FCK gav overraskende meget plads til de andre, da Brøndby gik under som tophold

Det er overraskende, at FC København ikke har taget livet mere af topspændingen i Superligaen de sidste år, hvor holdet kun er blevet forstyrret af deciderede døgnfluer. FC Midtjylland kan måske ændre det billede i fremtiden.

benjaminblog
Benjamin Munk Lund er sportsredaktør på Berlingske Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Den mest overraskende historie om Superligaens nyere historie er måske, at FC København ikke fik kvalt ligaen i voldsommere grad, end det har været tilfældet, efter Brøndby for små 10 år siden forlod sin notoriske plads i dansk fodbolds top.

Havde man dengang i sommeren 2006 vidst, at Brøndby i de kommende ni sæsoner i snit ville være - og hold nu godt fast - 20,11 point fra det danske mesterskab, ja så er det min påstand, at man nemt havde fundet bekymringen for en fremtid, hvor det ville blive FCK og alle de andre.

Det har det også været i nogle sæsoner. Men det har været mere overraskende, at det ikke er blevet mere hysterisk.

Når nu FC Midtjylland, der søndag aften også lykkedes med at vinde i Aalborg, forventeligt bliver danske mestre om ni spillerunder, så vil FCK, siden Brøndby-skibet sank, "kun" have vundet seks af 10 mesterskaber (60 procent).

Til sammenligning vil en anden altdominerende storklub, Bayern München, om få uger hente det ottende af 12 mesterskaber (66 procent), mens Porto har vundet ni af de seneste 12 i Portugal (75 procent) og stadig lever i jagten på titlen i år.

Selv om det har klædt dansk fodbold, at det ikke er sket, så mener jeg egentlig, at FCK burde have lagt sig op i nærheden Portos procenter, da Brøndby som fast trussel .

FCK har bestemt været dominerende hele perioden, og holdet har også været den størrelse, alle med en topholdsdrøm måtte benchmarke sig op imod.

Men jeg mener altså godt, man kan udfordre, om FCK ikke i form af flere mesterskaber burde have kapitaliseret endnu stærkere af at være det eneste notoriske tophold i 10 år.

Vi ved alle, at det er den seneste fireårige periode, der har ødelagt det store billede for FCK. Hvis Midtjylland vinder DM i år, taler vi tre af fire mesterskaber, som ikke er vundet af FCK.

Man har i FCK formentlig kunnet leve med, at FC Nordsjælland lavede et one-off-mesterskab med tilhørende milliongevinst fra Champions League, som ikke blev brugt til hidsige forsøg på tage tigerspring væk fra det, man altid har været. Samme historie kan fortælles om AaB's mesterskab sidste år, hvor erindringen om økonomisk elendighed er så tæt på, at man ikke skal have satset noget i en stor gambling.

Men hvad med FC Midtjylland som ny mester? Her er åbenlyse sportslige ambitioner. Tilmed penge. En god trup og aggressiv snak om at ville være en klub, FCK og alle andre skal bekymre sig om ikke bare i morgen, men også i overmorgen og dagen efter.

Selv om jeg anerkender, at det er en stor ubekendt faktor i forhold til FC Midtjyllands position på den lange bane, at man i den grad er underlagt den britiske rigmand Matthew Benhams lyst til legen, så tror jeg, at FCK kommer til at bekymre sig om dette Midtjylland-hold på en helt anden måde i fremtiden, end det var tilfældet med FCN og AaB's danske mesterhold.

For nogle uger siden så jeg Ståle Solbakken tale om, at den fremtidige udfordring lige så vel kan komme fra klubber som AaB, OB, Brøndby, Randers og Esbjerg, og den konklusion bygger formentlig på netop usikkerheden om langtidsperspektivet for Matthew Benhams engagement i Midtjylland.

Det er en helt rimelig tvivl at have om Midtjylland. Lige som man kan udfordre Brøndbys model, der lige nu ikke var meget uden rigmand Jan Bech Andersen.

Både Benham og Bech Andersen har lovet, at de har slået det lange lys til. Og for mig at se bliver det en af de kommende års mest interessante udviklinger i dansk fodbold, om Midtjylland og Brøndby som de klart bedst egnede klubber formår at gå ind i konkurrencen med FCK udi den risikable disciplin at bygge en fodboldforretning på at styrke sin trup i håbet om på et tidspunkt at kapitalisere på investeringen i form af sportslige resultater - ultimativt i form af Champions League-deltagelse.

Blandt meget andet har de foregående 10 år lært os, at det ville være dumt at gætte alt for meget på, hvordan det vil gå med det.

Benjamin Munk Lund er sportsredaktør på Berlingske, følg ham på twitter på: @munklund