Forskel på OL-drømme

Mens en dansk OL-jagt hænger godt fast i mudderet, er Tyskland på vej mod en rolle som den ideelle OL-vært. Alligevel må de aktuelle værter for håndbold-VM måske vente mange år på et nyt OL.

Michael V. Knudsen var første mand ude af bussen, da det danske herrelandshold i går nåede frem til VM-lejren i Kiel.<br>Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Alt tyder på, at herrernes håndbold-VM, der begynder i dag - lige som fodbold-VM i fjor - bliver en stor organisatorisk succes. Dermed vil Tyskland cementere sin rolle som en nation, der kan det der med at arrangere meget store sportsbegivenheder.

Derfor er det naturligt, at Tyskland igen har ambitioner om at arrangere De Olympiske Lege. Men tyskerne har et problem, fordi man fra politisk side skal finde ud af, hvilken by man vil markedsføre som værtskandidat.

Avisen Die Welt skiver: »På den politiske scene er kampen nu begyndt. Mens Bayerns ministerpræsident Edmund Stoiber går efter at få vinter-OL til München i 2018, vil borgmestrene i Berlin og Hamborg have sommer-OL til deres by i 2016.«

Da jagten på et OL-værtskab er en national opgave, ønsker Tyskland kun at proppe (rigtig mange) penge i ét projekt, akkurat som tilfældet var forud for valget af værten for sommer-OL i 2012. Her ønskede Stuttgart, Hamborg, Frankfurt, Düsseldorf og Leipzig alle at blive vært. Tyskland endte med at vælge Leipzig, som den internationale olympiske komité IOC så siede fra inden den endelige afstemningsrunde.

Selv om Tyskland skaffede sig mange fortalere efter den fornemme afvikling af fodbold-VM, er det sandsynligt, at tyskerne må vente mange år på at få tildelt OL. Tyskland arrangerede sommer-OL i 1936 (Berlin) og 1972 (München) samt vinter-OL i 1936 (Berlin og Garmisch-Partenkirchen).

Allerede til sommer kan Münchens mulighed for at få et nyt værtskab blive sendt på langfart. For på IOC-sessionen i Guatemala City placeres vinter-OL i 2014, og her er kandidaterne Pyeong-Chang i Sydkorea, Sotji i Rusland og Salzburg i Østrig. Hvis Mozart-byen får værtskabet, går der mindst 12 år, før Alperegionen igen kan komme ind i billedet.

Berlin og Hamborg har det problem, at London er vært for sommer-OL i 2012, og derfor skal OL i 2016 med sikkerhed afvikles uden for Europa. Derfor vil et tysk værtskab formentlig først komme på tale i 2024 eller 2028.

En af konkurrenterne til den tid kunne blive København. Men indtil videre er det fortsat meget usikkert, om der herhjemme er det rette politiske fundament. Inden regeringen er kommet med sin handlingsplan for, hvordan Danmark skal tiltrække flere og større sportsbegivenheder, er det tilmed usikkert, om Danmark igen kan blive vært herrernes håndbold-VM.

Danmark, der er interesseret i VM i 2011, har kun en gang tidligere været vært for herrernes VM, i 1978. Det er til gengæld hele sjette gang, at det foregår på tysk grund. Både DDR og Vesttyskland har to gange været vært, mens det allerførste VM i 1938 også foregik i et samlet Tyskland.

Det forventes ikke, at tyskerne denne gang vinder VMs sidste kamp, til gengæld vinder de nok den første. For i åbningskampen i Berlins Max Schmeling-Halle, dagens eneste VM-kamp, mødes værtsnationen og Brasilien.www.handball-vm-2007.de

Den officielle VM-hjemmeside.