Fodbold er uretfærdighedernes holdeplads

I et langt og lidt fodbold-nørdet interview med Berlingske Tidende gør landstræner Morten Olsen status på et problemfyldt forår med nederlag mod Spanien og Sverige. Han tror fortsat på dansk kvalifikation til EM næste sommer og mener, at landsholdet er styrket efter sommerens klubskifter.

Foto: Lars Møller Fold sammen
Læs mere

Landstræner Morten Olsen kan se tilbage på et forsømt forår. I venskabskampe mod Australien og Tyskland viste landsholdet stor styrke, mens det kneb gevaldigt i de vigtige kampe om kvalifikation til EM. I Spanien tabte Niclas Jensen hovedet og blev vist tidligt ud, mens Christian Poulsen gik helt i sort hjemme mod Sverige og slog en modstander.

Begge kampe førte til nederlag, uanset at landstræneren mener, at man burde have vundet dem begge. Derfor kan det undre, at Morten Olsen fortsat er optimist på det danske landsholds vegne.

"Jeg tror stadig på dansk kvalifikation til EM 2008. Og jeg forstår ikke, at flere af dine kolleger er så skeptiske. Chancen er stor, fordi vi selv kan bestemme vores skæbne. Tænk bare tilbage på efteråret 2005, hvor vi løftede vores spil og var meget tæt på at kvalificere os til VM i Tyskland. Havde vi bare scoret et enkelt mål mere i Tyrkiet, havde vi været med. Hvis det her hold kommer ind i en lignende stime, så kan jeg ikke se, at vi ikke kommer til EM. Og der var intet i kampene mod Spanien og Sverige, som overbeviste mig om det modsatte. Vi kunne lige så godt have vundet de to kampe."

Men det gjorde vi jo netop ikke?

"Nej, vi lavede nogle dumme koncentrationsfejl. Det var også grunden til, at vi ikke kvalificerede os til VM i Tyskland. Vi er et hold, der investerer så meget i at spille fodbold, og indimellem spiller vi også noget ordentlig bold. At vi så kvajer os med sådan nogle ting, det er simpelthen en dødssynd og uacceptabelt. Hvis ikke vi lægger de dårlige vaner fra os, ja, så kommer vi naturligvis ikke videre. Men kan vi lægge de unoder på hylden, så har Danmark et rigtig godt landshold, som kan slå alle andre på dagen."

Morten Olsen har stort set ikke givet et interview i over en måned. Sommeren er i medierne gået med Michael Rasmussen og Tour de France, mens Olsen har været en tur i selvvalgt eksil for at lade op til den kommende sæson. En sæson, som starter om tre uger, når Irland kommer forbi NRGi Park i Århus til en træningskamp.

Vi møder Irland om tre uger. Har du gjort dig overvejelser om, hvad du vil bruge den kamp til?

"Det er en kamp, hvor spillerne er forhåndsudtaget. De udenlandske spillere har kun spillet en eller to kampe, inden landsholdet mødes. Man skal ikke forvente, at der kommer nye overraskende spillere med. Men der er da nogle spillere i periferien, som har fået øje for, hvad der skal til for at tage det sidste skridt ind på holdet. Og det bliver spændende at følge dem."

Hvem er det?

"Det vil jeg ikke sige, for de skal ikke læse det i Berlingske Tidende, men have det at vide direkte af mig. Men sidst måtte vi undvære at udtage Simon Poulsen og Morten Nordstrand. Nu ser vi Nordstrand i en større klub som FCK, mens Simon spillede en fantastisk kamp for FCM mod Brøndby. Så det viser, at jeg har en god og bred trup."

Jeg går ikke ud fra, at du vil spille med Christian Poulsen mod Irland. Har du gjort dig nogen ideer om, hvem der skal erstatte ham?

"Nej, Christian kan ikke være med i et par kampe, så han har nok at gøre med at komme i gang i Spanien. Så jeg har de spillere, vi har haft inden omkring pladsen på midtbanen. Vi har også en type som Rasmus Würtz, som er skiftet til en større klub, og trods skader har han vist i de første kampe, at han kan blive en god spiller for FCK. Ellers har vi Leon Andreasen og Daniel Jensen fra Werder Bremen. Det er blandt dem, jeg skal finde min defensive mand på midtbanen."

Er du tilfreds med, at Leon Andreasen er vendt hjem til Werder Bremen?

"Tja, det afgørende er jo, at Werder Bremen har fået en ny spiller tilbage, som i mellemtiden er blevet landsholdsspiller og har spillet næste alle kampe for Mainz. Klubben må gøre sig klart, at en spiller med Leons kvaliteter ikke skal sidde på bænken - hverken i hans egne øjne eller i mine. Det må være en spiller de satser på, selvom de har mange landsholdsspillere og har købt nye folk til midtbanen."

Hvordan ved du, at Werder satser på Leon?

"Det har jeg snakket med dem om. Jeg må derfor gå ud fra, at når de siger både til Leon og til mig, at de satser på ham, så er det rigtigt."

Har du selv taget kontakt til trænerstaben i Werder Bremen?

"Ja, jeg har selvfølgelig forhørt mig både på egne og på spillernes vegne. Det er vigtigt for mig, at både Daniel og Leon spiller. Om de så får 34 eller 40 kampe er ikke afgørende, for der er hård konkurrence mellem lutter landsholdsspillere i så stor en klub. Vi må gå ud fra, at de satser på danskerne."

Hvis vi kigger på sommerens mange klubskifter, hvordan står landsholdet så i dag i forhold til før sommerferien?

"Vi står godt. Nicklas Bendtner er skiftet til en storklub som Arsenal, hvor han ikke kan forvente lige så meget spilletid som i en lavere rangeret klub som Birmingham. Men det er jo en bedre klub, som satser på en spillestil, der ligner vores på landsholdet."

At Bendtner kommer til en bedre klub, kompenserer det for, at han får færre minutter på banen?

"Ja, det vil jeg mene. Han har haft godt af opholdet i Birmingham, fordi han har fået spilletid og har lært nogle mere slidermæssige dyder, som også hører til det at blive uddannet fodboldspiller. I Arsenal kommer han til en klub med langt flere spillemæssige kvaliteter og utrolig stærke medspillere. Han behøver ikke at spille 40 kampe, som han gjorde i Birmingham. Hvis bare han spiller det halve, så er det også fint."

Ifølge Jan Mølby så formår klubber som Arsenal og Liverpool netop at udvikle sine unge spillere til et højere niveau. Mangler Bendtner det i sin videre udvikling?

"Ja. Birmingham skulle jo rykke op, fordi det er så vigtigt finansielt for klubben - uanset hvad. Og der bliver spillet anderledes i den liga, end der gør i Premier League. Det virkede, som om Nicklas Bendtner glemte nogle af de ting, han havde lært som ungdomsspiller i FCK og Arsenal. Han var ikke længere så boldsikker, som han var tidligere, fordi Birminghams spil var lagt an på en anden måde. Det kan man ikke sige noget til, for det handler for dem om at vinde fodboldkampe og rykke op i det forjættede land i Premier League. Der tager Arsenal med det samme fat i Nicklas og genoplærer ham teknisk - både under træning og i kampe."

Vil man kunne se et teknisk løft hos Bendtner allerede i løbet af efteråret?

"Ja, det er der slet ingen tvivl om. Han får bedre holdkammerater og dermed er træningen også lagt an på et højere niveau. Og de spiller en anden slags fodbold, end han var blevet vant til i Birmingham. Så det er fint for Nicklas selv og for landsholdet, at han er kommet tilbage til Arsenal."

Claus Jensen står uden klub. Er han færdig på landsholdet?

"For Claus er det et spørgsmål om, at han inde i hovedet skal blive klar over, at han ikke kan spille fodbold på dette plan. Han skal tilbage til det landsholdsniveau, han havde i 2005, hvor han var en af vores bærende profiler. I den periode i efteråret 2005, hvor landsholdet ikke tabte i seks kampe og spillede blændende, der var Claus involveret og en af grundene til, at vi gjorde det så godt.

Hvad mener du med, at han ikke kan spille på dette plan?

"Jamen hans krop skal med. Muskulaturen skal med. Hans hoved vil jo gerne, men hans krop kan ikke stå til den kampe og alle de kampe, man spiller i England. Det har jeg også sagt til Claus, at han ikke skal ende sine dage i Premier League. Det er ikke det rigtige sted for ham. Men først skal han være fit, og det er det, han er i gang med i Lyngby i øjeblikket."

Hvor skal Claus Jensen så spille?

"Claus er til latinsk fodbold. Det er der ikke tvivl om. Et sted, hvor man spiller teknisk god fodbold søndag-søndag - og ikke søndag-tirsdag-torsdag-søndag. Det kan hans krop bare ikke stå for. Det ved han også godt selv. Men alle fodboldelskere må håbe på, at Claus Jensen kommer til at spille fodbold i gen - det er det vigtigste."

Hvis vi vender os til tysk fodbold, så har Kasper Bøgelund taget turen ned i 2. bundesliga, mens Mikkel Thygesen i stedet er vendt hjem til FCM i Superligaen. Hvem af dem har foretaget det korrekte karrierevalg?

"Det har de begge to ud fra de forudsætninger, de stod i. Bøgelund ved, at træneren står 100 procent bag ham i bestræbelserne på at komme tilbage i Bundesligaen. Han er en meget vigtig brik i det spil - både mentalt og som leder på banen. Han skulle gerne blive i den rolle og få en storklub som Borrusia Mönchengladbach tilbage i Bundesligaen. Jeg har også sagt til ham, at han ikke skal spille fem år i den næstbedste række, men et enkelt år betyder ikke noget i relation til landsholdet. Bøgelund er bare så forbandet meget skadet, og han har ikke spillet en landskamp siden 2004. Kroppen kan ikke stå til det, men forhåbentligt er det noget, han vokser sig fra," siger Morten Olsen med et grin.

"Mikkel Thygesen tror jeg har valgt rigtigt, fordi Mönchengladbach troede, de havde købt en angriber. Det er for dumt. Jeg kan ikke få det til at hænge sammen. Man skulle ikke tro, at så stor en klub har så dårligt et scoutingsystem, at de kan hente Thygesen som angriber. Han er kommet i klemme, og jeg tror han har gjort det rigtige. Det var også det jeg så i søndags, da han var med hos FC Midtjylland, da de slog Brøndby 5-0. Han er kommet tilbage til det niveau, han havde, da jeg gav ham debut en halv time mod Tjekkiet. Der kunne vi se, at vi havde fundet en ny landsholdsspiller. Det er der, vi skal have ham hen igen."

Passer Dennis Rommedahl godt til Ajax Amsterdam?

"Det er fint, han er kommet tilbage til Holland og til en teknisk begavet storklub som Ajax. For det er der, vi gerne vil se ham. Det ville aldrig være kommet på tale, at han skulle med Charlton ned i den næstbedste række. Han har været en bærende spiller på landsholdet de seneste par år, og mod Sverige spillede han oven i købet back."

Brøndby kan stort set ikke levere en eneste landsholdsaktuel, hvilket er helt uvant for en klub med så stor en fortid. Det bekymrer også Morten Olsen, som mener, den er helt gal med holdånden på Vestegnen.

"Jamen, når det går dårligt for holdet, så har du brug for holdånd og det, vi alle leder efter: Ledertyper - både uden for og på banen. Ledere behøver ikke altid at være fantastiske fodboldspillere, men de skal være strateger - såvel mentalt som praktisk. De mangler i Brøndby i dag, ligesom de gør lige her og nu i FCK efter Linderoth. De spillere i Brøndby som skulle bære holdet, de passer i stedet sig selv."

Selv Per Nielsen er under kritik. Er det rimeligt?

"Nej, jeg synes det er forfærdeligt at se, hvordan Per Nielsen bliver forfulgt. For jeg tror egentlig helst, Per Nielsen ville undlade at spille, fordi han er småskadet. Men han er så meget en guttermand og en klubmand, at han stiller op, hvis træneren beder ham om det. Per Nielsen er nemlig den ledertype, men han skal naturligvis kunne spille 100 procent, ellers går det ikke."

Er det alligevel ikke tankevækkende, at selv en klubmand som Per Nielsen bukker under og overvejer at opgive sit anførerhverv?

"Det tror jeg har noget med hans skader at gøre. Hvis han var 100 procent fit, så ville han aldrig tænke på at smide anførerbindet. Så har han overskud til at hjælpe de andre. I hans alder er det vigtigt at være 100 procent i orden og ikke bare 90 procent. For så tænker han for meget på sit eget spil og har ikke overskud til sine holdkammerater. Og har klubben ikke andre til at tage over, så står du med et problem, som det vi ser i Brøndby lige nu."

Så du mener, at kritikken af Per Nielsen er urimelig?

"Fodbold er uretfærdighedernes holdeplads. Jeg synes, det er skræmmende at opleve, hvad der sker på tribunen under Brøndbys kampe. Det kan ikke være Brøndbys rigtige fans, som råber af en spiller som Per Nielsen. For er der nogen, der ikke har fortjent at få skylden for klubbens aktuelle krise, så er det ham. Han har spillet utallige kampe, som han ikke burde have spillet, fordi han stiller til start, selvom han ikke er i form. Men selv på 80 procent er han stadig god nok til at spille på Brøndbys hold, men ikke god nok til at gå foran og hjælpe sine holdkammerater. Det bør tilskuerne da kunne gennemskue."