Fuglsangs forårsform skaber dilemma før Tour de France

30-årige Jacob Fuglsang har meget at fundere over i sommeren 2015. Blive som luksusløjtnant på Astana eller prøve lykken som kaptajn andetsteds. Fold sammen
Læs mere

I en horribel tid for dansk cykelsport, med Bjarne Riis' farvel og nul danske sejre, har én rytter holdt sit eget Dannebrog højere end nogensinde før.

Og det er Jakob Fuglsang, som har vist fantastisk forårsform i de klassiske monument-løb, hvor CV'et viser top 10-placeringer i både, Paris-Nice, Fleche Wallone og søndagens forårsafslutning, Liége-Bastogne-Liége, hvor det med lidt held havde duftet af belgisk guld.

Silkeborgenseren er stadig luksusløjtnant for Tour de France-vinderen, Vicenzo Nibali, i Astana-holdets hierarki-system, men med den vilde Ardenner-form og kontraktudløbet til sommer, kan det være tid til at tage springet til kaptajn.

Cykeljournalist hos Veloropa Kim Plesner glæder sig over danskerens form.

»Han var en af de klart mest fremtrædende ryttere i Ardennerne. Han kørte på et højt niveau og var stærk. Men det har han været siden sit gennembrud i Touren. Når han siger inden Ardennerne, at han er, hvor han skal være, så ved man, at man nok skal se ham helt fremme. Og det er også her, han har sin største chance,« siger Kim Plesner.

Men alt flyder ikke i ren begejstring for Kim Plesner. Fuglsang mangler stadig det allersidste for at komme helt til tops.

»Han mangler lidt vinder-instinkt, de sidste klatre-egenskaber i bjergene i tre-ugers-løb og hurtigheden i Ardennerne. Så i stedet bliver han nødt til at opsøge sejrene i udbrud. Men for Fuglsang handler det mere om præstationerne end sejrene. Og de har jo været rigtigt gode, så han er tilfreds, og det skal være han også være. Han er jo en cykelrytter, der ikke vinder mange løb. Til gengæld har han et ekstremt højt bundniveau og falder meget sjældent igennem. Men man venter stadig lidt på hans helt store gennembrud; en etapesejr i Tour de France eller en sejr i et løb som Dauphine Liberé - de helt store løb,« siger han.

Fuglsangs kaptajn, Vicenzo Nibali, har intet vist indtil videre i cykelsæsonen 2015. Med på trods af Jakob Fuglsangs brandform, er han ifølge Plesner ikke tættere på Nibali på det kasakstanske holds hierarki.

»Sidste år på nuværende tidspunkt var Nibali endnu værre - helt op til de italienske mesterskaber, som han så vandt. Han forbereder sig efter en plan, der kulminerer i Touren. Og der er der ingen tvivl om, at det er Nibali, der er kaptajn. Men Fuglsang skal holde sig til. Og det er det, han kan. Hvis Nibali ikke har timet sin form, så har Fuglsang chancen," siger han.

Jakob Fuglsang har svært ved at argumentere for, at Astana skal satse på ham i stedet for Vicenzo Nibali, hvis man kigger på sejrs-CV'et. Nibali er triple Grand Tour-vinder, mens Fuglsang stadig mangler den helt store sejr. Fuglsang har kontraktudløb med Astana til sommer, og med Padova-doping-sagen hængede over hovedet på det kasakstankse hold, kunne det være nærliggende for silkeborgenseren at finde et hold, hvor der satses mere på ham.

Kim Plesner mener ikke, at Fuglsang skal skifte hold af den grund.

»Det er svært for ham at få en plads på de helt store hold, for han vinder ikke mange cykelløb. Han er mere en stærk motor-type. Han kan gå et skridt ned sportsligt og lønningsmæssigt og blive kaptajn på et mindre hold. Men det vinder han ikke flere cykelløb af, og han kommer til at tjene mindre. Udover balladen på Astana, så tror jeg, det har været et meget godt sted for ham. Han får chancen i Touren i år, og han fik som lovet chancen i 2013, hvor Nibali istedet kørte Giroen. Men hans topniveau rækker heller ikke til mere end top 5-10. Han virker heller ikke så påvirket af uroen på Astana. Han er typen, der nok skal sige til, hvis det ikke fungerer. Det gjorde han med Johan Bruyneel. Hvis de får ro på i holdet, så kunne han sagtens fortsætte,« siger han.

Den påstand er kommentator på Eurosport og cykelekspert Thomas Bay ikke enig i.

»I min verden skal Fuglsang ud og finde sig et nyt hold, og det kan kun gå for langsomt. Jakob kunne blive kaptajn i Ardennerne og i Grand Tours på hvilket som helst World Tour-hold, måske lige bortset fra hold som Tinkoff Saxo, Team Sky og Movistar. Men selvfølgelig kun hvis han har ambitioner om at give den gas i Grand Tours. Men han skal selv kunne bestemme hvilke løb, han skal køre,« siger han.

Ifølge Thomas Bay bliver det heller intet problem for Fuglsang at finde et nyt hold, når Astana-rytterens kontrakt udløber til sommer.

»Han har ingen sejre på CV'et, men Jakobs kvaliteter kan ses, og Jakob er en potentiel vinder af Ardenner-klassikerne og en sikker top 10 i Grand Tours. Det er der mange hold, der kan bruge. Han har luksus-hjælperytter-prædikatet, men det er kun, fordi han kører med Nibali. Hvis han kører på Lotto-Soudal for eksempel, så ville han være stjernen. Det er meget naturligt, når man har kontraktudløb, at man har følere ude, især med uroen på Astana,« siger han.