Godt lederskab har trange kår i Brøndby

Sagen om Bella Centret udstiller igen en usund ledelseskultur i Brøndby, vurderer en fodboldøkonom. Per Bjerregaard bør derfor tage ved lære af historien og opgive sit enevælde, hvis han vil fremtidssikre klubben.

Per Bjerregaard i mediernes søgelys efter afvisningen af Peter Schmeichels tilnærmelser. Nu stiller eksperter store spørgsmålstegn ved Brøndby-bossens lederskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Bohr/Scanpix

Ledelseskulturen i Brøndby lader en hel del tilbage at ønske i forhold til etik og moral, hvis man spørger Troels Troelsen.

Sportsøkonomen fra Copenhagen Business School er i hvert fald hård i sin dom i kølvandet på de beretninger, som fire medlemmer af Brøndbys bestyrelse tilbage fra 2005 i går lagde navn til i Berlingske Tidende.

Her fortalte de, hvordan Per Bjerregaard i forbindelse med et muligt køb af Bella Center gik bag om ryggen på bestyrelsen og på egen hånd bød 716 millioner kroner på forventet efterbevilling af en ny bestyrelse. Og det er så langt fra foreneligt med god selskabsledelse for et børsnoteret selskab.

»Hvis historien er, som du gengiver, så er det en uhørt adfærd. Det er en ren hovedaktionær-adfærd, som bare viser, at bestyrelsen i Brøndby aldrig har været andet end pro forma. Det er ganske enkelt ikke værdigt for et børsnoteret selskab, det kan måske være værdigt for et familieselskab,« mener Troels Troelsen.

Lammehaler
Han kritiserer samtidig skarpt den efterfølgende bestyrelse med formand Ejvind Sandal i spidsen.

Når Per Bjerregaard, som beskrevet i denne avis i går, allerede inden en generalforsamling kunne sætte navne på tre nye bestyrelsesmedlemmer, må det nemlig have bygget på, at de nye folk inden deres formelle tiltrædelse allerede havde accepteret Bjerregaards bud, ræsonnerer Troels Troelsen.

»Det eksemplificerer jo bare, at alle er lammehaler for Per Bjerregaard, og hvis de ikke er det, så finder man bare nogle nye lammehaler. Per Bjerregaard må jo have haft forhandlinger med den nye bestyrelse om, at de kommer ind i den nye bestyrelse, mod at de siger det og det. Så er man jo ikke fri og selvstændig i en bestyrelse. Man har allerede sagt ja til et bundet mandat, og så er man en lammehale,« siger han.

Ekstremt enerådende
Samme konklusion drager Morten Langer, redaktør for »Nyhedsbrev for Bestyrelser«.

Han har gennem længere tid har fulgt Brøndbys bestyrelsesarbejde tæt.

»Under forudsætning af at historien er rigtig, så er der tale om en ekstremt enerådende ledelsesstil, og den måde at agere på er meget langt fra god ledelsesadfærd. Jeg synes i virkeligheden, det er utroligt, at han er sluppet afsted med det,« siger han.

Historien kommer imidlertid ikke voldsomt bag på Morten Langer.

»Nej, fordi vi har jo læst om sagen, og fordi vi godt vidste, at der skete nogle ting i Brøndby, som var ret specielle. Ellers ville halvdelen af bestyrelsen næppe heller have forladt scenen. Man behøver ikke være specielt god til at lægge to og to sammen for at få øje på, at det nok var på grund af Per Bjerregaards enerådige ledelsesstil, at bestyrelsen faldt fra hinanden.«

Fortidens synder
Derfor er det tid til et opgør med fortidens synder, slår han fast og mener i samme åndedrag, at Per Bjerregaard skal give slip på magten og holde sig til sit nye hverv som bestyrelsesformand for at fremtidssikre fodboldforretningen. Og det er der ifølge Morten Langer også gryende tegn på.

»Per Bjerregaard har gjort det fantastisk i Brøndby. Men man må nok også bare sige, at der er forskel på de kompetencer, der skal til for at bygge en fodboldklub op og så det at drive en stor kommerciel forretning, hvor man investerer hundredvis af millioner kroner. Jeg mener, at InterBank-sagen viste, at de kompetencer har Per Bjerregaard ikke. Brøndby er nået op i en kaliber omkring forretningens størrelse, hvor der er brug for flere forretningsmæssige kompetencer, så første skridt er at få ansat en dygtig direktør, som har noget at sige. Det er ikke nok, at Per Bjerregaard bare skifter fra at være adm. direktør til at være bestyrelsesformand formelt, det skal også være reelt, ellers er der ikke noget vundet. Og så har Brøndby brug for en bestyrelse med flere uafhængige folk, der har integritet i forhold til Per Bjerregaard og hans vennekreds. Men jeg fornemmer også, at det bærer den vej,« siger Morten Langer.