Gamle dopingprøver har fældet 73 snydere fra London-OL

Testagentur er færdig med at genanalysere dopingprøver fra OL 2012. Nye testmetoder fældede en række atleter.

Vægtløftningskonkurrencerne ved OL i London var hårdt plaget af doping. I mændenes 94-kiloklasse blev alle medaljevindere senere diskvalificeret for brug af anabolske steroider. I midten ses Ilya Ilyin fra Kasakhstan flankeret af russiske Alexandr Ivanov og moldoveren Anatoli Ciricu . Yuri Cortez/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dopingjægere er nu færdige med at genanalysere dopingprøver fra OL i London i 2012. Og resultatet viser, at snydere ikke kan vide sig sikre, selv om de har klaret dopingkontrollen i første omgang.

I de senere år har Det Internationale Testagentur (ITA) med nye analysemetoder undersøgt i alt 2.727 dopingprøver fra legene i den britiske hovedstad.

73 af dem var positive, og 31 medaljetagere i fire sportsgrene har således måttet aflevere deres medaljer tilbage.

Det oplyser ITA i en pressemeddelelse, som dermed har afsluttet arbejdet med at undersøge prøverne fra London.

»Resultatet viser klart, at i kampen mod doping skal alle til rådighed stående midler tages i brug for at beskytte retfærdigheden og atleterne,« siger ITA-direktør Benjamin Cohen.

»Nogle gange er tid et sådant værktøj, der gør det muligt at tage ny videnskab og nye metoder i brug ved prøver, der er taget for mange år siden,« påpeger han.

Især en ny analysemetode, der kan afsløre brug af anabolske steroider, har været effektiv, oplyser testagenturet.

ITA har primært koncentreret sig om at genanalysere prøver i sportsgrene, der traditionelt har haft de største problemer med doping. Vægtløftere står således for 36 af de 73 positive prøver, der er blevet opdaget med forsinkelse. Atletikudøvere følger efter med 28 dopingsnydere.

Navnene på de dopede udøvere er blevet offentliggjort løbende. Særligt Rusland står for en stor andel af de atleter, der har overtrådt dopingreglerne.

/ritzau/