Fodboldpræsident Platini

Lennart Johansson måtte i går sige farvel som præsident for UEFA. Michel Platini overtager roret.

Selv om det var ventet, at Michel Platini skulle overtage præsidentposten i UEFA efter svenske Lennart Johansson, gik der alligevel et sug igennem kongressalen, da det stod klart, at Johansson ufrivilligt skulle forlade sin post efter næsten 17 år i pyramidens top. <br>Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Fodboldeuropa fik et nyt overhoved i går, da Michel Platini valgtes til præsident på UEFA-kongressen i Düsseldorf på bekostning af svenskeren Lennart Johansson. Den 51-årige frankmand, der står klarest i erindringen som en fabelagtig fodboldspiller i 80erne, vandt opgøret med 27-23, mens to stemmer blev erklæret ugyldige.

Selvom fodboldpolitikernes valg af Michel Platini ingenlunde kom som en »bombe« for dem, der følger intenst med i UEFA-anliggenderne, gik der alligevel et underfundigt sug igennem Düsseldorf Congress klokken 12.31. For det er ikke hverdagskost, at ham på toppen af pyramiden siger ufrivilligt farvel. Rent faktisk bliver Michel Platini UEFAs blot femte præsident i det europæiske fodboldforbunds godt 53-årige historie. Lennart Johansson sad i vælten over næsten 17 somre og udviklede UEFA til en guldrandet forretning, hvilket Michel Platini respektfuldt gjorde opmærksom på, da vindertalen lød sin gang. Og det varer ikke længe, før Johansson officielt bliver udråbt som ærespræsident.

»Jeg har også brug for Mr. Johansson. Vi skal alle være med til udvikle sporten. Dette er kun begyndelsen på et eventyr. Jeg er glad for, at jeg får lov til at repræsentere europæisk fodbold. Jeg må gentage. Jeg er berørt og meget glad. Dengang, jeg vandt fodboldkampe og store turneringer, modtog man en pokal og løb en æresrunde. Det gør jeg altså ikke foreløbig, for arbejdet kalder,« sagde Michel Platini, der selvfølgelig også måtte forholde sig til alle de ting, han har propaganderet med i valgkampen. Konkret og bastant blev han imidlertid aldrig.

»Helt ærligt. Min kalender har været booket i lang tid. Lige nu er den tom. Jeg vidste ikke, før i dag, hvilken virkelighed jeg skal forholde mig til.«

Platini ved dog godt, at der er foreløbig deadline en gang i april, hvad angår retningslinierne for og strukturerne i Champions League. »Jeg går ind for at finde en bedre sammenblanding af klubber, som skal være med. Dét gælder for 2009-2010-sæsonen. Vi tager en beslutning i eksekutivkomitéen i april. Det vil sige, at vi stadig har et par måneder til at finde ud af, i hvilken retning vi går,« sagde Platini.

Stikpiller i valgkamp
Under det officielle pressemøde, hvor Platini deslige slog et slag for at straffe spillere, der nægter at stille op i landsholdsregi, sad UEFA-generalsekretær Lars-Christer Olsson med på podiet som nærmeste påhørende. Om, kemien vitterlig er dårlig mellem Platini og Lars-Christer Olsson, lod sig ikke afsløre, men et faktum er det, at parterne under valgkampen uddelte stikpiller rettet mod hinanden. For Lars-Christer Olsson er nemlig - om nogen i denne fodboldverden - Lennart Johanssons højre hånd.

»Vi holder en masse møder, og den nye eksekutivkomité skal konstitueres. Jeg synes ikke, at det er godt spørgsmål,« svarede Platini på spørgsmålet om arbejdsdeling, og det direkte spørgsmål, som gik på, om Platini har i sinde at fyre svenskeren.

Hvor det svæver i luften, hvorvidt Olsson fortsætter på de betingelser, som gjaldt før i går, er det ganske sikkert, at Lennart Johansson snart værner mere om helbredet end den runde bold.

»Det er slut, jeg har gjort mit,« lød Lennart Johanssons kortfattede afskedssalut, alt imens Platini modtog lykønskninger. Fodboldpræsident Platini, der overbeviste forsamlingen om, at han er den rette - blandt andet med denne svada:

»Fodboldens værste fjender er doping, korruption og racisme. Vi må kæmpe imod de kræfter. Jeg er klar til at blive præsident for UEFA. Jeg er klar i dag. Mine kære venner: vi har den fineste skat i vore hænder. Fodbold er den bedste, et simpelt spil, og mest populære sportsgren i verden. Det er en skat, jeg har tænkt mig at forsvare.«