Fodboldstjerne frygter demens efter sine mange hovedstød

Alan Shearer har fået undersøgt, om hans hjerne har taget skade efter 18 år med fodbold på topplan.

Foto: Scanpix/John Stillwell . Alan Shearer scorede igennem karrieren 260 mål i Premier League, hvilket gør ham til ligaens mest scorende gennem tiden. I dag frygter han, at fodbolden kan have givet ham skader i hjernen.
Læs mere
Fold sammen

Den tidligere fodboldstjerne Allan Shearer frygter, at han lider af demens efter en karriere med mange hovedstød.

47-årige Shearer scorede i løbet af karrieren hele 260 mål i Premier League, hvilket gør ham til alle tiders mest scorende spiller i den engelske liga. En del af dem var med pandebrasken.

»For hvert eneste mål, jeg har scoret med hovedet, har jeg trænet det i 1000 timer.«

»Det må putte mig i farezonen, hvis der er en sammenhæng,« siger Alan Shearer til avisen Daily Mirror.

Den tidligere engelske landsholdsangriber har fået undersøgt sin hjerne for at afdække, om den har taget skade.

»Det har været ret nervepirrende at blive testet. Jeg har en forfærdelig hukommelse. Jeg ved ikke, om det er fordi jeg ikke lytter godt nok efter, eller om jeg har en dårlig hukommelse,« forklarer Shearer.

»Når man spiller fodbold, så regner man med, at man senere i livet får problemer med knæ, ankler eller ryggen, som jeg har.«

»Men jeg tænkte aldrig over, at fodbold kan kædes sammen med en hjernesygdom. Det er derfor, at der er behov for research,« siger han.

Den tidligere Blackburn- og Newcastle-stjerne mener endnu, at der mangler viden, når det gælder en mulig sammenhæng mellem fodbold og hjerneskader.

»Der er ikke lavet nok research. Myndighederne har været meget tilbageholdende, når det handler om at finde svar. Det er blevet fejet ind under gulvtæppet, og det er ikke godt nok.«

»Fodbolden må tage sig af ældre spillere med demens i stedet for, at man bliver smidt ud med affaldet, når man er færdig med at spille,« siger den tidligere topangriber.

Ud over en fornem klubkarriere nåede Alan Shearer at optræde 63 gange for Englands landshold. Det blev til 30 mål. Han nåede 18 sæsoner på topplan og indstillede karrieren i 2006.

/ritzau/