FCK tæt på mod Benfica

To kanonmål af Rui Costa spolerede lidt af festen for FC København, som dog har en fornuftig mulighed for at avancere til Champions League efter 2-1-nederlaget i aftes.

Benficas Leo angribes af FCKs Michael Silberbauer. Desværre for FCKerne scorede Benfica i de sidste minutter af kampen til 2-1. Foto:<br>Antonio Citrim Fold sammen
Læs mere

FC København præsterede en af sine bedste internationale kampe, da de formåede at køre et smalt 2-1-nederlag hjem mod et af Europas bedste hjemmehold, Benfica. Et resultat, som bringer de danske mestre snublende tæt på en plads i gruppespillet i årets Champions League. Og det skulle vise sig at være en doven ørn, som satte det hele i gang.

Traditionen tro skulle Benficas ørn kort før startfløjtet flyve ned fra sit leje på toppen af tribunen og lande på et foderbræt på midterlinien. Sidste gang FC København var på besøg på Estadio da Luz i Lissabon tog den en længere flyvetur over hovederne på publikum, hvilket skulle være en sikker indikation på sejr. Men i aftes tog ørnen den direkte vej ned til sin godbid. Man kunne tolke det sådan, at ørnen var enten skrubsulten eller ude af form efter en lang sommerferie.

Det skulle da også vise sig, at Benfica var et stykke fra den styrke og form, de viste i efterårets to møder med FCK. Portugisernes grundspil mindede om i fjor, og de havde stort set bolden uafbrudt. Men de giftige og lynhurtige kombinationer fremme på banen var fraværende i hele kampen og især i den indledende fase, hvor FCK-spillerne viste god moral og fasthed i kæderne.

Som kritik kan man indvende, at der var for langt mellem midtbanen og tomands angrebet, hvor Grønkjær og Allbäck sjældent fik støtte bagfra. Det skulle dog vise sig at være klogt, for da hjælpen endelig kom bagfra, viste Benfica strålende kontrastyrke. I løbet af fem minutter midt i halvlegen satte Benfica sig totalt på offensiven. Først fik Cardoso en åben hovedstødschance midt for Jesper Christiansens mål. Men heldigt for FCK-forsvaret headede han ved siden af mål. Minuttet efter var den lille vævre venstre back Léo ved at gentage bedriften fra i fjor, hvor han scorede det indledende mål i 3-1-sejren.

Og endelig i det 25. minut, hvor Rasmus Würtz gentog Linderoths fejl fra i fjor ved at miste bolden på egen banehalvdel. Rui Costa kunne ikke finde en medspiller og tog i stedet chancen fra omkring 25 meters afstand så langt udefra, at Jesper Christiansen burde redde den. Men bolden sjuttede i det våde græs præcis foran FCK-keeperen og fortsatte ind i sidenettet. Et mål, som Würtz og Christiansen i fællesskab må bære ansvaret for.

Nu kunne FCK have gået helt ned, som det skete i fjor med yderligere to scoringer inden for et lille kvarter. Men Ståle Solbakkens tropper viste tårnhøj moral og formåede i første omgang at trække lidt krudt ud af opgøret, mens de langsomt åd sig ind i kampen, anført af en strålende Jesper Grønkjær.

Det gav bonus ti minutter efter det kolde dusch, da et lidt kikset indlæg fra Hjalte Nørregaard mod FCK-angriberne blev kostbar for Benfica, da de ikke fik bolden ekspederet ordentligt ud af egen forsvarszone. I stedet landede bolden for fødderne af Atiba Hutchinson, som med ydersiden af foden huggede til som en slange og sendte bolden retur fladt ind i det modsatte sidenet.

FCK levede igen, og de godt 55.000 tilskuere blev vidne til flere fornuftige danske angreb, mens de piftede hånligt af det rødblusede hjemmehold. Man sad med fornemmelsen, at det var Benfica, der havde mest brug for et afbræk i spillet, da der blev fløjtet til pause.

Benfica var igen spilstyrende straks fra start af anden halvleg, men atter demonstrerede holdet den ineffektivitet, som to måneders kamppause på højeste niveau naturligt giver. De lyseblå løver knoklede forbilledligt rundt på banen, mens bolden gled rundt på portugisiske fødder. Men klokken passerede en time før det første regulære forsøg på mål faldt, da Cardoso tordnede bolden op mod det korte hjørne, hvor Jesper Christiansen med en klasseredning fik næverne på den.

Benfica-spillerne blev gradvist mere frustrerede over den manglende effektivitet, som slog ud i en stribe frispark, hvoraf et slag i hovedet på Grønkjær var det grimmeste. Alligevel var det Benfica og klassespilleren Rui Costa, som fik det sidste ord, da han med fem minutter tilbage tog chancen ude fra og tordnede bolden fladt ind i det korte hjørne uden chance for Jesper Christiansen.

En ærgerlig afslutning for FC København, som dog lever i bedste velgående i kampen om en plads i Champions League-gruppespillet. Billetterne til det forjættede land er inden for rækkevidde i returopgøret om 14 dage i Parken, hvor en 1-0-sejr er nok.