Hård straf til Manchester City for økonomisk snyd: »Det er ikke en sejr for sporten«

UEFA har fældet en hård dom over Manchester Citys mangeårige svindel med regnskaberne. På trods af både sportslige og økonomiske konsekvenser for Premier League-storklubben regner fodboldekspert ikke med, at det er slut med snyd.

Fodboldklubben Manchester City har fået en hård straf af UEFA for at have fiflet med sine regnskaber. Det betyder økonomiske tab for den britiske storklub, men deres adfærd kommer ikke til at ændre sig, mener ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix

Fodboldklubben Manchester City har fået et rødt kort af Det Europæiske Fodboldforbund, UEFA. Det har udløst en bøde på 224 millioner kroner og et forbud mod at deltage i europæiske klubturneringer i to år.

En udelukkelse fra især Champions League er ikke kun en sportslig stopklods, men kan i sig selv medføre »et hul i milliardstørrelsen«, vurderer fodboldekspert Troels Bager Thøgersen, chefredaktør på Tipsbladet.

»Det er noget af det mest alvorlige, der kunne ske for Manchester City. De har aldrig vundet Champions League, og det kunne de mægtig godt tænke sig,« siger han.

En udelukkelse fra de store internationale turneringer betyder samtidig tabte indtægter i form af præmiepenge, deltagerpenge, TV-rettighedspenge og sponsorindtægter. Umiddelbart skulle det ikke udgøre et problem for Manchester City. I ryggen har fodboldklubben nemlig Abu Dhabi-rigmanden Sheikh Mansour, der har skudt store sponsorater ind i Manchester City.

Men fordi klubben bliver straffet for netop at forbryde sig mod nogle helt særlige sponsorregler, er det ikke sikkert, at den må dække sine tab på den måde.

»Det er lige præcis sponsorreglerne, Manchester City er blevet dømt for at bryde, så man kan være stensikker på, at UEFA vil holde helt utroligt godt øje med, hvad de gør,« siger Troels Bager Thøgersen.

En offentlig kendt hemmelighed

Et af UEFAs kontrolorganer igangsatte for knap et år siden en større efterforskning af Manchester City, som viste, at klubben har fiflet med sine regnskaber i årene mellem 2012 og 2016.

Granskningen af regnskaberne kom efter et større læk af fakturaer og interne e-mail til den tyske avis Der Spiegel. Avisen kunne fortælle, at Manchester City satte forkerte datoer på kontrakter og snød med størrelsen på både sin gæld og sine sponsorindtægter.

Det er alt sammen tydelige tegn på, at Manchester City ikke har spillet efter de såkaldte Financial Fair Play-regler (FFP). De har blandt andet til formål at forhindre, at rigmænd skævvrider konkurrencen mellem klubberne ved at presse prisen på de bedste spillere op på et niveau, hvor kun de rigeste klubber kan være med. Klubberne må derfor heller ikke bruge flere penge, end de tjener – for eksempel ved at gældsætte sig i forbindelse med spillerindkøb eller trænerlønninger.

»Dommen er blot en stadfæstning af, at Manchester City fifler med reglerne. Det har længe været en offentlig kendt hemmelighed, at de har gjort det,« lyder det fra Troels Bager Thøgersen.

På trods af, at fifleriet med regnskaberne nu har udløst en usædvanlig straf, forventer Tipsbladets chefredaktør ikke, at det vil stoppe Manchester City og andre fodboldklubber i at udnytte smuthuller i reglerne.

»Det er ikke en sejr for sporten. Alle store klubber i Europa prøver at slange sig gennem FFP-reglerne. De gør det bare ikke lige så åbenlyst groft som Manchester City, og nu bliver de bare dygtigere til at skjule deres spor,« siger Troels Bager Thøgersen.

Dødeligt uvenner med UEFA

Det er ikke første gang, at Manchester City støder ind i problemer med FFP-reglerne. Også i 2014 måtte klubben betale en rekordstor millionbøde og stille med en mindre kamptrup end andre hold. Fodboldklubber som italienske AC Milan og franske Paris Saint-Germain har ligeledes haft ørerne i maskinen for at tage for let på reglerne.

Konsekvenserne rammer nu igen Manchester City, men alt tyder på, at klubben vil kæmpe med næb og kløer for at forhale den toårige karantæne.

I en pressemeddelelse fredag meldte UEFA ellers ud, at straffen vil gælde i sæsonerne 2020/2021 og 2021/2022.

Men Manchester City har anket dommen hos Den Internationale Sportsdomstol (CAS). Først når den sag er afsluttet, kan straffen sættes i værk.

»Hvis de ikke får medhold i CAS, tror jeg, de vil prøve i det civile retssystem, også selv om man i sportens verden har en aftale om, at man ikke gør det. De vil gå hele vejen her, og det lader til, at de er fløjtende ligeglade, hvor dødeligt uvenner de bliver med UEFA,« siger Troels Bager Thøgersen.