Han vandt fire OL-guldmedaljer: Sejleren Paul Elvstrøm er død

OL-legenden Paul Elvstrøm blev 88 år. Som aktiv vandt han blandt andet fire OL-guldmedaljer.

Foto: Willy Lund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Sejleren Paul Elvstrøm er død i en alder af 88 år.

Elvstrøm sov onsdag morgen stille ind i sit hjem i Hellerup, oplyser hans familie i en pressemeddelelse.

Som aktiv sejlsportsmand vandt han fire OL-guldmedaljer og 13 verdensmesterskaber i otte forskellige bådtyper.

Han deltog ved OL for sidste gang i 1988 i Seoul, da han var fyldt 60 år. Ved den lejlighed stillede han op i Tornado-klassen sammen med datteren Trine.

Da var det 40 år siden, den olympiske karriere blev indledt, da Elvstrøm hentede sin første guldmedalje i bådklassen Firefly ved OL i London.

Den triumf startede en stime af olympiske guldmedaljer. Ved de følgende tre olympiske lege endte Paul Elvstrøm også øverst på sejrsskamlen, selv om han havde skiftet Firefly ud med Finnjolle.

Efter guldtriumferne forsøgte han sig ved OL i Starbåd, Soling og til sidst Tornado og hentede to fjerdepladser som bedste resultat.

Da Danmarks Idrætsforbund i 1996 skulle udpege århundredets største danske idrætsmand og -kvinde, faldt valget på Paul Elvstrøm og svømmeren Ragnhild Hveger.

I 1992 blev Paul Elvstrøm optaget i dansk idræts Hall of Fame, og da Det Internationale Sejlsportsforbund (Isaf) i 2007 oprettede en særlig Hall of Fame for sejlere, var Elvstrøm blandt de første seks optagne.

Egentlig var han uddannet murer og blev siden bygningskonstruktør og ejendomsmægler, men det er i sejlsportens verden, han satte sine største aftryk.

Sideløbende med karrieren på vandet, etablerede han sit eget firma, der solgte sejludstyr, og han designede blandt andet Trapezjollen.

Han repræsenterede Hellerup Sejlklub i en imponerende karriere, der i alt bød på otte OL-deltagelser og et utal af medaljer og hædersbevisninger.

I 1985 blev han Ridder af Dannebrog som den første sportsudøver nogensinde.

/ritzau/