Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Han overtager en organisation med korrupte mænd i jakkesæt, lidt for gode kammeratskaber og penge under bordet.
FIFAs nyvalgte præsident, 45-årige Gianni Infantino, står over for en stor opgave.
Mens FBI og de schweiziske myndigheder ånder det internationale fodboldforbund i nakken, skal den schweizisk-italienske præsident rydde op i sin forgængers skandaler, der efterlod FIFA med et alvorligt troværdighedsproblem.
Fredag blev Infantino valgt i en treårig periode som FIFAs niende præsident med 115 af de i alt 207 stemmer afgivet af verdens fodboldforbund.
Præsidenten kalder valgsejren »et definerende øjeblik« for fodbolden, og i sin indsættelsestale understregede han, at hans fokus hverken ligger på politik, intriger eller personangreb. Han tænker kun på »fodboldens bedste interesser«.
Samtidig med præsidentvalget blev en række nye reformer også vedtaget i det internationale fodboldforbund.
Reformerne indeholder bl.a. tiltag om øget demokratisering, mere økonomisk åbenhed og større fokus på menneskerettigheder og kvinder i FIFAs udvalg.
DBUs formand, Jesper Møller, stemte på Gianni Infantino, og han glæder sig over valget af den nye præsident.
Ifølge Jesper Møller er Infantino den bedste kandidat til at følge op på de vedtagne reformer.
»Vi er naturligvis tilfredse med, at der er flertal bag den kandidat, vi har støttet. Han deler vores ønsker om reformer og øget åbenhed i FIFA. Da jeg talte med ham i morges ønskede jeg ham til lykke og sagde til ham, at det nu gælder om at få arbejdshandskerne på. Han har en stor opgave med at genrejse FIFA, der står i en svær og kritisk situation efter de seneste års mange sager om korruption,« siger Jesper Møller.
Skal skærpe sin politiske profil
Personligt holder præsidenten med italienske Inter, og han taler seks forskellige sprog.
Og mens navnet Gianni Infantino formentlig er ukendt for mange danskere, har han i mange år været en af europæisk fodbolds bærende kræfter udenfor grønsværen.
Siden 2000 har den uddannede advokat arbejdet for UEFA, hvor han i de seneste seks år har siddet som forbundets generalsekretær.
Siden den tidligere UEFA-præsident Michel Platini blev udelukket fra al fodbold i efteråret sidste år, har Infantino også reelt overtaget den position.
Hvis den nyudnævnte præsident skal skabe en stemning om FIFA, som får sponsorerne til at vende tilbage til forbundet, skal han være bedre, end han var i UEFA.
Det vurderer Jens Sejer Andersen, international chef i organisationen Play the Game, som arbejder for mere demokrati og gennemsigtighed i sportens verden.
»Hvis han skal genskabe tilliden til FIFA, kræver det, at han er skarpere politisk, end han har været som UEFAs generalsekretær,« siger direktøren.
Som generalsekretær var Infantino ikke hovedansvarlig for UEFAs ledelsesstil, men ifølge Jens Sejer Andersen har han været med til at »kaste jord« på en række matchfixing-skandaler i Tyrkiet og Rusland.
Samtidig er der en del uopklarede spørgsmål om, hvordan Ukraine og Polen bar sig ad med at få tildelt værtsskabet for EM i 2012.
Ingen urent mel i posen
Jesper Møller fra DBU mener dog ikke, at der er grund til at tro, at FIFAs nyvalgte præsident skulle have urent mel i posen.
Et uafhængigt disciplinærsystem udpeget af fodboldforbundet har nemlig gransket Infantinos baggrund uden at finde kompromitterende oplysninger om ham.
Og selv om Jens Sejer Andersen ikke ser præsidenten som den perfekte kandidat, er han fortrøstningsfuld for fodboldens videre fremtid.
»Der var ingen perfekte kandidater. Han er ikke den bedste løsning, men en acceptabel løsning,« siger han.