Grønkjærs gyldne scoring

Det danske mesterhold, FC København, var ude i et sandt drama mod franske Lens, der ikke overgav sig uden kamp. Grønkjær slog til i den forlængede spilletid, og FCK er dermed favorit i UEFA Cuppens gruppespil.

Jesper Grønkjær og Co. var tæt på at ryge ud, men her lægger Jesper Grønkjær op til FCKs udlignende mål. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Der er et eller andet med kampe i europæisk regi. De kan for alvor – i rette rammer og selv i silende regnvejr – få pulsen på overarbejde. Blandt spillerne på banen og alle iagttagere.

Og lad det være skrevet indledningsvist. Aftenens dyst mellem det danske mesterhold, FC København, og franske Lens kan kategoriseres som sindsoprivende spændende.

Kampen indeholdt en del: mål, brændte chancer, forlænget spilletid, et rødt kort og et straffespark.

Lykkeligvis mundede alt ud i dansk triumf – slutteligt via Jesper Grønkjærs straffesparksscoring i det 112. minut.

UEFA Cuppens gruppespil får dermed besøg af såvel FCK som AaB.

Som FC København efterhånden har det for vane, startede holdet i forrygende boldomgang. De hvidklædte løver satte sig fra første dommerfløjt på Lens, der reelt ikke prioriterer UEFA Cuppen specielt højt. Træner Jean-Pierre Papin, ja ham den gamle Milan-angriber, der engang scorede to mål i Parken mod FCK, lod i hvert fald et par eller tre af stamaktørerne varme bænken. Hvilket i den grad og prompte så ud til at give bagslag. Specielt Jesper Grønkjær virkede aggressiv samt farlig i lighed med Libor Sionko. Om end de to herrer hverken ramte buh eller bæ i afslutningsøjemed – i modsætning til franske Eric Carriere, der pludselig sendte udeholdet i spidsen i det 14. minut. Carriere udnyttede, at Jesper Christiansen kun kunne halvklare et Lens-forsøg, som kom til verden på baggrund af Atiba Hutchinsons lette boldtab på midten af banen, hvor Sionko tilmed lå underdrejet.

Netop tjekken var foretrukket på højrefløj, mens Hjalte Bo Nørregaard og Michael Silberbauer udgjorde duoen på den centrale midtbane. Uagtet FCK over en bred kam var okay, kan det ikke påstås, at sidstnævnte præsterede sit allerbedste. Silberbauer blev ofte overspillet med mere skidt.

Hvad angår store chancer, må Hjalte Bo Nørregaard stadig have hovedpine over den bold, han skød over mål fra en halv meters afstand i det 19. minut. Av, av – og en episode, der udstiller det største af træner Ståle Solbakkens hovedbrud. FC København scorer simpelthen for lidt »kasser«, når ambitionerne hedder alt lige fra Champions League over UEFA Cuppen til SAS Ligaen.

»Our team« stod der i øvrigt på et stort banner, da løverne entrede Parkens slidte grønsvær, umiddelbart før torsdagsbegivenheden blæste derudad akkompagneret af 23.861 tilskueres brummen.

Dem med store FCK-hjerter stoppede ikke. Lige til enden høstede hjemmeholdet bifald en masse.

Blot ærgerligt at de orange franskmænd viste god moral langt væk fra langtfra idylliske Lens.

I løbet af anden halvleg (den ordinære) udvikledes endda et skydetelt i nærheden af Vedran Runjes mål. FCK-spillerne forsøgte, forsøgte og forsøgte igen, uden den langhårede ankermand imidlertid opgav ævred.

Selv unge Morten Nordstrand, der kom på banen i det 60. minut, havde problemer.

På samme linie som Sionko, Grønkjær, Allbäck og resten.

I takt med at minutviseren brutalt nærmede sig magiske 90, lugtede Lens mere og mere blod – og kom naturligvis frem til delvist åbne chancer som konsekvens af FCKs sidste offensive krampetrækninger. Nøgternt skal det dog konstateres, at Lens ikke viste formatet, der momentvis gjorde dem overlegne i det første opgør for 14 dage siden.

Hurra i den sammenhæng og hurra for Marcus Allbäck, der fik smilene til at blomstre knap et kvarter før tid. Svenskeren, som i denne sæson udelukkende scorer i Europa Cuppen, vandt et »slag« i det lille målfelt – og sikrede 1-1-udligningen plus forlænget spilletid.

Dét var her, altså i den forlængede spilletid, at Lens ramte stolpen; det var her, FCK-anfører Michael Gravgaard præsenteredes for det røde kort efter en nødvendig nødbremse i mudderet; det var her Jesper Grønkjær fornemt scorede på straffespark – efter Sionkos forarbejde; det var her, FCK holdt stand.

Sikke et drama.