Et slutspil ville nu have gjort noget godt i år

Byline, bylinefoto af Morten Crone Sejersbøl, nyt Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Når Randers FC og AaB i aften har spillet færdig, er det foreløbig sidste gang i Superligaens historie, vi ser turneringen fortsætte, som om intet var hændt efter 26.  spillerunde. Fra den kommende sæson er det nemlig nu, holdene splitter op i et mesterskabsslutspil og to nedrykningsgrupper, og havde det været næste år, ville kampen i aften have været af uhyre afgørende betydning for Randers. Med en sejr ville de havne i top seks og dermed kunne imødese ti lukrative kampe mod de øvrige tophold, mens de med et nederlag eller uafgjort ville skulle kæmpe for at undgå nedrykning samt for at komme i playoff om den ene plads i Europa League, der stilles til rådighed blandt nedrykningsspillets vinder og det bedst placerede hold i mesterspillet, som ikke ellers er kvalificeret til europæiske kampe.

Forvirret? Bare rolig. Det bliver meget sværere, og jeg kommer ikke til at forklare det her.

Jeg var ikke den store fortaler for en udvidelse af  Superligaen, fordi jeg ikke tror på, at det er med til at øge kvaliteten af dansk fodbold, som vel er det, vi hele tiden bør efterstræbe. Elitefodbold er ikke et regionalt udviklingsprojekt, opfyldelsen af en romantisk drøm om igen at se den ene eller den anden tidligere storklub tilbage i landets bedste række, eller hvad man kunne forestille sig af argumenter for at lukke flere hold ind i det fine selskab. Tilmed flere hold, der lukkes ind fra bunden og i kvalitet vil være tættere på Hobro end FC København. Giver det plads til flere talenter, siger I? Nå ja, men mon ikke de bedste alligevel vil finde vej til Superligaen? Nu spredes de i stedet ud på flere klubber, der samtidig skal deles om den samme pengepulje, som de færre skal i dag.

Ok, men fra den kommende sæson sker udvidelsen så alligevel, for det var det, klubberne enedes om, da de kiggede på hinanden og konstaterede, at der skulle ske noget, hvis ikke dansk fodbold skulle fortsætte turen ned ad den europæiske rangliste. De små er glade for den mindre risiko for at rykke ud, når der både kommer flere potentielle tabere og kun en direkte nedrykningsplads. De store har accepteret udvidelsen, fordi de fra dette tidspunkt af turneringen vil få en stribe topkampe med garanti for mange tilskuere og høj matchning.

I den nye struktur er det gode set fra et tilskuerperspektiv, at der i ugerne op til denne 26. spillerunde ville have været stor spænding om, hvem der kom med i slutspillet. Og der ville være  større spænding om, hvem der endte med mesterskabet. Selvom FC København kun fik 1-1 i Viborg og slider med at få maksimalt udbytte på udebane for tiden, er jeg ikke et sekund i tvivl om, at de ender med at vinde mesterskabet. Det kunne jeg godt komme, hvis de om et år på samme tid havde ti og ikke syv kampe tilbage, og at det ville være mod to gange OB, Brøndby, AaB, FC Midtjylland og Sønderjyske, som det ser ud nu.

Ville jeg så også se frem til nedrykningsspillet? I mindre grad, og her ligger den store udfordring. Det er tidligere blevet fremført, at de største problemer er det indviklede system af knockout-kampe for klubberne uden for slutspillet (som jeg dog tror, vi får masser af apps og fine hjemmesider til at hjælpe os med at forstå), og konstruktionen med, at en af de otte dårligste kan ende med at komme i Europa, hvilket alene er med for at give nedrykningsslutspillenes deltagere en enkelt gulerod i arsenalet af piske.

Det er småproblemer i forhold til at skabe bred interesse for det, der foregår uden for top otte. Randers, Esbjerg, AGF og Horsens ville havne i den ene gruppe, hvis vi leger, at de to øverste hold i 1. division var nummer 13 og 14 i Superligaen. Nordsjælland, Viborg, Hobro og Lyngby ville havne i den anden. Ingen sællerter der.

Superligaen er en herlig fætter, men den vil fise ud, som de kommende runder bliver spillet, som jeg har elsket, siden den blev skabt for 25 år siden. Det vil kræve lidt at elske den nye lige så højt. Men forestil Dem, at vi fra på fredag skulle i gang med et slutspil. Det kilder nu lidt. I det mindste for at se, om det kommer til at virke som en løftestang for såvel kvaliteten som spændingen.