Forfatter: Barcelonas pis dufter ikke længere af parfume

Ifølge forfatteren bag en bog om Barcelona kan klubben om fire-fem år begynde at blande sig i toppen igen.

Ansu Fati er en af de spillere, som FC Barcelona skal sætte sin lid til i de kommende år. (Arkivfoto) Albert Gea/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det FC Barcelona, mange forelskede sig i for år tilbage, eksisterer ikke længere.«

Sådan lyder analysen fra forfatter og journalist Nicolai Lisberg i kølvandet på Barcelonas fyring af Ronald Koeman.

Det er dog ikke Ronald Koemans skyld, at alt er gået galt i Barcelona, mener Nicolai Lisberg, som for nylig har udgivet en bog om den spanske storklubs storhed og fald i de seneste årtier.

»Det handler om dårlige ledelsesbeslutninger, elendig økonomi og en fejlagtig filosofi og plan for, hvordan man driver klubben,« siger han.

Ronald Koeman er blot blevet syndebuk og et billede på elendigheden i klubben, som ligger på niendepladsen i La Liga og klamrer sig til håbet om avancement i Champions League, mens økonomien er i massive ruiner.

For ti år siden var klubben midt i en af sine bedste perioder nogensinde. Pep Guardiola var træner, man havde de bedste spillere, vandt trofæer på stribe og var målestokken for, hvordan fodbold i Europa skulle spilles.

»De gjorde alt rigtigt. På det tidspunkt sagde man, at Barcelona pisser parfume. Lige nu stinker deres pis. Det har været skandale på skandale,« siger Nicolai Lisberg.

Pilen peger i høj grad på Josep Maria Bartomeu, der blev præsident i 2014. Klubben har under hans regime oparbejdet en gæld på ti milliarder kroner og af den årsag sagt farvel til den allerstørste stjerne, Lionel Messi.

»I sommer var der rumsteren om, hvorvidt Barcelona reelt kunne gå konkurs, men der skal meget til. Klubben er så stor og genererer så stor indtægt, at der altid er nogen, der samler den op,« siger Lisberg.

Bartomeu stoppede i efteråret 2020, og i maj i år blev han erstattet af Joan Laporta. Da alt så mest sort ud i sommer, kom investeringsbanken Goldman Sachs og stillede lånekapital til rådighed.

»De ved godt, de bliver reddet, og det er måske derfor, de har spillet hasard med deres måde at anskue klubbens økonomi på,« siger Nicolai Lisberg.

Gælden kommer Barcelona ikke af med foreløbig. Men klubben bør fortsætte det arbejde, som Ronald Koeman ifølge Nicolai Lisberg skal have ros for at sætte i gang.

»Han har givet de unge chancen, og det er Barcelonas vej ud af det her mørke. Når de har haft succes, har de haft en stamme af egenudviklede spillere.«

Klubben skal da heller ikke regne med at bruge store summer på stjerner i de kommende transfervinduer. Ligesom i sommer bliver der tale om kontraktfri spillere eller meget billige løsninger.

En ny træner skal klubben dog have. Det kan meget vel blive klubikonet Xavi, og han skal nok få sin løn, vurderer Nicolai Lisberg, som giver Barcelona fine chancer for et comeback i Europas top.

»Det er svært at sætte tidshorisont på i en fodboldverden, hvor saudiarabiske prinser kommer ind og køber klubber. Men Barcelona har så meget talent, ligesom den fortsat har et kæmpe navn og er attraktiv for tilskuere og sponsorer.«

»Om fire-fem år kan vi måske begynde at tale om Barcelona som potentiel udfordrer til Champions League-trofæet,« siger han.

/ritzau/