Forarbejde i verdensklasse

Norge er på kortet efter en flot spurt af Thor Hushovd, men dagens største roser tilfaldt hans trofaste hjælper Julian Dean, der kørte ham i vinderposition.

Sejren på fjerde etape var Thor Hushovds første i 314 dage, hvilket er ganske usædvanligt for en sprinter af hans klasse. Foto: Stefano Rellandini Fold sammen
Læs mere

Det er almindelig kendt, at der bag en god sprinter står et godt hold.

Vel fejler de hurtige herrers super-egoer ikke det mindste, når de med dødsforagt kaster sig ud i endnu en halsbrækkende finish, der altid ender på de yderste marginaler, men der er mening i galskaben.

Der skal tænkes næsten lige så hurtigt, som der trædes, men det bliver der en gang imellem også gjort. Eksempelvis i går, hvor et perfekt forarbejde af Julian Dean var hovedårsagen til, at den norske kæmpe Thor Hushovd fra Credit Agricole-holdet kunne køre karrierens femte Tour-triumf hjem.

»Det så legende let ud, hvilket udelukkende skyldtes Deans indsats,« lød meldingen fra internationale eksperter, der alle roste manden fra New Zealand.

Bedste i branchen
Dean satte kul på kedlerne, da der manglede små 500 meter i en sådan grad, at Hushovd »bare« skulle fuldende. Selv var den jublende glade nordmand da heller ikke længe om at takke sin opofrende holdkammerat.

»Igen leverede han en stor præstation. Når han har de kræfter, som han havde i dag, er det alt, hvad jeg behøver for at vinde,« sagde Hushovd på pressekonferencen, hvor han ikke lagde skjul på, at det måske kan blive til flere triumfer.

»Julian er verdens bedste i branchen, og pludselig føler jeg, at vi kan fortsætte succesen. Han giver mig høj moral og selvtillid. Jeg stoler blindt på ham,« sagde en lykkelig mand, der ellers ikke har haft særlig meget at være lykkelig for på to hjul.

Sejren i går var hans første i år. Faktisk er det ifølge norske kilder 314 dage siden, han sidst strøg først over stregen.

På Touren gjorde han sig senest bemærket, da han sidste år vandt afslutningsetapen på Champs-Elysees.

»Jeg var begyndt at spekulere på, om jeg skulle spare på kræfterne til finaledagen, da jeg er kommet helt forfærdeligt ind i dette løb. Først styrtede jeg, og da Cancellara vandt, rodede jeg rundt i tingene og ødelagde alt for mig selv.«

Med sejren, der blev en kendsgerning efter endnu et af løbets mange udbrud var kørt ind, rykkede Hushovd op på klassementets andenplads, og i kampen om sprinternes grønne trøje halede han ind på førende Tom Boonen, der fortsat har en sejr til gode.