FCK har fået en ny dyb stemme

I årevis har Ståle Solbakken nærmest ene mand tegnet FC København udadtil. Nu får han hjælp udi disciplinen fra klubbens nye medejer.

Pressemøde med Lars Seier om hans køb af aktier i Parken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Ståle Solbakken tog TV-klippet fra Heden med et skælmsk smil. Han stod i sidelinjestudiet på Canal 9 inde i Parken efter søndagens 2-0-sejr over Vejle. Et klip fra traileren til kanalens nye doku-serie »Oprøret fra Heden« om FC Midtjylland viste vanlig flammeretorik fra de forsvarende danske mestres direktør, Claus Steinlein, til et fan-arrangement:

»Vi bruger de næste ti år på virkelig at slå hul på det danske fodboldunivers... Og så har vi lavet Guldminen (et fodboldfriskoleprojekt, red), og det er målet med Guldminen, at vi skal uddanne verdens bedste fodboldspiller. Det lyder sindssygt, men jeg tror sgu på det.«

FCK-manageren kunne ikke dy sig, da han pligtskyldigt havde rost de høje ambitioner i det midtjyske og lige sneg en ironisk krølle ind i betragtningen:

»Universet? Måske de kan spille sig i Europa Cup’en der. Hvem ved...«

Sådan tackler Ståle Solbakken ofte det larmende ambitionsniveau på Heden. Nogle gange anstrenger han sig i mere alvorlig mine, når endnu en udfordrende eller provokerende udtalelse rækker hele vejen fra Herning til hovedstaden fra de jyske talsmænd, bestyrelsesformand Rasmus Ankersen og direktør Steinlein. En kommunikationskrig om retten til at sætte barren i dansk klubfodbold, alt imens de forsøger at følge trop et sted midt imellem ude på den københavnske vestegn.

Ankersen og Steinlein buldrer med alle armkræfter på hver eneste blikdåse, de falder over på deres vej. Solbakken sparker hellere dåserne adstadigt til side, hvis ellers ikke en emsig journalist insisterer på en trommesolo eller to. Faktisk er det som om, at Ståle Solbakken er mutters alene om at tegne butikken i medierne. Altså lige indtil søndag blev til torsdag i denne uge. Det vender vi tilbage til om et par afsnit.

For nogle uger siden diskuterede tidligere administrerende direktør i Parken Sport & Entertainment og nuværende fodbolddebattør og analytiker, Dan Hammer, og chefredaktør på Mediano, Peter Brüchmann, emnet, som de titulerede et management-battle mellem FC Midtjylland og FC København. Dan Hammer, der stadig har stor veneration for sin gamle klub og arbejdsplads, og i øvrigt også har skrevet en biografi om Ståle Solbakken, slog på, at midtjyderne har valgt strategisk rigtigt ved at sende drillepilene i retning mod København, når de spænder den retoriske bue:

»Og så er det da rigtig, rigtig smart at adressere sig op ad nummer ét. Det sikrer, at du bliver hørt. Det er virkelig basal forståelse af, hvordan en underholdningsbranche fungerer. Hvis nu Midtjylland havde været ude at sige, at de ville være den største klub i Jylland, så ville man måske skrive lidt om det i Jylland. Ved at gøre det andet, får du bare pr. automatik en attention. Fodboldklubber lever af opmærksomhed,« som Dan Hammer pointerede i podcasten Hammer & Brüchmann.

I samme moment mente han også, at kommunikationssituationen efterlader Ståle Solbakken i en mere udsat og sårbar position:

»Altså, der er nogle udfordringer i det. Der er helt basalt det i det,  at rigtig mange mennesker ikke forstår, hvad Ståle Solbakken siger. Jeg forstår ikke, at de ikke forstår det, men jeg har jo også fået en vis træning i det. Til gengæld er han pissegod til det. Jeg kan ikke rigtigt se hvem, og det er sagt med respekt for hele persongalleriet i FC København i dag, men jeg kan simpelthen ikke se, hvem der skulle kunne matche en Rasmus Ankersen. Eller hvis Brøndby potentielt ville sende en Morten Albæk i spil kommunikativt. Så har jeg simpelthen svært ved at se, hvem anden end Ståle Solbakken, der kunne indgå med tilstrækkelig tyngde i de her diskussioner. Man kan så stille sig selv spørgsmålet, om FC København overhovedet bør indgå i den dialog. De går i hvert fald FC Midtjyllands ærinde... Du kommer hele tiden til at spille på den bane, som Rasmus Ankersen vælger, og jeg har også lagt mærke til, at Ståle er blevet mere sådan trækken på skuldrene-agtig, ”er det 1. april...” På den måde er det lidt af et mesterstykke mediemæssigt, som Midtjylland er i gang med at udføre...,« sagde Dan Hammer.

Og bedst som selveste næstformand og Mister FCK, 72-årige Niels-Christian Holmstrøm, også meldte sig ud af kampen ved at proklamere sin afgang efter generalforsamlingen i april, rullede løberen sig så ud til torsdagspressemøde i Parken. Ind trådte underholdningskoncernens nye storinvestor, Lars Seier Christensen. Som den dybe løvestemme, der kan matche Dan Hammers efterlysning om mere offentlig diskussionstyngde fra FCK-lejren.

Jo, Lars Seier har naturligvis set en god investerings- og indtjeningsmulighed for i ugens løb at købe lige godt 22 procent af aktierne i Parken Sport & Entertainment til 223 millioner kroner. Sammen med sin private ven, bremsekongen fra Svendborg, Erik Skjærbæk, ejer de 53 procent af aktierne i underholdningskoncernen. Skjærbæk interesserer sig mest for paraplyens cashcow, Lalandia, Seier mest for løveudgaven, fodboldklubben.

Som Erik Skjærbæk udtalte efter pressemødet:

»De skal bare spille bedre. Du behøver ikke putte penge i det. Nu har jeg ikke forstand på det, men hvis de bare spillede noget bedre, behøver vi ikke putte så mange penge i det.«

Naturligvis udtalt med et glimt i øjet, og mon ikke Lars Seier kan gøre nogenlunde, hvad der passer ham med fodbolddelen, hvis han holder sig inden for rimelighedens økonomiske grænser. Det nik har han givetvis allerede fået fra Skjærbæk, og så er der 53 procents frit slag for Lars Seier til at hente sin favoritspiller og gode ven, Nicklas Bendtner, hjem til karrierens efterår i FCK.

Den form for hands on-sportslig indblanding kommer vi dog næppe til at se fra Seiers side. Som han også betonede under pressemødet. Han er ikke den koleriske fodboldklubejer, der ringer ned til Ståle Solbakken i boksen i pausen og dekretterer et par udskiftninger.

Men man skal ikke tage fejl af, at FCKs nye, dybe stemme holder af fodbold. Og af medier. At han skulle overlade markeringstrangens bane til midtjyske megafoner og Vestegnens versefødder er urealistisk. Giftpile fra de kanter vil prelle af på et armeret panser af modspil, indsigt, en vis forfængelighed og Seiersvilje. Alt imens Ståle Solbakken kan sparke dåserne til side og vende blikket mod banen...