Frankrig og Italien i dødens pulje

Især to landstrænere var utilfredse, da EM-grupperne blev trukket i går, »vanvid« og »sindssygt«, lød det fra Frankrigs landstræner Raymond Domenech.

Åh nej, ikke ham igen. Frankrigs landstræner Raymond Domenech (tv.) skuler i retning af sin italienske kollega Roberto Donadoni efter EM-lodtrækningen, der endnu en gang parrede de to nationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Damien Meyer

Olmt og skulende stirrede Frankrigs landstræner Raymond Domenech på sin italienske kollega Roberto Donadoni, efter de to mandskaber var trukket i samme - og nærmest uundgåelige dødspulje.

Domenechs umiddelbare reaktion siger lige så meget som ovenstående billede. For alt var galt ifølge ham.

»Det er vanvid. Det er sindssygt, at verdensmestrene ikke er i øverste seedningslag. Jeg ville også have foretrukket at spille i Østrig og ikke i Schweiz, fordi vi ville blive chikaneret mindre. Jeg er ikke glad. Intet, jeg ønskede, gik min vej,« sagde Domenech til Reuters efter lodtrækningen.

På forhånd havde Domenech i skarpe vendinger kritiseret den måde, landende var seedet inden gårsdagens lodtrækning, hvor »Les Bleus« var placeret i det nederste seedningslag.

Og når så Domenechs værst tænkelige scenarium gik i opfyldelse, og viceverdensmestrene Frankrig netop som frygtet skal møde de forsvarende verdensmestre Italien samt Holland og Rumænien, er det ikke uforståeligt, at Domenech fik baguetten galt i halsen, og Donadonis sidste tilbageværende sorte hår blev gråt.

»Vi havde ikke en let kvalifikation og var heller ikke heldige her. Jeg havde en mavefornemmelse af, at det ville ende sådan her. Men vi kan ikke ændre reglerne. og til en slutrunde er alle modstandere svære,« sagde en lige så utilfreds Donadoni, som dog kan glæde sig til at møde sin tidligere holdkammerat Marco Van Basten fra de glade Milan-dage i midten af 90erne, som i dag er hollandsk landstræner.

Grunden til, at seedningen i øvrigt så ud, som den gjorde, er, at landene bliver trukket ud fra deres resultater i kvalifikationerne til VM i 2006 og den seneste kvalifikation til næste sommers EM-slutrunde.

Kan ikke vide sig sikker
Derfor kunne det næsten ikke undgås, at EM fik en hård pulje, når øverste seedningslag bestod af værtslandene Schweiz og Østrig samt de relativt upåagtede forsvarende EM-vindere fra Grækenland og Holland.

Det bliver tredje gang i træk, at VM-finalisterne i 2006 mødes. De stod også over for hinanden i den forgangne kvalifikationsturnering til EM i 2008.

Selvom de to fodboldstormagter er favoritter i gruppen, kan de langt fra vide sig sikre på at gå videre, da Holland og Rumænien er endnu to fodboldhold i absolut topklasse.

De indledende kampe byder samtidig på en ny duel mellem Sverige og Spanien, der som bekendt stod i vejen for dansk deltagelse ved EM. De to hold er i gruppe med europamestrene fra Grækenland samt Rusland.

Især Spanien skal snart præstere ved en slutrunde, da de spiller for spiller har et særdeles godt hold. Men Danmarks onde ånd har skuffet gang på gang, når det gælder slutrunderne. Hver gang har de fejlet fælt. Nu har de chancen igen, men det er et åbent spørgsmål, om de kan indfri de tårnhøje forventninger. Holdet kan den ene dag spille fantastisk og hamle op med de allerbedste. For den næste at spille pivelendigt.

Tyskland kom i den på papiret nemmeste gruppe med Østrig, Polen og Kroatien, og dermed kan VM-bronzevinderne formentlig gå videre fra de indledende runder uden det store besvær. Mulighederne for at gå hele vejen er absolut til stede ved EM 2008, da de ved VM spillede noget af det flotteste fodbold, og den stil har de fortsat siden.

Om præcis 187 dage får vi de første svar, når den ene værtsnation Schweiz møder Tjekkiet i Basel 7. juni 2008.