Fronterne er trukket op før russisk dopingdrama i IOC

IOC skal træffe en svær beslutning tirsdag, når udelukkelsen af russisk atletik fra OL i Rio skal diskuteres.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, dukker ikke selv op til IOC-mødet i Lausanne. I stedet sender han præsidenten for Ruslands Olympiske Komité, Alexander Zhukov. Scanpix/Dmitry Lovetsky Fold sammen
Læs mere

Fronterne er trukket op, før Den Internationale Olympiske Komité (IOC) tirsdag mødes i Lausanne for at diskutere udelukkelsen af Ruslands atletikudøvere fra OL i Rio.

Russerne kalder det hele en stor uretfærdighed, og flere russiske udøvere truer med at inddrage menneskerettighedsdomstol og Den Internationale Sportsdomstol (CAS) på grund af udelukkelsen.

Det Internationale Antidopingagentur (Wada) varsler nye afsløringer og sanktioner, og IOC skal prøve at finde en grimasse, der kan passe, mens den navigerer i en hvepserede af doping og idrætspolitiske interesser.

- IOC står i et dilemma. På den ene side er man nødt til at statuere et eksempel for at bevare idrættens troværdighed, der næppe nogensinde har været lavere.

- På den anden side er Rusland en af de nationer, man mest nødig vil gå i en konfrontation med, sagde Jens Sejer Andersen, der er international direktør i Play the Game, som arbejder for gennemsigtighed og demokrati i sport, da kimen til udelukkelsen blev lagt i fredags.

- Putin har placeret flere af sine løjtnanter i topposter, og selve IOC-formanden, Thomas Bach, er valgt blandt andet på grund af Putin, sagde Sejer Andersen.

De russiske atletikudøvere udelukkelse fra OL kom i spil fredag, da Det Internationale Atletikforbund (IAAF) besluttede at forlænge karantænen fra al international konkurrence på grund af store dopingproblemer.

IOC har hilst IAAF's beslutning velkommen, men skal nu reagere på den.

Rusland slår på, at hvis IOC støtter en udelukkelse af alle atletikudøvere, rammer man også de uskyldige.

Derfor bliver der fra flere sider spekuleret i, at IOC vil åbne for muligheden for, at udelukkede russiske atleter kan få dispensation til at stille op under neutralt flag i Rio, hvis de kan bevise, at de er rene og har været underlagt kvalitetsstemplet dopingkontrol.

Ruslands sportsminister, Vitaly Mutko, skriver ifølge dpa mandag i en hilsen til de atletikudøvere, som er med, når Ruslands atletikmesterskaber starter, at han ser lys forude.

- Russisk atletik gennemlever en hård tid, men jeg er sikker på, at det vil blive ordnet, og vores atletikudøvere snart igen vil være i stand til at deltage i de vigtigste konkurrencer på planeten, lyder det fra Mutko.

Wada var både i løbet af weekenden og igen mandag ude med historier om potentiel statsstøttet doping i Rusland blandt vintersportsudøverne også op til vinter-OL i Sotji 2014.

Antidopingagenturet siger, at hvis de påstande bliver bevist i en uafhængig undersøgelse, som ser dagens lys senest 15. juli, vil det være en mulighed for at danne en historisk præcedens.

En totaludelukkelse fra OL i Rio er bragt i spil, så ikke kun landets atletikudøvere, men alle udøvere under russisk flag må blive hjemme.

/ritzau/