Forvirret over hvem der går videre ved EM? Nu blev vi så meget klogere

Robert Mak forstår tilsyneladende heller ingenting. Men bare rolig, Slovakiet er videre - formentlig. Fold sammen
Læs mere
Foto: CJ GUNTHER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En EM-slutrunde med seks puljer, hvor nogle af treerne går videre, gør det hele meget mere overskueligt. Hvem går videre - og hvordan møder de hinanden i ottendedelsfinalerne?

bt.dk prøver her at give dig en hjælpende hånd til at få overblikket - og måske blive lidt klogere på det enkelte holds muligheder inden de to sidste spilledage i det indledende gruppespil.

Det ved vi:

Frankrig er videre som etter fra gruppe A, Schweiz som toer. Albanien kan gå videre som en af de fire bedste treere, men gør det næppe. Det kræver at Portugal taber - og at hverken Sverige eller Irland vinder, deres sidste kamp - medmindre svenskerne (højst usandsynligt) går målamok og slår Belgien med mindst fire mål.

Wales er videre som etter fra gruppe B, England som toer. Slovakiet går videre som en af de fire bedste treere.

Tyskland vandt gruppe C på en marginalt bedre målscore end Polen på anden pladsen. Nordirland er sikre på at gå videre som en af de fire bedste treere, da man har en bedre målscore end både Albanien fra gruppe A og Tyrkiet fra gruppe D.

Med et mål kort før tid slog Kroatien Spanien og overhalede dermed favoritterne i kampen om at vinde gruppe D - og slippe for Italien i ottendedelsfinalen. Tyrkiet slog Tjekkiet og kan håbe på at gå videre som en af de bedste treere. Men det kræver enten, at hverken Sverige eller Irland vinder - eller at Sverige besejrer Belgien med mere end fire mål samtidig med at Irland ikke vinder - eller at Portugal taber den sidste kamp mod Ungarn.

Italien har med to sejre vundet gruppe E, og kan lufte reserverne imod Irland. De møder Spanien den 27. juni i på Stade de France i pariserforstaden Saint-Denis.

Belgien kan nøjes med uafgjort mod Sverige og stadig gå videre som toer i gruppen. Belgien kan også gå videre som treer, selvom man taber kampen med op til og med tre mål, men så venter der en langt hårdere modstander. Som toer kan man se frem til at møde vinderen af gruppe F.

Svenskerne skal vinde for at at gå videre, enten som toer eller som en af de fire treere. Det betyder, at de skal have mindst et skud på mål, og det har det som bekendt ligget lidt tungt med indtil nu i dette EM. Irland kan med en sejr over Italien stadig snuppe andenpladsen, men det kræver, at irerne slår Italien med tre mål mere, end Sverige eventuelt slår Belgien - eller med to - og ender med at få en bedre placering end svenskerne på disciplinærlisten. En overraskende irsk sejr vil under alle omstændigheder være nok til at sikre sig en tredjeplads, som vil sende irerne videre, fordi man med fire point både overhaler Albanien, Tyrkiet og Nordirland.

I gruppe F kan alle fire hold stadig gå videre. Ungarn har med fire point det bedste udgangspunkt og sikre på at vinde gruppen med en sejr over Portugal i sidste kamp. Portugal kan overtage førstepladsen med en sejr, forudsat at Island ikke ender med at besejre Østrig og få et bedre målregnskab.

I tilfælde af pointlighed tæller indbyrdes opgør før målforskel. Hvis der stadig ikke er en afgørelse om placeringen, tæller flest scorede mål, siden disciplinær-pointene, hvor det selvfølgelig er bedst at fået færrest strafpoint. Hvis der stadig ikke er en afgørelse, kommer UEFA-ranglisten i spil, hvor det bedste placerede hold går videre.

Fordelingen af de fire bedste treere kommer an på, hvilke puljer de går videre fra. Derfor er der stadig så mange muligheder åbne. Se fordelingsnøglen her - nederst på siden:

Med andre ord er der stadig mange muligheder i spil, inden de sidste otte kampe i den indledene runde. Men her er et foreløbigt overblik over de kommende kampe. Hold skrevet med versaler ligger helt fast - hold skrevet med fremhævet skrift, er det hold, som BT forventer som det mest sandsynlige udfald:

25. juni, Saint-Etienne:
SCHWEIZ-POLEN

25. juni, Lens:
KROATIEN-Slovakiet/Belgien/Sverige/Irland/Ungarn/Island/Portugal/Østrig

25. juni, Paris:
WALES-Albanien/Nordirland/Tyrkiet

26. juni, Toulouse:
Ungarn/Island/Portugal-Belgien/Sverige/Irland

26. juni, Lille:
TYSKLAND-Albanien/Slovakiet/Ungarn/Island/Portugal/Østrig

26. juni, Lyon:
FRANKRIG-Nordirland/Tyrkiet/Belgien/Sverige/Irland

27. juni, Saint-Denis:
ITALIEN-SPANIEN

27. juni, Nice:
ENGLAND-Ungarn/Island/Portugal/Østrig

Er du stadig forvirret? Bare rolig, vi er klogere sent onsdag aften.