Grit og Gro i medaljeduel

Tyske Grit Jurack fra Viborg mod norske Gro Hammserseng fra Ikast. Det er den danskinspirerede VM-menu i lørdagens ene semifinale i Paris. I den anden mødes Rusland og Rumænien.

Gro Hammerseng var i særklasse, da Norge lammetævede Sydkorea. Foto: Franck Fife/AFP Fold sammen
Læs mere

Norges EM-vindere og viceverdensmestre ser ud til at have fundet topformen på det helt rigtige tidspunkt. I hvert fald var der ingen slinger i den norske hopsa, da jenterne sikrede sig adgang til VM-semifinalen lørdag på bekostning af Sydkorea.

Asiaterne, der tidligere har domineret kvindehåndbolden ved VM og OL, fulgte pænt med til 7-7 midt i første halvleg, men så satte Ikast-playmakeren Gro Hammerseng turboen til, og så var den fest forbi.

Slutcifrene på 35-24 efter 16-12 ved pausen taler om rendyrket klasseforskel i en kamp, hvor Gro Hammerseng blev norsk topscorer med 10 mål på bare 12 forsøg.

Juracks lynstart
Gro & Co. fra Norge skal dog ikke vente en lige så let kamp, når Tyskland står over for de norske spillere på lørdag. Tyskerne kom nemlig også relativt let ud af deres kvartfinale mod Angola.

Det var Viborg-skytten Grit Jurack, der viste vejen, da hun med fire mål i de første otte minutter var kraftigt medvirkende til, at Tyskland kom foran 6-1.

Den føring holdt Tyskland solidt fast i gennem hele første halvleg af dagens første kvartfinale, således at holdet kunne gå til pause foran 18-14.

Angolas kvinder var klar over, at der måtte ske noget, og pausen blev brugt fornuftigt til at ændre på taktik og indstilling med det resultat, at afrikanerne hurtigt fik indsnævret Tysklands forspring til bare to mål.

Nu fulgte en længere stillingskrig, hvor målforskellen på de to hold svingede mellem to og tre mål, men da tyskerne midt i anden halvleg fik genetableret firemåls forspringet ved 25-21, knækkede den afrikanske moral.

Herfra galopperede tyskerne lystigt mod semifinalen, og holdet førte en overgang 35-28, inden Angola fik lov at pynte på cifrene i slutfasen til slutresultatet 36-33.

Grit Jurack blev trods to brændte straffekast tysk topscorer med 11 mål, mens Nadine Krause, FCK Håndbold, og Stefanie Melbeck, KIF Vejen, scorede hver seks.

Ungarn snublede igen
I dagens tredje kvartfinale havde Ungarn længe de regerende verdensmestre fra Rusland på krogen, men som så ofte før snublede de ungarske kvinder, da det gjaldt.

Hvem husker ikke en vis OL-finale i Sydney i 2000, hvor Ungarn et kvarter før tid førte stort mod Danmark, men endte med at få total gummiarm i slutfasen og tabe det hele på gulvet.

Det skete også for dem i en VM-finale mod Frankrig i 2003. Og igen i går i kvartfinalen mod russerne, hvor de ungarske kvinder førte 34-31 blot otte minutter før tid efter at have været foran i stort set hele anden halvleg.

Men så gik Ungarns målmaskine i stå, og først da russerne havde scoret fem gange i træk, fik ungarerne pyntet til 36-35 med et halvt minut tilbage på uret.

Endnu en nedtur for det store håndboldland, mens den russiske hunbjørn vaklede videre til semifinalen.

Farvel til Frankrig
Her skal russerne i Palais Omnisports de Paris - Bercy møde nogle trætte rumænere, der måtte ud i en sand maratondyst over to timer og to forlængelser, før værtsnationens heltinder var nedkæmpet.

Og til at begynde med så det slet ikke ud til, at Rumænien skulle være med i kampen. De 13.000 tilskuere så i første halvleg et fantastisk hjemmehold levere fremragende forsvar, og med en føring på 14-8 ved pausen så det hele ud til at være afgjort.

Men Frankrig har det med at komme ud i tætte kampe, og det tog da heller ikke lang tid, før rumænerne var tilbage i opgøret. 10 minutter før fuld tid var der balance i regnskabet, og herefter blev det en nervepirrende match med skiftende føringer, der først fandt sin afgørelse i anden omkamps anden halvleg.

Via 24-24 i ordinær kamp, efterfulgt af 27-27 efter første omkamp kunne Rumænien i de sidste fem minutter af anden omkamp lukke opgøret, da hjemmeholdets fightere løb tør for krudt. 29-29 var sidste gang, der var ligevægt.

Slutteligt vandt rumænerne 34-31 og en flok dybt nedtrykte franskmænd måtte indse, at trods den fremragende opbakning i Paris var kampen om guldet ovre for dem.