Hareide støtter Zanka i trøjesag: Han er i en anden kultur

Åge Hareide vil ikke blande sport og politik. Han har derfor forståelse for, at "Zanka" er havnet i dilemma.

Mathias Zanka Jørgensen har været en vigtig spiller under Åge Hareide. Zanka brød for alvor igennem på landsholdet under VM i Rusland sidste år, og i det efterfølgende år var han stort set fast mand ved siden af Simon Kjær, inden Andreas Christensen pressede sig foran. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Landstræner Åge Hareide er ærgerlig over, at landsholdsspilleren Mathias "Zanka" Jørgensen er havnet i en situation, hvor politik og sport er blevet blandet sammen i forbindelse med, at "Zanka" i Fenerbahce-sammenhæng har båret en trøje, der viser støtte til det tyrkiske militær.

Men landstræneren har også forståelse for, at "Zanka" ligesom sine holdkammerater var iført trøjen 20. oktober under opvarmningen før kampen mod Denizlispor.

Forsvarsspilleren havde næppe andet valg, hvis han gerne ville blive i Fenerbahce, siger Hareide.

- Man må tænke på det sådan, at han er en del af en klub, som bakker op om Tyrkiets øverste mand. Det kan være svært for "Zanka" ikke at stille op, fordi han er en del af et hold.

- Så kan man være uenig i budskabet. Jeg tror ikke, at han havde et valg. Det er mit personlige gæt. Det er ikke noget, "Zanka" har sagt til mig.

- Hvis han skal fortsætte med at spille i Istanbul, så tror jeg, at man må stå op for det hele, siger Åge Hareide, efter at han mandag udtog Jørgensen og 19 andre spillere til de kommende EM-kvalifikationskampe mod Gibraltar og Irland.

På opvarmningstrøjen var der et logo af en soldat, der gjorde honnør samt teksten: Fædrelandet er jer taknemmelig.

Det skulle henvise til de tyrkiske tropper, som 9. oktober indledte en offensiv mod kurdiske styrker i Syrien.

Danskeren har næppe haft lang tid til at overveje, om han ville bære trøjen eller ej.

- Det er svært for spillere at blive bragt i sådan en situation. De tager de sikre valg og stiller op for klubben, som betaler deres løn.

- Man er en del af en anden kultur og en anden type demokrati, end det spillerne oplever i Danmark. Så jeg har fuld forståelse for det, siger Åge Hareide.

Landstræneren har også forståelse for, at emnet bliver belyst i medierne, men han mener ikke, at sådanne sager skal optage meget tid hos trænere og spillere.

- Os heroppe i Norden er skinhellige. Vi ser på alle andre, som gør gale ting. Vi har et demokrati og et socialdemokrati, vi er flinke og fantastiske. Hver gang vi rejser et sted hen, som ikke har demokrati, eller som ikke respekterer vores regler, så bliver der skrevet om det i avisen.

- Det sker også med Qatar, Dubai og dernede. Det var også oppe før VM i Rusland. Skulle vi lade være med at rejse derover? Så blander man politik og idræt, og jeg vil helst have det adskilt.

- Når vi spiller mod folk fra Rusland eller Mellemøsten, så spiller vi mod fodboldspillere ligesom os selv. I det øjeblik er de fodboldspillere.

- Vi skal ikke svare på spørgsmål om, hvordan det er at bo der eller om deres demokrati eller ikke demokrati, vi skal bare spille kampen, siger Åge Hareide.

Mathias "Zanka" Jørgensen har tidligere også fået opbakning af blandt andre fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) og Spillerforeningens direktør, Mads Øland. Forsvarsspilleren har ikke selv udtalt sig i trøjesagen.

/ritzau/