Getafe er Gud

Brugen af bibelske figurer i en reklamevideo for Michael Laudrups nye klub har fået den spanske kirke på krigsstien.

Ville Abraham, hvis han blev bedt om det i dag, være klar til at slå sin egen søn ihjel for at følge Guds vilje? Ville Moses vade rundt i ørkenen i 40 år på vej mod det forjættede land? Ville Adam donere et ribben til skabelsen af Eva? Eller ville Jesus, og for nu bare at sætte trumf på, igen dø på korset for at sone hele verdens skyld?

Svaret er nej. Den slags ofre bringer man nu om dage kun for sit hold, lyder budskabet i en reklamevideo, som Getafe CF søsatte tidligere på ugen. Kampagnen, der skal skaffe medlemmer til Michael Laudrups nye klub, er en ironisk kommentar til fodboldens status som postmoderne surrogatreligion, har folkene bag videoen ladet forstå. Men den katolske kirke, der stadig har et vigtigt ord at skulle have sagt i Spanien, har ikke overraskende svært ved at se det sjove.

Næppe havde TV-stationer onsdag vist den polemiske video, før biskoppen af Getafe sendte en protestskrivelse til klubben.

»Billederne er blasfemiske og respektløse. De har udelukkende til formål at provokere og såre de troende,« skrev den lokale kirkeleder og bad Getafe CF om at trække kampagnen tilbage.

I går gik også den spanske kirkes øverste instans, bispekonferencen, ind i sagen med en fordømmelse. Desuden protesterede troende blandt Getafes tilhængere mod brugen af Jesus i en video, »som man aldrig havde turdet lave med Muhammed«.

De rasende reaktioner fik i går klubben til at afstå fra at bruge de bibelske figurer på plakater og billboards. Men præsident Ángel Torres afviste at trække hele kampagnen tilbage.

»Vi har ikke haft til hensigt at fornærme nogen, og er det alligevel sket, kan jeg kun sige undskyld. Men det er helt ude af proportion at reagere på den måde,« sagde Torres og tilføjede:

»De (kirken) burde være mere realistiske. Jeg er sikker på, at enhver god katolik, der holder med Real Madrid eller FC Barcelona, ville vælge at se en kamp mellem de to frem for at gå til gudstjeneste.«