiller Tom Høgli skrev under i slutningen af januar. Mussis sågar på en fem-årig kontrakt og efter et langt forhåndsforløb med daværende sportschef Carsten V. Jensen. 

- Franco Mussis er den store ubekendte i den ligning. Det kan blive godt, men han er ikke en klassisk 6er, som kan gå ind og skabe balance eller afsikre midtbanen. Til gengæld er Tom Høgli en fuldgod erstatning for Lars Jacobsen på højre-back-positionen.

- Wiland har ikke været god nok, så det giver sig selv, at han er ved at være fortid. Det er spørgsmålet, om man også vælger at leje unge Jakob Busk ud, så han kan få noget erfaring på lavere niveau. Det centrale forsvar bliver topprioritet for Ståle Solbakken frem mod den kommende sæson. FCK har været meget sårbare her efter salget af Ragnar Sigurdsson (til FC Krasnodar, red.). Det kan sagtens være, man henter Zanka hjem, men det er heller ikke utænkeligt, at man vil forsøge at byde på AaBs Rasmus Thelander, mener Grønkjær. 

- Det bliver først og fremmest vigtigt at holde på det, der virker. Især når det er egen avl fra FCKs talentakademi, School of Excellence. Derfor er en spiller som Delaney et eksempel til efterfølgelse, ligesom Nicolai Jørgensen, Andreas Cornelius og Youssef Toutouh er det. På mange måder er det et drømmescenario for FCK at kunne have en startopstilling med de fire navne inkluderet.