FCK og AaB skal vise vejen

Dansk klubfodbold er på tærsklen til at bryde ud af de svære kampe mod de seedede topklubber. Men det kræver sejre i de sidste altafgørende kampe.

De viste klassen, da det gjaldt. Steven Gerrard, Fernando Torres, Raul og Robinho. Liverpool og Real Madrid vendte et truende exit i Champions League til videre avancement.

I Liverpools tilfælde var der endda tale om et fantastisk comeback i de sidste tre gruppekampe, som de vandt samlet med de øredøvende cifre 16-1.

I fodboldens verden eksisterer mange klichéer, floskler og begreber. Men en af dem som er svære at pille ved er: Klasse fornægter sig ikke. For helt tilfældigt er det ikke, at eksempelvis Liverpool og Real Madrid kværner al modstand midt over, når der er tale om knald eller fald kampe. Tolv ud af tolv gange er den nu lykkedes kongeklubben fra Madrid at gå videre fra gruppespillet i den fornemste turnering af dem alle. Men det er først i de afgørende »pokalfinalekampe«, klasseforskellen viser sig for alvor.

Det er dér den sidste vindermentalitet og motivation viser sig, som danske klubber stadig kan lære meget af.

For de bedste danske klubber halser et godt stykke efter i den næstbedste europæiske turnering.

En sejr og en uafgjort er det blevet til for FC København og AaB i de foreløbigt seks kampe, Især AaBs pauseføring på 2-0 mod Tottenham på White Hart Lane, som blev sat over styr kort inde i anden halvleg, smerter i alle dansk klubfodboldhjerter.

Men for dansk fodbolds vedkommende kan der faktisk blive tale om en af de allerbedste præstationer i nyere tid.

Sidste år gjorde FC København det umulige. De brød deres seedning, slog Ajax og kvalificerede sig til Champions League. Samtidig var OB med i UEFA Cuppens gruppespil. I år er dansk klubfodbold igen beriget med to mandskaber, som begge i større eller mindre grad spiller en afgørende rolle for dansk klubfodbold.

I dag bliver det afgjort, om sidste runde i UEFA Cuppen vil byde på én eller to knald eller fald kampe i næste uge, for med tilskuerurolighederne i Anderlectchts hjemmekamp mod Tottenham, kan UEFA vælge at udelukke belgierne fra turneringen. Dermed kan AaB reelt få et wild card til at kvalificere sig videre fra gruppespillet, men det kræver stadig en sejr over Hapoel Tel Aviv i den sidste gruppekamp.

Alle point er stadig livsvigtige for dansk klubfodbold i disse år, hvor rædselsåret med FCK og Brøndbys nederlag til slovenske Gorica og lettiske Ventspils for tre år siden stadig kaster skygger. Fortsætter de danske klubber de nuværende europæiske meritter, vil de om få år bryde seedningsmuren.

I år var FC København sølle én plads fra at være seedet i UEFA Cuppens første runde, men måtte i stedet endnu en gang bryde en seedning for gå videre. Det var tæt på at gå galt mod Lens.

Løverne skal mindst have uafgjort, når de gæster Aberdeen i Skotland. Det må ganske enkelt være et krav, at de viser klassen, når det gælder.