Europa sidder solidt på håndboldtronen

Et VM er i sagens natur for hele verden, men europæerne har hidtil ikke ladet andre komme til fadet. Og tendensen holder i Tyskland. 11 ud af 12 hold i mellemrunden er fra Europa.

Kampen mellem Danmark og Norge var ikke færdigspillet ved denne udgave af Berlingske Tidende. Her er det Per Leegaard i infight med Norges Børge Lund. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

KIEL: Ved VM i Tunesien for to år siden eksploderede hallen i Rades i ekstatisk jubel, da Seboui fra værtsnationen erobrede bolden fra det franske angreb og stormede op i den anden ende, hvor han bragte Tunesien foran 25-24.

Der var på det tidspunkt blot seks minutter til slutfløjtet i VMs bronzekamp og den første medalje til et afrikansk hold nogensinde ved VM for herrer.

Det tunesiske mandskab havde taget verden med storm med sprudlende spil anført af storskytten Wissem Hmam, der også blev VM-topscorer, men så tæt på målet kom der gummi i de afrikanske arme.

Frankrigs Joel Abati udlignede kort efter, og de sidste fem minutter af bronzekampen blev oversprøjtet med tunesiske fejl. 37 sekunder før tid brast drømmen. Et straffekast begået mod Nikola Karabatic blev omsat til fransk føring 26-25 af Abati, en mavepuster, Tunesien ikke kunne svare igen på.

Så tæt på en VM-medalje har et land uden for Europa aldrig været før. Ved 19 slutrunder siden 1938 har Europas håndboldnationer grådigt sat sig på alle guld-, sølv- og bronze-medaljer, og kun endnu en fjerdeplads til Egypten i 2001 har man overladt til andre kontinenter.

Billedet synes ikke at blive ændret ved det igangværende verdensmesterskab i Tyskland. Allerede nu står det klart, at kun Tunesien (igen) kan holde trit med de bedste europæere. Således er de afrikanske mestre og 11 lande fra Europa repræsenteret i mellemrunden.

Nederlag på 63-5
Der har ellers været bud nok fra verdens øvrige kontinenter, men resultaterne fra indledende runde fortæller om en gabende afgrund mellem det gamle kontinent og de fleste af de oversøiske udfordrere. I Danmarks gruppe har alle ved selvsyn set Angola få læsterlige klø, men andre lande har fået en endnu hårdere medfart.

Australien, der er med til sin fjerde slutrunde, har igen fået serveret bankekød i rigelige mængder. Tag for eksempel kampen mod Frankrig, som australierne tabte 47-10. Som et kuriosum kan nævnes, at Australien vandt Oceaniens kvalifikation ved at besejre New Zealand 41-14 og Cook Islands 63-5. I sidstnævnte kamp førte Australien 31-1 ved pausen. Der er i sandhed en verden til forskel på de mindste og de største håndboldnationer.

Det er godt nok en helt anden historie, men australierne ledes i øvrigt af Ribe-træneren Morten Fjeldstad, der også har stået i spidsen for Bjerringbros herrer og Ikast-Bordings kvinder, og han har faktisk tre af de australske spillere tilknyttet sit 1. divisionsmandskab, mens to andre spiller i Ikast. Den danske indsats har dog endnu ikke bragt landet down under tættere på deres europæiske modstandere.

Hvis vi vender tilbage til det igangværende VM, kan man konstatere, at heller ikke andre af de såkaldte små håndboldnationer for alvor har formået at presse europæerne. En enkelt overraskelse har der dog været, da Sydkorea opnåede uafgjort mod Rusland 32-32.

Koreanerne førte endda indtil sidste minut, men 37 sekunder før tid reddede Alexey Rastvortsev bjørnens ære i den kamp med sin udligning, og muligheden for sydkoreansk deltagelse i mellemrunden på en bedre målscore end russerne blev formøblet, da Kroatien løb asiaterne fuldstændig over ende og vandt 41-23.

Dermed er alt ved det gamle, og kun Wissem Hmam & Co. kan ændre ved det faktum. Men selv om Tunesien ifølge den danske landstræner Ulrik Wilbek nu hører til blandt verdens otte bedste håndboldnationer, er det nok spørgsmålet, om afrikanerne vil have det ekstra, der skal til for at holde de bedste europæiske nationer fra at snuppe alle medaljesæt endnu en gang. Den chance skulle de nok have udnyttet for to år siden hjemme i Rades. www.berlingske.dk

Kampen mellem Danmark og Norge var ikke færdigspillet ved deadline for denne udgave af Berlingske Tidende. Læs hvordan det gik kampen på nettet.