Fænomenet falmer

Manden de kaldte »Il Fenomeno« er nu også erklæret fortid i kriseramte Real Madrid. Ronaldo kan være på vej til alt fra AC Milan til den amerikanske liga.

Klubpræsident Ramon Calderon har gjort det lysende klart, at Ronaldo ikke længere er ønsket i Real Madrid. Foto: Philippe Desmazes Fold sammen
Læs mere

Ifølge gangstermytologien er det et dødsensalvorligt varsel, hvis der bliver sendt bud efter et medlem af familien.

Helt så makabert er det ikke i tilfældet Ronaldo. Men hvad angår den brasilianske fodboldlegendes æra i Real Madrid er det slut. Der er sendt bud efter ham.

Det gjorde klub-præsident Ramon Calderon i går klart. Og dermed er endnu et af de lysende navne i Real Madrids en gang så imposante stjernegalakse renset ud i den proces, manager Fabio Capello har sat i værk med masser af uro på både indre og ydre linier.

»Ronaldo har ganske vist et år tilbage af sin kontrakt, men vil forblive inaktiv, eftersom træneren har sagt, at han ikke indgår i planerne. Vi må forsøge at finde en passende exit for ham,« konstaterede Calderon over for de spanske medier.

Ronaldo, der i september rundede 30 år efter en ellers glorværdig karriere, har de seneste sæsoner oplevet frustrerende perioder i form af ondartede skadesperioder og drilske problemer med badevægten. Alligevel kommer Il Fenomeno næppe til at gå arbejdsløs. Men spørgsmålet er, hvor den brasilianske eks-verdensmester snører støvlerne i dét, der efter alt at dømme må blive karrierens sidste kontrakt.

I går skulle Ronaldos manager Fabian Farah have indledt forhandlinger med AC Milan. Men også klubber i Saudi-Arabien og USA har ifølge de internationale nyhedsmedier vist interesse for angriberen, der allerede som teenager gjorde sig bemærket blandt verdens ypperste fodboldspillere. Det er næppe utænkeligt, at Ronaldo vælger samme lempelige - og indbringende - løsning som eksempelvis David Beckham eller Luis Figo, der hver især har valgt at trappe karrieren ned til lyden af massivt klingende mønt med et overkommeligt sportsligt niveau for øje.

Afskeden med Ronaldo, der kun har spillet tre af sæsonens 18 kampe, afspejler dog også andre problemer for Real Madrid. Manager Fabio Capellos strittende langemand rettet mod to øretæveindbydende madridistas fra den halvdyre langside under weekendens hjemmekamp mod Zaragoza vidner om, at hverken spil eller menneskelig ambiance for tiden er superb.

»I de sidste to kampe har vi mistet vores personlighed og udvist manglende gejst. Da jeg kom til klubben, snakkede jeg med den samlede trup om at lide og give alt for denne trøje, kæmpe for dens ære, genfinde de vigtige værdier,« erklærede Capello efter to smertelige nederlag til henholdsvis Huelva og Deportivo la Coruña.

Den resultatmæssige deroute rettede Real lidt op på med weekendens 1-0 sejr over Zaragoza hjemme på Bernabeu. Men nyindkøbte Ruud van Nistelroys forløsende sejrsmål er næppe nok til at eliminere indtrykket af en klub, der sammenlignet med rivalerne fra Barcelona og Chistian Poulsens Sevilla kun med nød og næppe hænger på i topstriden.