Gudmundsson tager forberedelserne til det ekstreme

qatar-handball-wohgfghfh

Hvis Gudmundur Gudmundsson har fundet sig en dansk yndlingssang, må det være Melodi Grand Prix-klassikeren ’Video, video'. Andet giver ingen mening. For den - videoen altså - kører i sandhed nat og dag hos landstræneren.

Det gør den også frem mod aftenens ottendedelsfinale, hvor islandske Gudmundsson skal forsøge at sende sit fædreland ud af VM. Faktisk sad Gudmundsson foran skærmen til kl. 04 natten til søndag for at studere Danmark og Island, og videoen kaldte fortsat så meget på ham søndag formiddag, at han efter otte minutter hastede væk fra Danmarks pressemøde, der begyndte kl. 11.00 og var berammet til en time.

»Det handler om tid,« fastslog landstræneren, der samtidig plaffede alle spekulationer ned om, at den hurtige exit handlede om, at han føler sig presset af de danske medier, som ’er meget til den negative side’ i forhold til, hvad han er vant til, som islændingen formulerede det i lørdagsudgaven af BT.

Allerede efter lørdagens sejr over Polen i den sidste gruppekamp gik 54-årige Gudmundur Gudmundsson i gang med at studere Island på video. Eller han var egentlig allerede begyndt, i tilfælde af at Danmark skulle løbe ind i Island. Det forklarede han sent lørdag aften lokal tid efter gevinsten mod polakkerne.

»Jeg er allerede startet på det. Nogle gange arbejder jeg parallelt med nogle ting, hehe. Det er det sjoveste, som jeg laver. Det er at kigge håndbold. Viljen til at få det til at fungere er meget stor. Jeg tror ikke, jeg har været uden for hotellet endnu hernede (undtaget kampe og træning, red.). Jeg arbejder hele tiden. Sådan er det,« smilede den lille islændinge, der kort efter tændte computeren og begyndte at terpe videomateriale frem mod ottendedelsfinalen, da Danmarks holdbus lørdag aften drønede fra Lusail Multipurpose Hall til Hotel Hilton, hvor landsholdet bor.

Og det er helt almindelig procedure for Gudmundsson ifølge Niklas Landin, der ud over landsholdet også kender islændingen fra de to år, hvor han var cheftræner i Rhein-Neckar Löwen.

»Det første, han gør efter kampene, er, at han lige siger noget om, hvordan, han synes, det gik i dag, og så begynder han allerede at klippe video frem mod næste kamp, og han sidder jo hele vejen hjem i bussen (fra kamp om aftenen, red.) og klipper video. Så det er en mand, som er grundig. Han sover ikke på det,« siger Landin og tilføjer:

»Jeg oplevede det i Rhein-Neckar (Löwen, red.) til Final4 i EHF Cup’en. Det var over to dage, det blev afgjort, og da vi havde spillet den første kamp, hvor vi stod og ventede på bussen, gik der lige fem minutter, inden den kom. Så klappede Gudmundur sin computer op og stod og klippede video midt på vejen. Han udnytter hvert et sekund,« siger Danmarks anfører.

Det er dog ikke sådan, at spillerne bliver tvangsindlagt til lange fælles ’videoaftener' med Gudmundsson, der selv står for at klippe videomaterialet. Op til en kamp mødes spillerne typisk til to-tre kortere fælles videoseancer.

Derudover lægger landstræneren klip ud til hver enkelt spiller på en større server, som spillerne har adgang til via en app. Men Gudmundsson har ikke altid tålmodigheden til at vente på, at spillerne får åbnet de videoklip. Det oplevede Casper U. Mortensen for eksempel, da han fik afbrudt sin lur i bussen af landstræneren på vej hjem fra kamp i Totalkredit Cup. Her kom Gudmundsson med sin computer, startede et helt specifikt klip og bad så fløjspilleren om aldrig mere at kigge den forkerte vej i et tilbageløb, som tilfældet var på netop det klip. Så klappede islændingen computeren sammen og gik tilbage til sit sæde i bussen.

Generelt er det en noget mere specifik og målrettet brug af video, end spillerne var vant til under forgængeren Ulrik Wilbek, forklarer Henrik Møll- gaard.

»Der skulle vi selv være mere opsøgende og selv være mere opmærksomme på, hvad det er, jeg nu skal sørge for at få set. Her er han (Gudmundur, red.) ikke bange for at pensle det ud. Det er trukket meget hårdt op, hvad der forventes af os. Det gør det også nemmere at gå ind og udføre en opgave. Vi er heller ikke i tvivl om, når vi så rammer ved siden af i hvert fald,« siger Møllgaard.

I aften skal videoforberedelserne gerne give sig til udtryk i en dansk sejr, når Gudmundsson møder det landshold, han selv spillede 236 kampe for som aktiv og ligeledes har været landstræner for. Og det er ikke med et eneste gram islandsk sympati, Gudmundsson går ind til den kamp.

»Jeg har ingen problemer med det. Det er en håndboldkamp. Jeg fokuserer kun på kampen og på at forbedre mit hold og forberede mig til kamp. Jeg holder det helt ude, om det er Island eller et andet hold. Det er håndbold,« sagde Gudmundsson, inden han rejste sig og forlod pressemødet for at returnere til sine videoklip.

Jo, han kan vist godt skråle med på ’jeg er videoman'.