Fast grund uden visioner

Brøndbys afsked med klubbens hollandske træner René Meulensteen dækker reelt over en fyring med pæn ordlyd. Det visionære projekt, som blev påbegyndt med ansættelsen af Michael Laudrup er nu væk til fordel for gammelkendte kerneværdier.

Fodboldklubben Brøndby kæmper en desperat kamp for at få fast grund under fødderne. Men det er uden et højt tårn på matriklen og klare visioner for fremtiden.

Det siger Reinholdt Schultz, direktør i kommunikationsvirksomheden GCI Mannov til Berlingske Tidende.

»René Meulensteens exit fra Brøndby var reelt en fyring med pæn ordlyd. Den slags er meget normalt i erhvervslivet, at man finder på en bortforklaring, hvor gensidig tavshed så er en væsentlig del af aftalen,« bekræfter Schultz.

Samme udlægning kommer fra Troels Troelsen, sportsøkonom på Copenhagen Business School. Og han kan sagtens forestille sig, at det kunne ende med repressalier for René Meulensteen, hvis ikke Brøndby-direktør Per Bjerregaard som forventet vil forsøge at bremse de seneste dages medieturbulens med hermetisk lukning og låg over flere verbale cirkelspark.

»Det er normalt sådan, at man kan indefryse det beløb, den fyrede har til gode, hvis man vurderer, at en gensidig aftale om tavshed er blevet brudt. Og det vil være meget mærkværdigt, hvis ikke Brøndby har fat i den lange ende her,« påpeger Troelsen.

Om René Meulensteens åbenmundethed også kommer til at koste et gyldent håndtryk, er dog mere tvivlsomt. Lige nu og her handler det om at komme videre. Spille fodbold. Og få nogle af de forløsende point ind på kontoen, som kan rette fokus væk fra et veritabelt mareridtsår for den en gang så stolte mesterskabsklub, der aktuelt er at finde på en lidet smigrende placering i midten af Superligaen.

»Med ansættelsen af Tom Køhlert er man gået back to basics. Der har været internt stort pres Brøndby på det seneste års tid og klubben har fjernet sig mere og mere fra de trygge kerneværdier, man nu søger tilbage til. Per Bjerregaard har på den måde givet et slags signal om, at han har fejldisponeret, men det får man ham næppe til at indrømme, for den slags indrømmelser hører man aldrig fra hans side,« mener Schultz, der ser udviklingen i Brøndby som defensivt anlagt.

»Man kan sige, at det visionære projekt, som blev skudt i gang med Michael Laudrup i spidsen, nu er nærmest tilintetgjort. Der er ingen form for fremsynethed i ansættelsen af Tom Køhlert, men man ved, hvad man får, nemlig arbejdsro og stabilitet. Det vil dog ikke desto mindre overraske mig, hvis Tom Køhlert også er træner i sommeren 2009, når hans nuværende kontrakt udløber,« siger Schultz, som også mener, at bestyrelsen i Brøndby har forholdt sig alt for passiv i hele træner-miseren.

»Bestyrelsen kunne være gået ind og have overtaget en del af kommunikationen udadtil fra Per Bjerregaard, men man har valgt at stikke hovedet mellem benene,« vurderer kommunikationsstrategen.

En del af forklaringen kunne være, at Brøndby i høj grad tegnes af den lægeuddannede direktør Bjerregaard, som mere end nogen anden personificerer omegnsklubbens efterhånden mangeårige centrale placering i det danske fodboldlandskab.

Derfor er Brøndby også en klub, som i disse år har svært ved at forandre sig og holde trit med de takter, der anslås af ærkerivalerne fra FC København.

»Man kan sige, at Per Bjerregaard regerer i Brøndby efter barberspejlsmetoden. Og det er farligt, fordi man så har en tendens til kun at lytte til dem, der har samme mening som en selv. Og nu har han endnu engang fået en stærkt indforstået konstellation med ansættelsen af Køhlert og sin egen søn som sportschef i klubben,« vurderer Troels Troelsen.