Fredagens etapé: Nu kommer det første rigtige bjerg

I dag rammer rytterne endelig et rigtigt bjerg Fold sammen
Læs mere
Foto: YOAN VALAT

Ruten

I dag rammer Tour de France-feltet det første rigtige bjerg i årets udgave, når der tages hul på den første af tre dage i Pyrenæerne. Starten går i L’Isle-Jourdain, hvorfra rytterne begiver sig sydvest på i solskin og et-par-og-tyve grader. De første 100 km er ikke synderlige svære med kun enkelte knolde. Det er således ikke før forplejningszonen i Tournay, at det begynder at stige over længere tid.

Selvom Côte de Capvern blot er sat til at være en kategori 4 stigning, går det trods alt opad i 7,7 km. Stigningsprocenterne på mellem tre og fire er ikke skræmmende, men med længden i mente er det kun at forvente, at nogle af sprinterne ryger af.  Fra toppen af er der blot 20 km til dagens indlagte spurt. Det betyder, at ryttere som Bryan Coquard og Peter Sagan måske kan hente lidt ind på Mark Cavendish i kampen om den grønne trøje, hvis der bliver kørt hurtigt op over stigningen. Efter pointspurten er der kun ganske få kilometer til dagens højdepunkt begynder.

Finalen

Kategori 1 stigningen Col d’Aspin er en ægte Tour-klassiker. Den er ofte med på programmet, men sjældent er den placeret i den absolutte finale som i dag. De 12 km mod toppen har en gennemsnitlig stigningsprocent på 6,5 %. Det er en meget regulær opkørsel, hvor procenterne kun over en enkelt kilometer kommer i nærheden af 10 %. Det sker ca. 5 km før toppen, hvilket ligeledes også er et ganske fint sted at angribe inden nedkørslen starter med kun 7,5 km til mål. På trods af, at vejen ikke er særlig bred, er det stadig en hurtig nedkørsel uden alt for mange vanskeligheder. Med 2 km igen begynder vejen at flade ud inden rytterne drejer til 180 grader til venstre og tager fat på den sidste kilometer lige ud mod mål.

Favoritterne

Da der ikke er mål på toppen af Col d’Aspin, kan det sagtens tænkes, at klassementsrytterne lader et tidligt udbrud få lov at holde hjem igen. For de ryttere, der kører om at vinde Tour de France samlet er etapesejre, desværre for tv-seerne, kun sekundære. Derudover er Col d’Aspin måske heller ikke hård nok til at lave den store udskilning mellem favoritterne.

Movistar vil dog sikkert forsøge at mærke konkurrenterne an som de gjorde på 5. etape, hvor Chris Froome og i særdeleshed Alberto Contador ikke så alt for skarpe ud. Alejandro Valverde er blandt de bedst nedkører i feltet, og lader til at være ankommet til Touren i god form efter et hårdt Giro d’Italia. Hvis han angriber med holdkaptajnen Nairo Quintana på hjul, er det bestemt ikke utænkelig, at de kan sætte Froome under pres på den hurtige nedkørsel.

Romain Bardet (Ag2r) var den eneste af klassementsrytterne, der forsøgte noget på den sidste stigning på 5. etape. Hvis benene er gode, holder han sig sjældent tilbage. Dagens finale er ikke helt ulig etapen til Pra-Loup sidste år, som Bardet vandt i Criterium du Dauphiné inden den også figurerede på Tour de France programmet. Hvis Bardet angriber over toppen på Col d’Aspin, har han tidligere vist, at han er god nok til at holde et jagende felt bag sig nedad. Dog viste Movistar på onsdagens etape, at de ikke ønsker at lade den angrebsivrige franskmand kører væk alt for nemt. Det var således Valverde og Quintana, der først regerede på Bardets angreb.

Hvis favoritterne kommer samlet til mål er den helt klare favorit Valverde. Ikke mindst fordi, at en sejr modsat tidligere i løbet nu ikke nødvendigvis vil resultere i en gul førertrøje, så længe Greg Van Avermaet taber mindre end fem minutter. Dermed kan Movistar altså godt forsvare at lade Valverde køre om sejren og stadig have Quintana som den absolutte kaptajn.

Daniel Martin er er også blandt topkandidaterne i dag. Han er hurtig på stregen og virker til at være i forrygende form. Selv regner hans danske sportsdirektør Brian Holm med en samlet top10 placering til den stærke irer, hvilket bestemt også virker realistisk efter den første uge. Da Col d’Aspin var på programmet sidste år var Martin faktisk første rytter over toppen. Desværre for ham blev det kun til en andenplads på etapen, da Rafal Majka senere kørte solo og vandt. I dag har han en fin chance for at tage revanche. Det kræver dog, at Etixx-Quick-Step tager ansvar tidligt og holder morgenudbruddet i snor. Holdkammeraten Julian Alaphilippe er ligeledes et rigtig godt bud på en sejrherre efter en spurt i en mindre gruppe.

Outsiderne

Hvis det tidlige udbrud skal holde hele vejen igen, kræver det først og fremmest, at det er ryttere, der allerede er ude af klassementet. Selvom BMC ikke er interesserede i at bruge alt for mange kræfter, så vil de naturligvis gerne holde førertrøjen en ekstra dag, hvis det er muligt. Ryttere som Rui Costa (Lampre), Steve Cummings (Dimension Data), Michael Albasini (Orica-GreenEdge), Jarlinson Pantano (IAM Cycling), Lluis Léon Sanchez (Astana) og Tony Gallopin (Lotto Soudal) har alle kvaliteterne til at kæmpe med om sejren i dag. Det samme gælder for tyske Simon Geschke. Han vandt netop Tour-etapen til Pra-Loup sidste år på baggrund af et udbrud. Efter John Degenkolb har vist sig ikke at kunne blandt sig blandt de bedste i massespurterne, er udbrudsforsøg nok Giant-Alpecins bedste chance for en etapesejr. Det kræver dog første og fremmest at klassementshåbet Warren Barguil sidder trygt i feltet. I tilfælde af uheld eller en dårlig dag, kan det ikke udelukkes, at holdet kalder en eventuel udbrudsrytter tilbage, hvis Barguil er isoleret og i problemer.

Blandt de danskere med bedst chance i dag skal vi kigge efter to de gange Chris i form af Sørensen og Juul-Jensen. Begge har således proklameret ønske om angreb. Umiddelbart har Sørensen den bedste chance, men som Juul-Jensen kørte i Schweiz Rundt sidste måned er det bestemt ikke umuligt, at han rammer det rigtige udbrud. Derfra må vi så se, hvor langt det kan række.