Før ny rapport: Rusland benægter igen statsdoping

Wada opfordrer Rusland til at erkende landets dopingproblemer. Ny rapport vil indeholde nye anklager.

Ruslands nye antidopingchef, Vitaly Smirnov, afviser, at Rusland har haft et statsstøttet dopingprogram. Reuters/Maxim Shemetov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Russiske myndigheder benægter fortsat, at landet skulle have haft et statsstyret dopingsystem, som en uafhængig Wada-rapport ellers konkluderede tidligere på året.

Landets nye antidopingchef, Vitaly Smirnov, afviser på et møde i Det Internationale Antidopingagentur (Wada), at de russiske myndigheder har været involveret i dopingforbrydelser.

- Rusland har aldrig haft et statssponsoreret dopingsystem. Doping er ikke et specifikt lands problem. Vi skal sammen bekæmpe dette onde, siger Vitaly Smirnov.

- Hvis én person er kriminel, betyder det ikke, at hele landet er kriminel. Vi ved, at dette system ikke eksisterer.

Tidligere Wada-chef Dick Pound modtager udtalelserne med skepsis og konstaterer, at man skal vedkende sig sine problemer, hvis man skal have en chance for at løse dem.

- Du kan ikke kurere en alkoholiker, før alkoholikeren erkender, at der er et problem. Du må forholde dig til det faktum, at der er eller var et problem, siger Pound.

At de russiske myndigheder var involveret i omfattende dopingsvindel var en af de mest bemærkelsesværdige konklusioner i den rapport, som Richard McLaren udgav i sommer.

Anden del af rapporten bliver offentliggjort 9. december. Ifølge flere nyhedsbureauer vil Rusland igen blive anklaget for dopingovertrædelser.

I de seneste måneder har Rusland været i gang med at reformere landets antidopingsystem.

Wadas stedfortrædende generaldirektør, Rob Koehler, der overvåger processen, mener, at Rusland "er på ret kurs, og der er lys for enden af tunnellen".

Men Koehler konstaterer samtidig, at Wada fortsat bliver nægtet adgang til enkelte lukkede byer, ligesom hans folk er afskåret fra at få fingrene i de dopingprøver, der bliver opbevaret i antidopinglaboratoriet i Moskva.

/ritzau/AFP/Reuters