Giro-vinder godt behandlet

Danilo di Luca fik i går foretræde for den italienske olympiske komité, CONI, for at afgive forklaring i en tre år gammel dopingsaga, som går under navnet »Oil for Drugs«.

Selvtilliden udadtil var omtrent så brudsikker, som da Danilo di Luca i maj måned vandt Giro dItalia efter at have eksponeret sit livs form i det tre uger lange etapeløb.

I går handlede det ikke om at have det i benene, men derimod om at give en plausibel forklaring over for den italienske olympiske komité (CONI), som på tredje år efterforsker en sag, hvor en række top-atleter angiveligt har været klienter hos lægen og dopingdistributøren Carlo Santuccione. Det forhold ville CONIs chefanklager Ettore Torri gerne høre nærmere om. For det første fordi Di Luca i 2004 var holdkammerat med henholdsvis Alessandro Spezialetti og Eddy Mazzoleni, som begge synes stærkt involverede i et mere end 1.000 sider langt sagskompleks, og for det andet fordi den 31-årige Giro-vinder selv har indrømmet at have benyttet råd og dåd fra Santuccione, der i de kredse, hvor dopingen florerer, også går under tilnavnet Kemiske Ali.

»Jeg forklarede alt, jeg vidste. Det var et hjerteligt møde, og jeg er fuld af fortrøstning for fremtiden. Som jeg har sagt før, er jeg rolig og overbevist om, at jeg vil komme renset ud af denne affære,« sagde Di Luca efter mødet i Rom.

Hvor meget Di Luca så har lagt på bordet, står hen i halv uvished. Ihvertfald kunne CONI-anklager Ettore Tori forholdsvis hurtigt opsummere, hvad Di Luca havde afsløret af viden om Santuccione og »Oil for Drugs« sagaen.

»Han sagde, at han ikke ved nogetsomhelst,« fortalte Torri og tilføjede, at man ikke vil tage en beslutning i relation til den italienske Giro-vinder før i næste uge.

Torsdag besluttede en offentlig anklager ved retten i Pescara at opgive en eventuel sag for »medvirken til forfalskning af sportslige resultater« over for Di Luca.

Tidligere har det italienske retssystem dog vist, at det står enhver undersøgelsesdommer frit for at åbne en sag, som tidligere er blevet frafaldet i et andet distrikt.

Den nu afdøde cykelstjerne Marco Pantani var i årevis genstand for diverse undersøgelsesdommeres gransken af dopingrelaterede spørgsmål. Set i det lys kan Di Luca næppe erklære sig ude af »Oil for Drugs« lige foreløbig.