Her er fire danske veje til Stanley Cup'en

Hele fire danskere er klar til slutspillet i NHL. Fra venstre er det Frans Nielsen, Jannik Hansen, Lars Eller og Frederik Andersen. Fold sammen
Læs mere

Frederik Andersen, Frans Nielsen, Jannik Hansen og Lars Eller er alle klar til at kæmpe om det eftertragtede trofæ, Stanley Cup, når NHL natten til torsdag tager hul på slutspillet.

Stil vækkeuret til kl. 01.00, tænd TV'et og nyd ishockey på højeste plan, når jagten på Stanley Cuptrofæet begynder. Og hold ekstra godt øje med fire af de 16 hold, for i den trods alt korte danske NHL-historie er der for første gang fire danskere med i NHLslutspillet.

Målmand Frederik Andersen og angriberne Frans Nielsen, Jannik Hansen og Lars Eller er med hver sit hold klar til første runde af slutspillet. De har alle stået der før, men det er første gang, at de alle fire er med samtidigt.

Jannik Hansen har spillet mere end dobbelt så mange slutspilskampe, som de tre øvrige danskere, og i 2011 var han og Vancouver Canucks bare en enkelt sejr fra at løfte det eftertragtede Stanley Cup-trofæ, men siden er holdet ikke nået længere end første runde.

Frederik Andersen og Frans Nielsen har hver deltaget i slutspillet en enkelt gang. For Andersens vedkommende skyldes det, at han blot er i gang med sin anden sæson i NHL, mens Nielsen og New York Islanders har haft mere end svært ved at kvalificere sig til slutspillet og kun for tredje gang på de seneste 10 sæsoner er kommet videre fra grundspillet.

Lars Eller og Montreal Canadiens håber formentlig på at tage det sidste skridt i år efter at have tabt i Conference Finals (semifinalen) i sidste sæson. I løbet af holdets lange historie er Stanley Cup'en blevet løftet 24 gange, men det er ikke sket siden 1993.

Så overordnet set er der lagt op til en tæt dyst i slutspillet, hvor flere eksperter spår, at 10-12 af de 16 hold i princippet kan gå hele vejen. 12 hold rundede de 100 point i grundspillet, og der er kun 16 point mellem nr. 1, New York Rangers, og nr. 16, Calgary Flames, hvilket er den mindste margin i de 35 år, der har været 16 slutspilshold.

NEW YORK ISLANDERS

Frans Nielsen er en af de bærende kræfter hos New York Islanders, men han sad ude de sidste tre kampe af grundspillet og har kæmpet med en skade siden slutningen af februar. De seneste meldinger går på, at danskeren er tilbage, når slutspillet begynder torsdag nat, og det vil være vigtigt for Islanders i forsøget på at stoppe Alexander Ovechkin, der scorede flere mål end nogen anden i grundspillet - 53 nærmere bestemt.

Spil i over-og undertal bliver en af nøglerne til denne serie, og der bidrager Frans Nielsen i høj grad til begge dele. 18 (4+ 14) af danskerens 43 point i grundspillet er faldet i powerplay, mens han også er noteret for 3 point (1+ 2) i undertal.

Spørgsmålet er, hvilket hold der får mest ud af sin superstjerne -Washingtons Ovechkin eller New Yorks John Tavares -for mens Ovechkin scorede flest mål, ragede Tavares flest point til sig med i alt 86 (38+ 48) i 82 kampe.

BTs bud: Washington Capitals vinder serien.

----------------------------------------------------------------------------------

VANCOUVER CANUCKS

En stor del af Vancouver Canucks slutspilsskæbne er hængt op på tvillingerne Henrik og Daniel Sedin, som til gengæld også er brandvarme med henholdsvis syv og otte point i aprils fem grundspilskampe.

Selvom det ikke er gået så godt de seneste gange, Vancouver har været i slutspillet, har en stor del af holdet slutspilserfaring, og det kan blive nøglen til sejr mod et Calgary Flames-hold, der har sine bedste spillere i unge folk som Johnny Gaudreau og Sean Monahan og ikke har været i slutspillet siden 2009.

Jannik Hansen bliver ofte nævnt som en af Vancouvers usynlige helte, og i denne sæson har han tangeret sin scoringsrekord med 16 fuldtræffere. Han er kommet ind i en god rytme med Bo Horvat og Ronalds Kenins i en kæde, der ikke nødvendigvis er på isen for at score men alligevel producerer fornuftigt.

BTs bud: Vancouver Canucks vinder serien.

----------------------------------------------------------------------------------

MONTREAL CANADIENS

Har måske sæsonens bedste målmand i Carey Price. Han har vundet 44 af sine 66 kampe i sæsonen og lukket mindre end to mål ind i snit, men Montreal er oppe imod Ottawa Senators, der selv har lidt af en guldfugl mellem stængerne.

Andrew Hammond har kun spillet 24 kampe, men han har vundet de 20 og er en stor del af årsagen til, at Senators overhovedet nåede slutspillet. Så der er lagt op til lidt af en dyst mellem de to 'lokalrivaler', som må håbe, at markspillerne kan finde vej til netmaskerne.

Lars Eller har produktionsmæssigt haften svingende sæson bl. a. på grund af sine defensive pligter, men han rider på en bølge af selvtillid. 10 af hans 27 point i grundspillet er kommet siden 7. marts, og man kan håbe, at danskeren finder samme slutspilsform som sidste år, hvor han producerede 13 point (5+ 8) i 17 kampe.

BTs bud: Montreal Canadiens vinder serien.

----------------------------------------------------------------------------------

ANAHEIM DUCKS

25-årige Frederik Andersen har været i centrum for en af de helt store diskussioner omkring Anaheim de seneste måneder. Hvem skal stå på mål, når slutspillet begynder? Siden Andersen blev skadet i februar, har han og 21-årige John Gibson delt målmandstjansen mellem sig, og spekulationen har gået på, om træner Bruce Boudreau overhovedet selv ved, hvem han stoler mest på.

Det ser nu ud til, at omstændighederne har valgt for træneren, da John Gibson blev skadet til træning 10. april og stadig ikke var med til træning onsdag. De to målmænd har også næsten identiske statistikker fra grundspillet, selvom Andersen har spillet mere end dobbelt så mange kampe. Han har formentlig også en lille fordel i at have stået på mål i alle tre indbyrdes opgør mod Winnipeg i grundspillet -med tre sejre til følge.

BTs bud: Anaheim Ducks vinder serien.