Fire kampe afgør Morten Olsens skæbne

Foto: Henning Bagger

Fire kampe afgør, om 65-årige Morten Olsen til næste år på samme tid stadig har noget at spille for som dansk landstræner, eller om han overhovedet sidder på posten. Overgangen fra 2014 til 2015 markerede, at vi er gået ind i et afgørende landsholdsår.

»Vi skal med til den slutrunde, ellers vil vi virkelig blive enormt skuffede,« siger Morten Olsen.

Netop derfor strammer han nu ind omkring landsholdet. Det er slut med at afprøve et hav af nye spillere, grundstammen er fundet, og det er den nuværende gruppe, der skal spille Danmark til VM.

»Der bliver ikke de store eksperimenter i 2015, det skal der ikke, for vi har prøvet det, der skulle prøves i 2014. Nu skal holdet sammenspilles,« lyder det fra Olsen.

Og hvorfor er det så hans mulige skæbneår? Jo, skulle landsholdet ikke evne at kvalificere sig til EM i Frankrig i 2016, kan det meget vel være, at DBUs nye ledelse vurderer, at det så er bedre at sige tak for denne gang til Morten Olsen.

Scenariet sandsynliggøres naturligvis af hele det mærkværdige forløb, der fandt sted mellem DBU-direktør Claus Bretton-Meyer og netop landstræneren. I et interview i Politiken kort før den vigtige udekamp mod Serbien i efteråret udtalte Bretton-Meyer, at 'det er helt afgørende - spritafgørende - at vi kvalificerer os til EM', at 'det er ikke utænkeligt at fyre nogen'.

Det udløste omgående massiv opmærksomhed, og Morten Olsen gjorde selv ikke sit for at dæmpe gemytterne. Alle, der kender til landstræneren, ved, at han ikke tænker høje tanker om personer, der kloger sig om hans arbejde, når de ikke har fodboldsporten som kompetenceområde.

I dag er episoden kommet på afstand, men Morten Olsen signalerer ikke, at han kan bruge balladen til noget fremadrettet.

»Selvfølgelig påvirkede det mig, for lige pludselig havde jeg nye chefer. Men det er klart, at de skal lære at begå sig i det farvand, der hedder fodbold. Det har måske været mere lærerigt for dem end for mig, for jeg har begået mig i det farvand i 40 år. Den læring skal de have lov til at rage til sig, og det er heller ikke unormalt. Jeg har lært nye mennesker at kende, og jeg har det fint med det.«

Følte du det som en test?

»Nej, for det vigtigste er ikke de ydre omstændigheder, det vigtigste er vores lille loge, som hedder A-landsholdet. Det er den interne omgang i vores lille verden, vi primært tænker på og bekymrer os om. Vi vil ikke lade os presse af andre ting, og det gør vi heller ikke, der er mange forskellige meninger, der kan være rigtige, og der kan være andre, som er totalt forkerte. Der skal være plads til at udtale sig ud fra følelser, men det er ikke det bedste at gøre altid, selvom fodbolden lever af det,« siger Morten Olsen.

I 2015 skal kampene udkæmpes på græsset og ikke på direktionsgangene. Og Olsen virker oprigtigt begejstret for sit spillermateriale, som byder på et fornuftigt miks af rutine og talent.

»2015 skal være vores år, og jeg sidder med en rigtig god fornemmelse efter afslutningen på 2014. Det tegner lovende, og vi har et talentfuldt hold. Det er nu, vi høster frugterne af vores hårde og målrettede talentarbejde, hvilket er en fornøjelse at være vidne til. Jeg glæder mig over unge spillere som Yussuf Poulsen, Uffe Bech og Lucas Andersen. De er der ikke helt endnu, men de er på vej. Vi har set det i momenter, og det er spillere, som internationalt har en fremtid.«

Det er svært at komme udenom, at en misset kvalifikation vil være en katastrofe med tanke på, hvor mange hold, der er plads til ved EM-slutrunden denne gang. Sådan tænker du vel også?

»Det er da nemmere på papiret, men man skal også huske på, at de mindre fodboldnationer pludselig har fået en enestående mulighed, og det vanskeliggør vores kvalifikation. Når det er sagt, tænker vi da kun tanken, at vi skal kvalificere os direkte. Af samme årsag ærgrer vi os stadig over, at vi ikke lukkede ned i kampen mod Portugal i Parken. Det havde givet os det ene point, som vi virkelig skulle have været glade for. Nu fik vi det ikke, og det kan gå hen og blive afgørende, det ved vi. Det bliver stramt i slutningen af kvalifikationen, også denne her gang.«

Jeg kalder jo 2015 for dit skæbneår. Føler du det også som sådan?

»Det tænker jeg vitterligt ikke over, og jeg har heller ikke indflydelse på, om det bliver det. Jeg skal vinde alle kampe, det koncentrerer jeg mig om. Andre må levere diskussionen, det er helt fint med mig,« siger Morten Olsen.